Europarlamentar, despre taxa pentru viza de muncă: ”55 de euro aplicați la 100.000 de persoane înseamnă enorm. Banii se duc la bugetul Marii Britanii printr-o discriminare”

Redactor:
Loredana Dinu
Europarlamentar, despre taxa pentru viza de muncă: ”55 de euro aplicați la 100.000 de persoane înseamnă enorm. Banii se duc la bugetul Marii Britanii printr-o discriminare”

Acordul Comercial și de Cooperare între UE și Marea Britanie a generat nemulțumiri în rândul europarlamentarilor români. Alături de europarlamentarii din alte patru state, aceștia acuză Regatul Unit că aplică dublă măsură și o „decizia discriminatorie” în ceea ce privește taxele pentru vizele de muncă pentru cetățenii din cinci state membre ale UE.

Potrivit surselor Gândul.RO, eurodeputații din cinci  state membre  – România, Bulgaria, Estonia, Slovenia și Lituania –  s-au plâns că Regatul Unit intenționează să coopereze îndeaprope doar cu anumite state membre și că va introduce tarife mai mari pentru vizele de muncă acordate cetățenilor din statele respective.

În cadrul ședinței grupului politic S&D, europarlamentarul PSD Carmen Avram a semnalat că ”Uniunea Europeană ar trebui să fie îngrijorată”.

Contactată de GÂNDUL.RO, Carmen Avram a confirmat și a explicat care sunt consecințele unei astfel de măsuri, subliniind nevoia ca diplomația românească și  guvernul de la București să ia măsuri ”de îndată”.

”Românii nu sunt cetățeni de mâna a doua”

Carmen Avram a spus că singura discriminare identificată este cea a vizelor și va avea repercusiuni asupra celor care vor să studieze în Marea Britanie.

Europarlamentarul a precizat că taxele vor crește și va interveni o problemă care va afecta cetățenii statelor membre UE.

”Ne va afecta în mod egal.  Deși s-a încercat o negociere mai dură și condiții mai bune, britanicii și-au menținut poziția”, a mai spus Carmen Avram.

Deputatul european a mai spus că românii care lucrează în Marea Britanie plătesc cu 55 de euro mai mult decât cele 22 de state membre care au semnat Carta Socială Europeană în anii ’60.

”Poate părea puțin, dar nu este, în condițiile în care acești oameni fac eforturi mari să ajungă să câștige niște bani în Marea Britanie și să obțină niște salarii decente”, a mai spus Carmen Avram.

55 de euro, aplicați la 100.000 de persoane înseamnă enorm, bani care se duc la bugetul Marii Britanii printr-o discriminare. Noi nu suntem cetățeni de mâna a doua! La nivel de Comisie, nu poți accepta așa ceva!

Carmen Avram, europarlamentar PSD

 „Ne trebuie un semnal de forță, dar și diplomația Guvernului”

Guvernul britanic intenționează însă să aplice o dublă măsură care, în lipsa un semnal venit din partea Comisiei Europene, ar putea restricționa accesul cetățenilor români în Marea Britanie.

Carmen Avram a subliniat că trebuie să fie transmis clar semnalul că România nu acceptă o asemenea discriminare.

”Ne trebuie un semnal de forță! În același timp, ne trebuie foarte multă diplomație din partea Guvernului României, pentru că se poate rezolva prin vizite, contacte permanente pe care diplomația unei țări trebuie să le aibă cu diplomatia unei alte țări, dacă își dorește să rezolve problemele cetățenilor săi”, a explicat europarlamentarul PSD.

Răspunsul stă în mesajul Comisiei Europene, care trebuie să sublinieze că nu se poate negocia drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Carmen Avram, europarlamentar PSD

Deputatul european susține că, dacă ”guvernul de la București nu mișcă lucrurile”, iar activitatea diplomatică nu se întețește prin contacte diplomatice constante, nu se va schimba nimic.
”Responsabilii de diplomația românească trebuie să demareze acțiuni acum, pentru că, cu cât mai mult va trece timpul, cu atât va fi mai greu de reparat Acordul Brexit. Nu este exclus ca, pe măsură ce Acordul Brexit va fi implementat, să apară alte probleme”, a atras atenția Carmen Avram.

Cum motivează guvernul britanic

Europarlamentarul român subliniază că, deși statele post-comuniste au semnat Carta Socială Europeană în 1999, drepturile și obligațiile sunt diferite față de cele ale celorlalte 22 de state membre semnatare înainte de această dată.

„Statele post-comuniste au semnat Carta Socială Europeană în 1999, în varianta updatată. Noi suntem semnatari, ca și celelalte 22 de state, ale aceluiași acord. Marea Britanie a semnat și ratificat în 1962. Nu înțeleg de ce sunt mai buni semnatarii din ’60, în contextul în care acordul este același?! Aceasta este explicația guvernului britanic”, a explicat Carmen Avram.

Ea a precizat că Acordul Brexit se negociază în continuare, iar negociatorul Uniunii Europene, Maroš Šefčovič, a promis că va continua să facă presiuni asupra guvernului britanic, pentru că ”măsura este inadmisibilă”.

Un paragraf din rezoluția Parlamentului European, de miercuri, atrage atenția asupra discriminării cetățenilor în cazul vizelor de muncă.

Invită Regatul Unit să nu discrimineze cetățenii UE pe baza naționalității lor, atât în ceea ce privește înregistrarea în sistemul de înregistrare a cetățenilor UE în vederea obținerii noului statut de ședere, cât și în ceea ce privește mobilitatea și vizele;

  • invită Comisia să asigure respectarea strictă a principiului reciprocității;
  • condamnă decizia discriminatorie a Regatului Unit de a aplica taxe diferite pentru vizele de muncă pentru cetățenii anumitor state membre ale UE în ceea ce privește, de exemplu, vizele pentru munca sezonieră și vizele pentru lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii;
  • subliniază că este important să se garanteze accesul egal al cetățenilor UE la piața muncii din Regatul Unit și că trebuie aplicată aceeași taxă tuturor cetățenilor UE și, prin urmare, îndeamnă Regatul Unit să revină imediat asupra deciziei sale”.

Votul, anunțat miercuri dimineață, arată că 660 de membri ai Parlamentului European au fost de acord cu acordul UE-Regatul Unit, 5 au fost împotrivă și 32 s-au abținut.

Rezoluția liderilor de grup referitoare la rezultatul negocierilor dintre UE și Regatul Unit a fost adoptată cu 578 de voturi, 51 împotrivă și 68 de abțineri

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Mai ții minte Cuponiada din anii 90? Cum poți afla dacă ai moștenit acțiuni de...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Efectul advers mai puțin cunoscut al vaccinării împotriva Covid-19. Sunt afectate doar femeile
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Horoscop. Top 5 cele mai nesuferite zodii. Nu te poți înțelege niciodată cu ele
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide