EXCLUSIV | Câți militari ucraineni răniți în război au fost tratați în spitalele MApN. Surpriza majoră din CIFRELE OFICIALE

EXCLUSIV | Câți militari ucraineni răniți în război au fost tratați în spitalele MApN. Surpriza majoră din CIFRELE OFICIALE
Publicat: 19/09/2023, 07:00

Facilitățile instituite de autoritățile române, încă din primele zile ale războiului din Ucraina, pentru acordarea de asistență medicală militarilor răniți în zonele de conflict au fost doar în foarte mică măsură accesate de oficialii de la Kiev. La solicitarea Gândul, Ministerul Apărării Naționale a detaliat cazurile tratate în spitalele din România în peste 550 de zile de la startul „operațiunii speciale” a Moscovei.

Cadrele medicale din spitalele, aflate sub umbrela Ministerului român al Apărării Naționale (MApN), au acordat asistență medicală pentru doar doi militari răniți în conflictul declanșat de Federația Rusă în urmă cu mai bine de un an și jumătate.

Conform răspunsului trimis de oficialii Armatei la solicitarea Gândul, în perioada 24 februarie 2022 – 31 august 2023, au fost tratați doi militari ucraineni în spitalele militare din subordinea Direcției medicale a MApN.

Astfel, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București a acordat sprijin de specialitate pentru un rănit, în perioada 11 mai 2022 – 23 iunie 2022. Costul pentru îngrijirea rănitului a fost în valoare de 8.794,88 lei.

De asemenea, Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, din Cluj-Napoca, a acordat sprijin de specialitate pentru un rănit, în perioada 20 iulie 2023 – 9 august 2023. Costul pentru îngrijirea rănitului a fost în valoare de 9.090,41 lei.

„Menționăm că nu s-au înregistrat decese, iar costurile pentru îngrijirea răniților sunt decontate prin efectele O.U.G. 15/2022, de către casa de asigurări de sănătate”, au mai transmis reprezentanții MApN.

Este vorba de Ordonanța de Urgență nr. 15 din 27 februarie 2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, care a instituit cadrul măsurilor luate de România la scurt timp de la debutul invaziei ruse.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, luni, că ajutorul, direct și indirect, pe care România l-a acordat Ucrainei s-a ridicat la 8 miliarde de euro, recunoscut de Comisia Europeană.

De amintit că România se afla pe lista statelor cărora oficialii de la Kiev le-au mulțumit pentru că oferă asistență medicală, în sistemul lor sanitar, militarilor răniți pe front.

În raportul – bilanț anual pe 2022 al lui Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a menționat Franța, Olanda, Irlanda, Norvegia, Spania, Polonia, Germania, România, SUA, Israel și Italia. În aceste țări fuseseră sau erau tratați peste o mie de militari ucraineni, la momentul prezentării raportului, în 2 ianuarie 2023, potrivit Libertatea.

Câți ucraineni, militari și civili, au fost răniți în război

Numărul celor ucişi sau răniţi pe câmpul de luptă din Ucraina se apropie de 500.000 de soldaţi ruşi şi ucraineni, au declarat oficiali americani pentru New York Times, la jumătatea lunii august, ceea ce marchează o creştere semnificativă a numărului de morţi în acest an, după luptele intense din estul ţării, conform The Guardian, citat de News.ro

Pierderile militare ale Rusiei se apropie de 300.000, susţin oficialii, 120.000 fiind soldaţi ruşi ucişi, în timp ce Ucraina ar avea aproape 70.000 de morţi şi 100.000-120.000 de răniţi.

Cifrele marchează, de asemenea, o creştere considerabilă faţă de o evaluare publicată de Agenţia de Informaţii pentru Apărare din aprilie, care spunea că Rusia a suferit până la 223.000 de victime, dar doar 43.000 de morţi pe câmpul de luptă.

În mod similar, victimele ucrainene ar fi putut ajunge la 131.000 de soldaţi, se arată în document, inclusiv un maxim de 17.500 ucişi pe câmpul de luptă, arată sursa citată.

Cifrele sunt greu de confirmat, pentru că Moscova ar subestima numărul propriilor răniți sau morți, iar Kievul nu dezvăluie pierderile reale.

Conform estimărilor făcute la un an de la declanșarea războiului de un grup de cercetători, pierderile de personal rusesc au depășit pierderile de personal ucrainean, cu un număr estimat de 76.687, respectiv, 17.223, la 23 februarie 2023. Raportul dintre victime și decese pentru Rusia și Ucraina este de 3:1 și, respectiv, 5:1. Ratele mai mari ale victimelor indică rate mai bune de supraviețuire, deoarece înseamnă că mai puțini soldați răniți mor.

În ceea ce privește numărul de victime civile în timpul războiului, Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a verificat un total de 9.614 decese de civili în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia în septembrie 2023.

În plus, 17.535 de persoane au fost raportate că au fost rănite. Cel mai mare număr de decese a fost înregistrat în martie 2022, peste 3.900. Cu toate acestea, OHCHR a precizat că cifrele reale ar putea fi mai mari, conform datelor publicate de Departamentul de Cercetare Statista din 12 septembrie 2023.

Cifrele privind decesele soldaților sunt raportate de autoritățile guvernamentale din Rusia și Ucraina, dar nu pot fi verificate în acest moment și, prin urmare, trebuie privite cu prudență, conform sursei citate.

Sursa foto: Profimedia, caracter ilustrativ

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?