Cum a manipulat gruparea Traian Băsescu & Co piața în cazul acțiunilor Roșia Montană, generând profituri de miliarde de dolari

Cum a manipulat gruparea Traian Băsescu & Co piața în cazul acțiunilor Roșia Montană, generând profituri de miliarde de dolari
Publicat: 10/03/2024, 14:26
Actualizat: 10/03/2024, 15:06

Gruparea Traian Băsescu & Co a manipulat, în mai multe rânduri, piața în cazul acțiunilor Roșia Montană, generând profituri de miliarde de dolari. Acțiunile companiei au atins maximul în timpul mandatelor succesive ale lui Traian Băsescu. Fostul președinte a fost un partizan fățiș al acestui proiect controversat, atacat nu numai de opoziția politică a momentului, dar care a provocat și covârșitoare opoziție publică. „Întâmplător”, acțiunile listate ale Gabriel Resources pe Bursa canadiană au atins maximul în timpul președinției Băsescu, dar s-au prăbușit brusc odată cu plecarea sa de la Cotroceni.

Mai mult, acțiunile au fluctuat masiv în funcție de declarațiile politice, în special ale președintelui.

O declarație de miliarde. De dolari

Coincidență, apogeul a fost atins în vara anului 2011, simultan cu această declarație, făcută de Traian Băsescu chiar la Roșia Montană cu ocazia întâlnirii cu oamenii locului, activiști pro și contra și reprezentanții Companiei Gabriel Resources:

Roșia Montană trebuie să înceapă, statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone. Dacă acest proiect stă îngropat din ’97 până acum, asta se întâmplă din cauza lașității oamenilor politici. Dacă ne prindea creșterea prețului la aur în plină exploatare? Este revoltător să vezi că oamenii politici iau decizii importante prea târziu. (La Rosia Montana – n.red.) oamenii politici au fost lași, s-a certat mediul cu economia și așa mai departe, iar România a pierdut. Cât credeți că își mai poate permite să piardă România? Până la urmă, omul politic trebuie să ia decizia corectă.

După 2013 acțiunile au scăzut constant, până la minimul istoric. Nu s-a mai mișcat nimic, până săptămâna trecută, o simplă speculație bursieră, un pariu, zic specialiștii, în proximitatea verdictului Tribunalului de Arbitraj de la Washington, așteptat cu pesimism declarat la București.

Graficul profiturilor prezidențiale

Băsescu și apropiații săi au manipulat în 6 luni piața – în 2009 și 2010 – și au crescut prețul Gabriel Resurces cu peste 6 miliarde de dolari în 6 luni, conform surselor Gândul.

Decembrie 2009 (Băsescu câștigă al doilea mandat și declară că exploatarea Roșia Montana trebuie să se facă) 4,37$ – profitul pe bursa 3 miliarde de $.

Mai 2020 (Băsescu declară că exploatarea Roșia Montană se va face) preț acțiune 8,02$ – profitul pe bursă încă 4 miliarde de $.

Sponsorizare politică

Implicarea personală a lui Traian Băsescu în manipularea acțiunilor Gold Corporation a devenit de notorietate spre sfârșitul celui de-al doilea mandat, când președintele PSD și premierul Victor Ponta l-a acuzat public pe președinte.

„Ca și în 2004, Traian Băsescu îşi protejează sponsorii din campanie, împotriva intereselor României. Cred că mai întâi trebuie să discutăm despre transparența fondurilor Gold Corporation pentru a sponsoriza persoane politice şi mass-media.

Gold Corporation ar trebui să facă publice toate persoanele politice, fie că sunt de la PSD, PNL sau PDL, pe care le-a sponsorizat, pentru că la Băsescu ştim sigur că a fost, probabil şi la Roberta Anastase (președinta Senatului, n.r.).

Altminteri, riscăm să avem în România cel mai grav caz de lobby şi corupţie politică”, a susţinut Victor Ponta, preşedintele PSD la acea vreme.

Profit cu orice preț pentru Băsescu&Co

Academia Română s-a opus clar proiectului Roșia Montană, afirmând public că efectele exploatării cu cianuri ar putea fi devastatoare nu numai zonei din proximitate, dar s-ar putea extinde, prin Râul Tisa (de unde și unul dintre motivele opoziției feroce a Ungariei) până la Gurile Dunării, adică Deltă.

Dar Traian Băsescu a rămas ferm de partea intereselor economice ale României, adică ale lui și apropiaților săi.

Roșia Montană, august 2011, Băsescu liniștește investitorii:

„O să fiu foarte sincer să vă spun că apreciez intenția voastră de a merge pe 5 miligrame (de cianură – n.red.) pe litru, trebuie să privim, însă, la standardele europene care ne obligă abia din 2018 să fim la 10 miligrame. (…) . Avem o Directivă a UE: până în 2013 se mai poate exploata cu 50 de miligrame, 2013-2018 trebuie reduse la 25, din 2018 la zece”, le-a spus Basescu experților și reprezentanților companiei Roșia Montană Gold Corporation, care precizaseră că obiectivul lor în ceea ce privește cantitatea de cianură pe litru este ca aceasta să ajungă la cinci miligrame”.

Citiți și:

Culisele vastei operațiuni “Roșia Montană”, de la implicarea lui George Soros împotriva proiectului până la jocul pe bursă al lui Cătălin Drulă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Zodii cu mare noroc de Florii. Vor trăi bucurii explozive
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică