EXCLUSIV  Dr. Alina Tănase, director medical al Institutului Clinic Fundeni, despre terapiile celulare revoluționare: „Putem, la ora actuală, să modificăm celule și să le administrăm să învingă cancerul. Am ajuns, cumva foarte aproape, de visul oricărui medic…”

Publicat: 19/04/2022, 16:09
Actualizat: 19/04/2022, 16:49

Prof. univ. dr. Alina Tănase, medic primar hematolog şi directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, dar şi preşedinte al Societăţii Române de Transplant Medular, a vorbit, în exclusivitate, pentru gandul.ro, despre metoda revoluționară a terapiilor celulare, personalizate în cancerele hematologice. Vorbim despre un tratament care poate salva viața pacienților care nu au răspuns la alte linii  de tratament standard. 

Alina Tănase este, cu siguranță, un altfel de medic. Are, dincolo de un profesionalist cum rar întâlnești, bunătate și grijă față de pacient. Blândețea din glas, răbdarea și comunicarea cu fiecare pacient în parte, i-a făcut pe mulți dintre cei care au cunoscut-o să o numească “îngerul în halat alb.” Și-a dorit extrem de mult să aducă aceste terapii revoluționare și în sistemul medical din România și să ofere pacientului o șansă la viață. Alina Tănase, medic primar hematolog, are un CV impresionant, fiind unul dintre artizanii transplantului medular în țara noastră.

Un interviu despre menirea unei medic, despre profesionalism și solidaritate. Despre încrederea în știință și în evoluția medicinei, dincolo de vremurile pe care le trăim. Despre îndrăzneala unui medic de a fi cât mai aproape de visul său: acela de a speranță pacienților săi, diagnosticați cu astfel de boli.

Terapiile celulare, revoluție în medicina românească!

Reporter: Doamna doctor, Alina Tănase, vorbim despre o premieră care revoluționează medicina românească: aceea a terapiilor celulare în cancerele hematologice. Care este elementul de noutate în cadrul acestor terapii și ce le diferențiază de terapiile convenționale oncologice? 

Dr. Alina Tănase: Elementul de noutate este că suntem foarte aproape de a administra primilor pacienți terapiile celulare în Institutul Clinic Fundeni. Terapiile celulare tip CAR-T (chimeric antigen receptor-T cell).  Asta înseamnă prototip de medicină personalizată pentru care am recoltat limfocitele pacientului, le-am trimis într-un centru specializat unde ele au fost modificate, astfel încât să aibă pe suprafața lor, un marker, acest receptor care se leagă de celula tumorală a pacientului. Deci este un medicament personalizat, trimitem celulele pacientului, sunt modificate și le reintroducem sub forma unui medicament. Limfocite învățate să atace celulele tumorale de boală hematologică malignă.

Este o terapie înregistrată în Statele Unite din 2017, în Europa din 2018 și acum avem și noi înregistrat acest medicament pentru două indicații: leucemia acută limfoblastică la copil și adultul tânăr, până în 25 de ani și limfomul cu celule mari B, amândouă bolile fiind recăzute sau refractare.

Este vorba de pacienți care nu au răspuns la alte linii de tratament standard, pacienți la care nu există altă variantă de tratament. Deci este un tratament de salvare. Am trimis limfocitele pentru cinci pacienți, adulți și copii, cu aceste indicații și s-au întors deja pentru un adult și pentru un copil celulele și facem planul ca, în cel mai scurt timp, să le administrăm.

Speranță prin știință și medicină

Cum au primit pacienții acestă veste? Ce înseamnă pentru ei – din punct de vedete al speranței- acest tratament?

Este un lucru extraordinar pentru tot sistemul medical din România să aibă acces la astfel de terapii inovatoare, de ultimă generație. Pacienții sunt și dânșii emoționați pentru că au auzit despre astfel de terapii. Nu s-au gândit niciodată că vor avea șansa să primească astfel de terapii care sunt și foarte costisitoare, nou-apărute și cu rezultate extraordinare pentru niște boli care nu răspund la nimic altceva.

 

Aminteați faptul că vorbim despre terapii costisitoare. Cine suportă costurile? 

Există un program al Casei Naționale de Asigurări, un subprogram în programul de oncologie și acest medicament este decontat prin acest subprogram.

 

Există o procedură de pregătire e pacientului? Cum se desfășoară lucrurile în cazul terapiilor celulare? 

Da, seamănă cu procedura de transplant de celule stem hematopoietice, de aceea se realizează în Centrele de Transplant din toată lumea. Se face o pregătire care seamănă cu pregătirea dinainte de transplant care constă în citostatic și apoi se administrează acest medicament ca o perfuzie. Sunt descrise reacții adverse importante, specifice acestui tip de terapie. În momentul în care se distrug celulele tumorale, în sânge se eliberează foarte multe citokine care dau aceste complicații.

Jumătate aproape din pacienți au nevoie de terapie intensivă pentru a trece de aceste complicații după administre. Rezultatele pe termen lung depind de tipul de boală și de stadiul bolii în care putem admninistra aceste celule, dar poate să meargă până la 80% de remisiune ale bolii, în condițiile în care așa cum spuneam vorbim de pacienți care nu au răspuns la niciun fel de terapie standard.

Sunteți și preşedinte al Societăţii Române de Transplant Medular. Cum stau lucrurile în această zonă, avem în continuare mulți pacienți pe listele de așteptare pentru un loc la transplant?

Sunt în continuare foarte mulți pacienți care așteaptă să găsim donatori, așteaptă un loc la transplant. Noi ne-am reluat cumva activitatea normală și suntem cu sectorul plin de la începutul anului. Acuma, am preluat și acești pacienți cu terapii celulare și sperăm, anul acesta, să reulim să facem 20 de pacienți, să reușim să ducem la bun sfârși primii pacienți, copii și adulți, cu astfel de boală.

Oamenii să aibă încredere în sistemul medical și în știință

 

Doamna doctor, care este mesajul dumneavoastră pentru oameni, pentru cei care și-au pierdut poate încrederea în medicină?

Avem nevoie ca oamenii să aibă încredere în sistemul medical și în știință, în cercetarea științifică pentru că lucrurile au evoluat foarte mult și putem, la ora actuală, să modificăm celule și să le administrăm să învingă cancerul. Am ajuns, cumva foarte aproape, de visul oricărui medic care tratează astfel de boli. Cred că mesajul meu este să avem încredere în cercetarea științifică, să înțelegem că știința a evoluat foarte mult.

 Boala nu așteaptă să treacă pandemia

 Ce credeți că a schimbat pandemia, atât la medici, cât și la pacienți? Sunt mai bine de doi ani în care oamenii au preferat, de teama Covidului, să se trateze acasă. Ce le spuneți oamenilor? 

Cred că ar trebui să știm cu toții că boala nu așteaptă să treacă pandemia. Și, dacă avem simptome și dacă avem semne clare că ceva nu este în regulă, trebuie neapărat să mergem la medic, fiindcă întordeauna dacă descoperim și diagnosticăm precoce, avem și șanse mult mai mari să tratăm și să vindecăm.

Sursă FOTO: facebool dr. Alina Tănase

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer