EXCLUSIV | În războiul dintre șeful IJJ Argeș si Jandarmeria Română, DGPI cere strămutarea procesului, deși nu este parte în dosar

EXCLUSIV | În războiul dintre șeful IJJ Argeș si Jandarmeria Română, DGPI cere strămutarea procesului, deși nu este parte în dosar
IGJR și DIPI, la loc comanda!
Publicat: 21/02/2022, 19:33

Bătălia dintre colonelul Gheorghe Lupescu, șeful Inspectoratului Județean al Jandarmeriei (IJJ) Argeș, repus în funcție ca urmare a unei decizii date de instanță până la judecarea procesului, și conducerea Jandarmeriei continua la alt nivel. Structura secretă din Ministerul de Interne vrea ca procesul să fie strămutat, deși cererea nu a fost judecată pentru ca instanța să admită introducerea Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) ca parte în dosar.

După cum Gândul a relatat în premieră despre acest caz încă din 2021, colonelul Gheorghe Lupescu a fost îndepărtat din funcție printr-un ordin al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR), emis în 10 septembrie, fiind înștiințat că motivul îl constituie faptul că i s-a avizat negativ accesul la informații clasificate. În 29 octombrie 2021, colonelul Lupescu a fost repus în funcție, după ce a câștigat o primă bătălie cu IGJR, la Tribunalul Argeș. Instanța i-a admis cererea de suspendare a tuturor actelor administrative care au dus la înlăturarea sa de pe poziția de șef al Inspectoratului Județean al Jandarmeriei Argeș.

Războiul, însă, este departe de a se fi încheiat. Surprinzător, DGPI a făcut la Curtea de Apel Pitești o cerere de strămutare a dosarului, cu toate că nu există încă o hotărâre a instanței prin care această instituție să fie admisă parte în proces. Abia după admiterea unei astfel de cereri, DIPI putea să facă cerere de strămutare sau orice alt demers juridic în cauză.

„Cererea de strămutare, făcută de o persoană juridică ce nu are nicio calitate în acest proces”

Avocatul Elena Dinu, apărător al colonelului Lupescu, a explicat, pentru Gândul, situația inedită în care se află structura secretă a MAI.

”DGPI a făcut cerere de intervenient în cauză, însă până la acest moment, instanța nu a pronunțat o hotărâre de admitere în principiu a acestei cereri. Drept urmare, cererea de strămutare e făcută de o persoană juridică ce nu are nicio calitate în acest proces. Deocamdată. Cererea de chemare în judecată a vizat suspendarea, provizoriu, a ordinului conducerii Jandarmeriei, care își extinde efectele asupra actelor care au stat la baza ordinului.

Noi am solicitat introducerea în cauză și a inspectorului general Alin Mastan, precum și a instituției ORNISS. Vom vedea ce se va întâmpla. Cererea aceasta de strămutare introdusă de DGPI are termen pe 23 martie, la Curtea de Apel Pitești. În opinia mea, această cerere este inadmisibilă, în principal, iar în subsidiar este neîntemeiată. Mai mult, amintesc faptul că Lupescu a formulat plângere penală împotriva șefului Jandarmeriei Române pentru abuz în serviciu, dosar in rem aflat la Parchetul Tribunalului Militar București”, susține avocata.

Suspiciunile DGPI

Direcția Generală de Protecție Internă a MAI a făcut cererea de strămutare în 9 februarie 2022, în calitate de intervenient în dosarul civil în care colonelul Gheorghe Lupescu a dat în judecată Jandarmeria Română, după ce a fost înlăturat din funcție pe motiv că i-a fost avizat negativ certificatul ORNISS care expiră în martie 2022.

În această cerere, DGPI arată că șeful IJJ Argeș, repus în funcție în urma primei runde câștigate în instanță de acesta, a introdus un număr de 7 dosare, “exercitându-și funcția cu rea-credință.“.

Structura de Securitate menționează că nu a fost citată în niciunul dintre aceste dosare, deși “reclamantul solicita în mod expres suspendarea și anularea unui act administrative al cărui emitent este unitatea noastră”.

După cum se știe, Tribunalul Argeș a admis cererea de suspendare formulată de Gheorghe Lupescu și a dispus suspendarea efectelor actelor administrative contestate, respectiv Ordinul nr. 1740/10.09.2021 emis de IGJR și Adresa nr. S1991289/09/09.2021 emisă de DGPI, până la soluționarea definitivă a dosarului de fond, fără citarea Direcției Generale de Protecție Internă. IGJR a formulat recurs la Curtea de Apel Pitești.

Cu toate că termenul de judecare a cererii de intervenție accesorie în recurs are termen tocmai la data de 9 martie 2022, DGPI a formulat cerere de strămutare, ca și cum ar fi parte în dosar, deși nu este.

DGPI își motivează această stranie cerere de strămutare pe îndoieli cu privire la imparțialitatea Tribunalului Argeș dintr-o dublă perspectivă: “(1) respectiv, modul în care această instanță a înțeles să soluționeze litigiile înregistrate de către reclamantul Lupescu Gheorghe, având ca obiect contestarea de către acesta a punerii la dispoziție ca urmare a retragerii autorizației de acces la informații clasificate și (2) persoana reclamantului, rolul său pe plan local și nodul în care acesta încearcă să influențeze opinia publică și actul de justiție cu ajutorul mass media”.

DGPI, prin acest document depus la Curtea de Apel Pitești, se plânge că instanța învestită cu soluționarea cauzelor ar fi încălcat mai multe principii, printre care cel al egalității armelor și cel al contradictorialității, și că “nu a îndeplinit procedura de citare”, deși nefiind parte în dosar, instanța nu avea de ce să o citeze.

Se mai plânge DGIPI și de încălcarea dreptului la un proces echitabil, dar și de “suspiciunea puternică” pe care o are cu privire la imparțialitatea instanței de judecată care a admis cererea de suspendare din funcție a col. Lupescu și a anulat toate actele ce au stat la baza acesteia.

Tot în această cerere de strămutare, DGPI trece la atac, subliniind că, în virtutea funcției de conducere pe care col. Lupescu o deține la nivelul IJJ Argeș, ar fi “dezvoltat relații inerente cu magistrații din cadrul Tribunalului Argeș”, că acestea sunt „de notorietate pe plan local”, făcând astfel un proces de intenție acestuia.

Nici presa nu scapă din vizorul DGPI, ca și cum interesul presei pentru acest subiect ar fi fost unul dirijat de interesele personale ale lui Gheorghe Lupescu, deși subiectul este de interes public.

“În acest sens, aducem în atenția onoratei instanțe faptul că reclamantul face obiectul mai multor articole de presă publicate la nivel local și național, având ca temă retragerea autorizației sale de acces la informații clasificate, context în care prezintă interes atât modul în care jurnaliștii locali aleg să descrie deciziile Tribunalului Argeș, cât și comentariile adăugate de cititori în cadrul articolelor în cauză”, scrie în cererea de strămutare formulată de DGPI la Curtea de Apel Pitești.

În acest context, sunt punctate articole din ziarele locale, dar și unele comentarii ale cititorilor care le vin ca o mănușă celor de la structura de securitate a MAI pentru a induce instanței anumite idei, cum ar fi: “Ăsta a dat șpagă magistraților, altfel nu se explică! Nu mai există dreptate pe lumea asta… “. Sau, alt comentariu: “Ăsta nu mai are acces la documente secrete, dar instanța îl repune pe funcție? Cum vine asta? Câtă corupție în Argeș, incredibil!” Sau alt comentariu: “Ăsta e ăla de băga protestatarii în dubă, îl știe tot județul! E timpul să intervină Bucureștiul, în Argeș nu pui baza în Justiție“.

Singura întrebare care se ridică în legătură cu aceste comentarii citate de DGPI în cererea de strămutare este: cui aparțin aceste comentarii ajutătoare pentru structura secretă în motivarea unei strămutări a unei cauze în care nu este, încă, parte în dosar?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Secretul rușinos din trecutul lui Florin Piersic. O colegă l-a dat de gol acum, la...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
O femeie și-a dus băiatul de 9 ani la medic. A rămas șocată când a...
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar...
"Tot a luat, frigiderul, maşina de spălat nouă! Tot". Localnici din Gorj, în lacrimi după...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Cine este Bianca, tânăra în vârstă de 17 ani care a fost ucisă de cel...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume / Luna mai una...
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADEVĂRUL în cazul Caracal! S-A AFLAT ce a făcut DINCĂ cu Luiza Melencu și Alexandra...
Scandal uriaș în plină grevă. Un profesor a fost bătut de soțul directoarei pentru că...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....