EXCLUSIV | Patru ani de la cazul Caracal și de la apelurile cutremurătoare la 112. ”Dacă Dincă este condamnat, nu înseamnă că Alexandra e moartă”

EXCLUSIV | Patru ani de la cazul Caracal și de la apelurile cutremurătoare la 112. ”Dacă Dincă este condamnat, nu înseamnă că Alexandra e moartă”
În luna mai, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat definitiv pe Gheorghe Dincă la 30 de ani de închisoare, pentru omor calificat, trafic de persoane şi alte infracţiuni în cazul dispariţiei adolescentelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu
Publicat: 25/07/2023, 18:40

Astăzi se împlinesc patru ani de la una dintre crimele care au îngrozit România. Pe 25 iulie 2019, Alexandra Măceșanu, una din cele două victime ale lui Gheorghe Dincă, supranumit ”monstrul din Caracal”, a fost violată, omorâtă și apoi arsă într-un butoi de tablă din curtea casei sale, potrivit acuzațiilor procurorilor DIICOT, pentru care judecătorii au dat o sentință de 30 de ani de închisoare. Părinții Alexandrei sunt, însă, convinși că fata lor trăiește și a căzut victimă traficanților de carne vie, iar Gheorghe Dincă a fost constrâns să recunoască o crimă pe care nu a comis-o.

La patru ani de la dispariția fiicei lor, părinții Alexandrei Măceșanu, care avea 15 ani când a fost văzută ultima dată, înainte să se urce în mașina ”monstrului din Caracal”, nu s-au împăcat cu ideea că fata nu mai trăiește. Ei sunt convinși că Alexandra este încă în viață și că se află în mâinile traficanților de carne vie.

Condamnarea definitivă a lui Gheorghe Dincă la 30 de ani de închisoare pentru omor nu le-a adus alinarea, ci le-a spulberat și ultima speranță că își vor mai găsi vreodată fiica.

Într-o ultimă încercare disperată de a forța autoritățile să nu renunțe la căutarea Alexandrei, părinții fetei au depus, prin avocatul lor, Aurel Moldovan, o contestație în anularea deciziei Curții de Apel Craiova din 30 mai, termenul procesului fiind stabilit în luna septembrie.

”Am făcut cerere de recuzare a completului de judecată pentru că imparțialitatea judecătorilor a fost afectată de modul abuziv prin care și-au exercitat rolul activ. Au respins cererile formulate de familie cu privire la refacerea rapoartelor de expertiză antropologică și genetică, a raportului de expertiză științifică efectuat la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, nu am fost chemați să asistăm la expertiză. Toate aceste lucruri duceau spre o justă soluționare a cauzei și a aflării adevărului. Ne judecăm pe legalitatea deciziei. Dosarul ar trebui trimis înapoi.

Faptul că Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare nu înseamnă că, din punctul de vedere al familiei, Alexandra este moartă. Este jenant ce s-a întâmplat. S-au mulțumit cu niște declarații, poate constrânse, ale lui Gheorghe Dincă, pentru ceva ce poate nu a făcut. Din probele administrate nu rezultă că fata dânșilor a fost omorâtă și arsă în butoi. Probabil procurorii, cât și completul de judecată au primit anumite dispoziții să se închidă dosarul într-o anumită formă”, a spus, în exclusivitate pentru Gândul, avocatul familiei Măceșanu, Aurel Moldovan.

Avocatul se declară nemulțumit de modul în care s-a derulat ancheta în dosarul crimelor de la Caracal și susține că modalitatea prin care s-a extras AND-ul Alexandrei, iar pe baza acestuia s-a confirmat moartea fetei, nu a fost relevantă.

”Sunt foarte dezamăgit de tot ceea ce se întâmplă, de activitatea poliției. Este inadmisibil ca acești funcționari publici să nu facă absolut nimic pentru noi, să ne trateze cu superioritate. Unii dintre polițiști sunt slab pregătiți, nu își dau interesul și favorizează infractorii. Hai să vedem cum a fost extras AND-ul din dinte! La momentul la care s-a făcut expertiza, termenul de valabilitate al aparatului folosit era depășit. Acest aparat are o valabilitate de zece ani”, a mai spus avocatul Aurel Moldovan.

”Cred că îmi va fi respinsă contestația în anulare pe care am făcut-o”

Între avocat și familia Alexandrei Măceșanu s-a creat, de-a lungul, anilor, o relație foarte strânsă.

”Cred că toată viața voi rămâne alături de aceștia și îi voi ajuta cum voi putea. Aceștia sunt ferm convinși că fata lor a fost traficată și se află într-o rețea de traficanți de carne vie. În perioada anchetei DIICOT, au primit mesaje că Alexandra a fost văzută în Spania și în Italia”, a adăugat avocatul.

Aurel Moldovan nu este optimist în ceea ce privește ultimul său demers în instanță. Avocatul crede că, cel mai probabil, va fi respinsă acțiunea prin care cere anularea deciziei definitive de condamnare a lui Gheorghe Dincă pentru omor, dar a apelat la această cale extraordinară de atac în speranța că dosarul va fi rejudecat și se va ajunge la o soluție care va schimba deznodământul acestui caz.

”Din păcate, adevărul nu se va afla niciodată. Cred că îmi va fi respinsă contestația în anulare pe care am făcut-o”, a mai spus avocatul familiei Măceșanu.

Dacă instanța va aproba, totuși, cererea, dosarul privind dispariția Alexandrei Măceșanu cu  patru ani în urmă ar putea fi redeschis.

Alexandra și Luiza au fost răpite când făceau autostopul

Drama familiei Măceşanu a cutremurat o țară întreagă. Pe 24 iulie 2019, Alexandra Măceșanu, atunci în vârstă de 15 ani, a plecat de acasă, din comuna Dobrosloveni, pentru a se întâlni cu un prieten, la Caracal.

Alexandra a făcut autostopul, Gheorghe Dincă a oprit, fata s-a urcat în mașina lui și de atunci nu a mai fost văzută niciodată. Dincă a dus-o pe Alexandra în casa lui din Caracal, unde procurorii DIICOT susțin că a violat-o, apoi a ucis-o și i-a ars cadavrul într-un butoi din tablă aflat în curtea casei lui. Pe probele procurorilor au dat și ambele instanțe din Dolj sentința de condamnare a lui Dincă la 30 de ani de închisoare pentru omor.

Deși Alexandra a reușit să sune de trei ori la numărul 112 și să ceară ajutor, în speranța că va fi scoasă din casa ”monstrului din Caracal”, polițiștii au așteptat 19 ore, până a doua zi dimineață, ca să intre în curtea lui Gheorghe Dincă, când deja fata nu mai era.

Ulterior, polițiștii au descoperit că numele lui Gheorghe Dincă este legat de o altă dispariție, cea a Luizei Melencu, în aprilie 2019, când avea 18 ani.

Luiza fusese văzută ultima dată tot în Caracal, în timp ce urca în mașina lui Gheorghe Dincă, care a oprit pentru că tânăra făcea autostopul pentru a ajunge acasă, în comuna Dioști.

Ancheta procurorilor DIICOT a arătat că Luiza a avut aceeași soartă ca și Alexandra Măceșanu, fiind violată și ucisă de Gheorghe Dincă.

În cazul Luizei, Dincă l-ar fi avut complice pe vecinul său, Ștefan Risipițeanu, care la rândul lui ar fi violat-o pe fată.

”Monstrul din Caracal” și-a schimbat declarațiile

În luna mai, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat definitiv pe Gheorghe Dincă (70 de ani) la 30 de ani de închisoare, pentru omor calificat și trafic de persoane, în cazul dispariţiei Alexandrei Măceşanu şi Luizei Melencu.

Complicele său, Ştefan Risipiţeanu, a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare, pentru viol.

La începutul anchetei DIICOT, Gheorghe Dincă a susţinut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, în 25 iulie 2019, şi i-a incinerat cadavrul într-un butoi din curtea casei sale.

De asemenea, el a afirmat că a ucis-o şi pe Luiza Melencu, cu câteva luni înainte, iar resturile corpului le-ar fi aruncat la marginea unei păduri de lângă Caracal.

Ulterior, Dincă şi-a schimbat declaraţia, spunând că, de fapt, nu ar fi ucis-o pe Luiza Melencu, ci fata ar fi fost luată din casa lui de alte persoane.

În urma unei expertize ADN efectuate la Institutul Național de Medicină Legală s-a stabilit că fragmentele de dinți găsite în cenușa din butoiul metalic din curtea casei lui Gheorghe Dincă îi aparțin Alexandrei Măceşanu.

Specialiştii INML nu au reuşit să stabilească, însă, cui îi aparţine ADN-ul din fragmentele osoase descoperite lângă o pădure din Caracal.


CITEȘTE ȘI:

Un an de la apelul disperat al unei copile, care a șocat o țară întreagă: „Nu mai ţine linia ocupată!”/ Stenograma convorbirii de acum un an dintre Alexandra și cei de la 112

Decizie finală în CAZUL CARACAL. Dincă, condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare, iar Risipiţeanu la 12 ani

EXCLUSIV | Gheorghe Dincă, interviu în premieră națională din pușcărie. „Am recunoscut crimele sub tortură!”-Partea I

EXCLUSIV | PREMIERĂ NAȚIONALĂ. Declarații șocante ale lui Gheorghe Dincă despre cum a chinuit-o pe Alexandra Măceșanu (Partea II-a)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare