EXCLUSIV | Povestea incredibilă a lui Vasile, tânărul condamnat la moarte înaintea execuției soților Ceaușescu. ”Chinezul” a fost adus în lanțuri și împușcat în fața mulțimii

EXCLUSIV | Povestea incredibilă a lui Vasile, tânărul condamnat la moarte înaintea execuției soților Ceaușescu. ”Chinezul” a fost adus în lanțuri și împușcat în fața mulțimii
Publicat: 19/02/2022, 10:00
Actualizat: 19/02/2022, 10:01

Vasile Trifan a fost unul dintre ultimii români condamnaţi la moarte înainte de 1990, cu puțin timp înainte de execuția soților Ceaușescu.

Mii de oameni au asistat la procesul său din iulie 1987 și priveau cu mirare la bărbatul de 31 de ani în lanțuri și înconjurat de polițiști. Mulțimea a plecat din faţa Casei de Cultură din Deva şi anchetatorii au refăcut traseul pe care Vasile Trifan, zis Chinezu`, l-a parcurs în iulie 1985, atunci când un jaf s-a transformat în crimă.

Comisarul Traian Tandin, unul dintre cei mai renumiţi criminalişti români, care a participat şi la prinderea celebrului Râmaru, a detaliat, în documentele păstrate la arhivă, cazul care a șocat comunitatea hunedoreană la acea vreme.

Municipiul Deva, cu peste 80.000 de locuitori, era și este de fapt cunoscut ca oraș liniștit, cu oameni pașnici și muncitori, viața modernă ieșind rareori din ei. Totul a început în ziua de 22 iunie 1985, când polițiștii au fost sesizați că în cursul nopții, prin efracție, autori neidentificați au pătruns în atelierul de înregistrări magnetice al Cooperativei „Progresul”. Primele concluzii ale anchetatorilor erau că autorii au lucrat cu mănuși și sunt „specialiști”.

Traian Tandin

În zilele următoare, au urmat mai multe jafuri, comise prin forțarea geamurilor, autorii însușindu-și televizoare, bani, ceasuri de mână și alte obiecte de valoare. Comunitatea hunedoreană stătea cu frica-n sân de spaima infractorilor care încă nu fuseseră prinși.

Un jaf transformat în crimă

Pe 19 iulie 1985, soții Viorel și Lucreția Rusu au fost victimele unei tâlhării, fiind internați în stare foarte gravă. La spital, bărbatul de 82 de ani, cu ultimele puteri, a reușit să le spună anchetatorilor că a fost lovit în cap de un bărbat. A intrat în comă și a murit câteva zile mai târziu.

Soția sa, Lucreția, o femeie de 73 de ani, a spus atunci că nu își amintește de ce este în spital. Le-a spus însă oamenilor legii că a fost vizitată recent de un tânăr slab, de statură mijlocie, îmbrăcat în trening albastru cu dungi și teniși în picioare, care a rugat-o să-i închirieze o cameră. Femeia l-a refuzat și i-a închis ușa.

Ca urmare a acestor evenimente, în municipiul Deva, precum și în alte localități din județ s-a creat o stare de nesiguranță, aștepând cu tensiune vestea prinderii cât mai grabnice a făptașilor. Pe 22 iulie 1985, au fost găsite mai multe obiecte într-un apartament. După câteva ore, la apartament a apărut un bărbat pe care oamenii legii au încercat să-l imobilizeze, dar acesta s-a apărat cu un cuțit și a reușit să fugă pe scări. A spart apoi geamul la un apartament situat la parterul unui bloc și, dându-și seama că este urmărit, s-a refugiat pe scări și de aici pe acoperișul unui bloc, cu patru etaje. Acesta a refuzat să se predea și a sărit de pe bloc, fracturându-și ambele picioare.

Traian Tandin

După mai multe cercetări, anchetatorii descoperă că nu el este bărbatul căutat. O nouă pistă îi conduce către altcineva: un bărbat cu fața asiatică, de statură mijlocie, zis Chinezu’. Avea mai multe tatuaje pe corp și părul era vopsit negru, tuns cicero.

Investigațiile aduc un element nou, și anume că pe strada 8 Martie, unde anterior tâlhăriei locuia dr. Rusu Viorel, a apărut un tânăr în trening ce se interesa de o gazdă”, continuă criminalistul Tandin.

Vasile Trifan. Foto: dosar Procuratura Hunedoara

Un breloc de aur

Vasile Trifan era infractor recidivist, eliberat din penitenciar în luna aprilie 1985. După mai multe verificări, anchetatorii au ajuns la iubita acestuia, care a recunoscut că a primit o bijuterie, în formă de breloc, pe care a îngropat-o în comuna Vețel, Hunedoara, la saivanul pentru oi. Ulterior, bijuteria a fost recunoscută de victima lui Vasile.

Infractorul urmărea dimineața plecarea victimelor de acasă, după care suna la poartă. Dacă nu-i deschidea nimeni, pătrundea în locuință, pe ușă sau pe geam, prin spargerea sticlei ori prin deschiderea yalei, de unde sustrăgea bani și obiecte de valoare. La fel a procedat și la familia doctorului Rusu, unde a escaladat un geam deschis, ajungând în dormitorul lui Rusu Lucreția. Aici, în timp ce căuta bani și bijuterii, a fost surprins de femeie. A lovit-o de mai multe ori, cerând să-i spună locul unde are bijuteriile și banii. La apariția soțului, l-a lovit și pe acesta, care a căzut în stare de inconștiență, apoi l-a târât în camera vecină, încercând să-l oblige să-i spună unde are banii”, mai spune criminalistul.

Dialogul criminalului cu anchetatorii a început anevoios. Acesta a pretins că este bolnav psihic și le-a dat un nume fals și o legitimație de elev.

”Am continuat să caut bani”

Pus în fața probelor, Trifan și-a recunosc crima şi a cerut instanţei Tribunalului Hunedoara o pedeapsă mai ușoară.

Am început să o lovesc cu pumnii în mai multe regiuni ale corpului, în abdomen, în piept, în cap. Femeia a căzut şi şi-a pierdut cunoştinţa. După asta, am continuat să caut lucruri de valoare şi bani”, mărturisea Vasile Trifan, în declaraţia dată atunci în fața anchetatorilor.

Vasile Trifan a recunoscut fapta şi a cerut instanţei Tribunalului Hunedoara o pedeapsă mai ușoară.

„După deliberare, având în vedere gradul de pericol social deosebit de mare, modul în care a fost comis omorul, precum şi persoana inculpatului, care este recidivist cu numeroase condamnări la diferite pedepse privative de libertate, dar din care nu a învăţat nimic pentru reeducare, completul de judecată a pronunţat pentru Vasile Trifan o pedeapsă aspră, dar dreaptă, respectiv condamnarea la moarte, inculpatul având drept să ceară recurs instanţei superioare”, informa ziarul judeţean al Partidului Comunist.

Un an mai târziu, în urma unui proces desfăşurat în faţa tribunelor arhipline ale Sălii Sporturilor din Deva, a primit sentinţa. În 13 mai 1987, a fost executat, prin împuşcare, de autorităţile comuniste. În 1990, pedeapsa cu moartea avea să fie abolită, la scurt timp după executarea soților Ceaușescu.


Citește și:

Incredibila poveste a Titei Cristescu, câștigătoarea Miss România care a fost omorâtă. Criminalul i-a mărturisit unui preot, pe patul de moarte, motivul pentru care a ucis-o pe tânără

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...