EXCLUSIV VIDEO | Slujba de Înviere la Mănăstirea Ghighiu. Aproape 10.000 de credincioși au venit să ia Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim

Publicat: 16/04/2023, 19:00

Ca în fiecare an, mii de credincioși din toate colțurile țării au venit la Mănăstirea Ghighiu pentru a asista la slujba de Înviere și pentru a rosti într-un glas “Hristos a înviat!”. Oameni de toate vârstele s-au adunat în curtea mănăstirii cu mult înainte de începerea slujbei de Înviere și au așteptat, în liniște, să primească Sfânta Lumină.

Cu mai bine de o oră înainte de miezul nopții, drumul către Mănăstirea Ghighiu, din județul Prahova, s-a umplut de mașini venite din toate colțurile țării, care au format cozi de peste un kilometru, pe drumul dinspre București spre Ploiești. Mai multe echipaje de poliție au dirijat circulația pentru ca atât cei aflați în mașini, cât și creștinii care mergeau pe jos spre mănăstire, pe marginea drumului, să ajungă în siguranță la destinație.

Slujba de Înviere a fost precedată de o serie de “rugăciuni începătoare”, așa cum sunt numite în termeni bisericești. La Mănăstirea Ghighiu, acestea au fost rostite de preoții și maicile care se aflau în biserică, acolo unde, pe parcursul acestor rugăciuni, credincioșii nu au avut acces. Toți cei prezenți le-au ascultat în liniște, de afară, la boxele amplasate de jur împrejurul bisericii.

Conform tradiției, curtea Mănăstirii Ghighiu a fost curățată și pregătită cu mare atenție, pentru a-i primi pe toți cei care au ales să vină acolo ca să ia Lumina Sfântă adusă direct de la Ierusalim, cu un avion special.

„An de an vin mii și mii de oameni la Mănăstirea Ghighiu. Ne-am pregătit din toate punctele de vedere, adică am avut grijă ca biserica să fie curată, am avut grijă ca și curtea să fie curată, totul să fie pregătit. Este uniunea lui Dumnezeu cu pământul. Este semnul pe care ni-l trimite din cer și este lucrul cel mai important”, a spus maica Cipriana, pentru Gândul.

Slujba de Înviere a fost săvârșită de preoți și maici la lumina candelelor și luminărilor, pentru că toate luminile din biserică au fost stinse. Ele au fost reaprinse după miezul nopții, odată cu împărțirea Luminii Sfinte.

Slujba de Înviere s-a săvârșit la altarul de vară, într-un loc special amenajat

Imediat ce clopotele mănăstirii au bătut miezul nopții, cei patru preoți au ieșit din biserică și au rostit „Hristos a înviat”, după care au început să împartă Lumina Sfântă. Miile de credincioși au răspuns într-un glas “Adevărat a înviat”, timp în care toată lumea și-a aprins candelele cu grijă, de la unul la celălalt, până la ultima persoană. Tot atunci s-au reaprins și luminile din mănăstire, iar accesul în interiorul bisericii a fost permis pentru cei care au dorit să intre să se închine.

Ulterior, toți enoriașii alături de preoți și de maici s-au deplasat către altarul de vară, acolo unde s-a săvârșit slujba de Înviere, care a durat aproximativ o oră, timp în care miile de oameni au cântat “Hristos a înviat“. Cei care au reușit să ajungă mai repede la altarul de vară, s-au putut așeza pe scaunele pregătite special de măicuțe, iar ceilalți au stat în picioare, cu candelele aprinse, pe aleile din curtea mănăstirii.

După Slujba de Înviere, a urmat Sfânta Liturghie, care s-a încheiat dimineața, în jurul orelor 03:00. În tot acest timp, credincioșii au putut să ia anafura din Noaptea de Înviere, cunoscută sub denumirea de “Paști”. Această pâine sfințită a luat numele sărbătorii, ca o mărturie a jertfei și Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Maicile au ambalat anafura în pachețele special pregătite pentru credincioșii care au venit la Mănăstirea Ghighiu și le-au împărțit tuturor celor care au așteptat la rând. “Paștile”, așa cum e denumită această anafură din Noaptea de Înviere, se iau dimineața pe stomacul gol, împreună cu o înghițitură de agheasmă.

Mănăstirea Ghighiu este unul dintre cele mai renumite lăcașe de cult din țară, cunoscută mai ales pentru icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, așezată în prima jumătate a bisericii. Sute de mii de credincioși vin an de an să se închine și să se roage la Mănăstirea Ghighiu, mai ales duminica și în zilele de sărbătoare.

Aproximativ 10.000 de pelerini sunt așteptați la Mănăstirea Ghighiu, la o săptămână după Paște

Pe lângă sărbătoarea Învierii Domnului, Izvorul Tămăduirii este un alt moment în care se adună o mulțime de pelerini din toată țara la Mănăstirea Ghighiu, pentru că atunci este hramul bisericii. Așadar, creștinii au prilejul de a se închina la Sfânta Icoană, mai ales pentru că Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare care amintește de una dintre minunile săvârșite de Maica Domnului.

Scrierile arată că înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, după care orbul s-a vindecat. În semn de mulțumire, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârșit apoi multe minuni.

“Maica Domnului este punctul principal, pentru că ea a săvârșit atât de multe minuni. Fiecare creștin care a venit, fiecare pelerin a simțit lucrul acesta, sunt mărturii care arată că Maica Domnului a ajutat sau le-a dăruit un copil, sau i-a scos dintr-o boală foarte grea și de aceea vin și în fiecare duminică, și de sărbători, și de hramul bisericii, care este de Izvorul Tămăduirii, și îl vom serba săptămâna viitoare, în prima vineri după Sfânta Înviere”, a explicat maica Cipriana.

La această mare sărbătoare, așa cum spune maica Cipriana, sunt așteptați în jur de 10.000 de credincioși, care vor fi întâmpinați cu câte ceva de mâncare și cu o sticlă de apă, pentru a-și potoli foamea și setea. Pelerinii vor asista la slujbă în curtea bisericii, așa cum s-a procedat și la slujba de Înviere, timp în care vor putea să intre în biserică pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Mărturii despre Paștele deținuților din lagărele comuniste. Istoricul Marius Oprea: ”«Cu moartea pre moarte călcând», cântecul Șansei lor”

EXCLUSIV VIDEO | ”Prietenul meu, Domnul Nicu”. Povestea uluitoare a ultimilor ani din viața lui Nicolae Steinhardt, istorisită de unul dintre apropiații săi, Nicu Cerven

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii