EXCLUSIVITATE. Testată pozitiv, una dintre cele mai valoroase sportive din România rupe tăcerea: ”Nu am trișat! Eu nu am avut dreptul la replică. Toate sacrificiile nu mai contează…”

EXCLUSIVITATE. Testată pozitiv, una dintre cele mai valoroase sportive din România rupe tăcerea: ”Nu am trișat! Eu nu am avut dreptul la replică. Toate sacrificiile nu mai contează…”
EXCLUSIV. Testată pozitiv, halterofila Maria Luana Grigoriu reacționează: ”Eu nu am avut dreptul la replică. Toate sacrificiile nu mai contează…”
Publicat: 18/06/2020, 21:59
Actualizat: 18/06/2020, 22:17

O informație-șoc lua prin surprindere lumea sportului din România în urmă cu câteva zile și deschidea, din nou, o adevărată cutie a Pandorei. Maria Luana Grigoriu, una dintre cele mai valoroase sportive din România – membră a lotului național de haltere – a fost depistată pozitiv în urma unui test anti-doping. Pedeapsa pe care o riscă acum este până la 4 ani de suspendare, cariera sa sportivă fiind în pericol. Halterofila a acceptat să vorbească în  exclusivitate cu GÂNDUL.RO, considerând că i se face o uriașă nedreptate.

Maria Luana Grigoriu – în vârstă de 20 de ani – a fost depistată pozitiv la metaboliți de stanozolol (n.red. – steroid sintetic, derivat din testosteron, care ajută la creșterea performanțelor sportive), rezultatul testului B fiind primit pe data de 5 iunie de la Laboratorul de Control Doping din București. Sportiva este legitimată la Rapid, concurează la categoria 65 kg și are în palmares două medalii, una de argint și una de bronz, la Campionatele Europene destinate juniorilor și tineretului. În primăvară, ea declara că se pregăteşte pentru primul său aur continental şi că și-ar dori foarte mult să obțină medalii internaţionale din postura de senioară.

Nimeni nu i-a cerut un punct de vedere: ”N-am avut dreptul la replică”

Maria practică halterele de la 11 ani și spune că a fost fascinată, de la bun început, de acest sport. Și asta cu atât mai mult cu cât, mică fiind, nu avea o atracție față de… păpuși. Sportiva trăiește acum o dezamăgire cruntă, văzându-și amenințate toate planurile pe care și le făcuse, la nivel sportiv, însă dezvăluie – în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO – că nimeni nu i-a cerut un punct de vedere, chiar dacă era și este, în ultimă instanță, personajul principal.

”M-am trezit că am apărut în presă. Părerea mea era cea care conta. Pe mine însă foarte puțini m-au sunat (n.red. – pentru a o întreba ce se întâmplă). Mai mult persoane care mă cunoșteau. N-a încercat nimeni să îmi ceară vreun punct de vedere. Am fost doar informată că se întâmplă ceva, dar în rest eu nu am avut dreptul la replică”, mărturisește Maria Luana Grigoriu.

Maria Luana Grigoriu: ”Am fost doar informată că se întâmplă ceva, dar în rest eu nu am avut dreptul la replică”

Maria Luana Grigoriu: ”Toate sacrificiile nu mai contează pentru nimeni. Nu am trișat…”

O eventuală suspendare de 4 ani i-ar putea compromite, firește, întreaga sa carieră, numai că Maria Luana Grigoriu trage și un semnal de alarmă referitor la aceste cazuri de ”dopaj”, fiindcă oricărui sportiv de performanță i s-ar putea întâmpla așa ceva. Mai mult, sportiva precizează că a dat proba de urină pe data de 15 ianuarie a acestui an, numai că este pur și simplu intrigată de prezența ”urmelor” de metaboliți de stanozolol în organism, cu atât mai mult cu cât avusese  două controale negative, unul cu o lună înainte, iar altul cu o lună… după data de 15 ianuarie.

”Problema cea mai mare privind cazul meu de „dopaj”, nu este că mi se întâmplă mie și că toate sacrificiile în momentul acesta nu mai contează pentru nimeni, dar ea constă în faptul că i se poate întâmpla oricărui sportiv de performanță și probabil s-a mai întâmplat. Vorbim de metaboliți de stanozolol (urme) prezente în proba de urină dată pe 15 ianuarie 2020. Păi cum să fie prezente când eu aveam un control internațional negativ cu o lună înainte și unul negativ, tot internațional, la o lună după, iar substanța poate sta între 6 luni și un an în organism? Eu eram în ADAMS (n.red. – circuit de testare internațional) și dădeam uneori chiar și trei controale pe săptămână, deci faptul că eu aș fi trișat aș vrea să îl scoatem din calcul”, declară Maria Luana Grigoriu, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO.

Maria Luana Grigoriu: ”Faptul că eu aș fi trișat aș vrea să îl scoatem din calcul”

”Dacă a existat ceva în organismul meu, substanța a ajuns involuntar acolo…”

Sportiva nu exclude o eventuală eroare de laborator, în astfel de condiții, precizând și că nu crede în ”infailibilitatea” Agenției Naționale Anti-Doping. Din păcate, probleme au mai existat, în ceea ce privește testele efectuate, iar agenția – spune Luana – nici nu a mai fost acreditată 1 an și jumătate. Este posibil ca substanța respectivă să fi ajuns involuntar în organismul ei, cu atât mai mult cu cât o astfel de variantă este deseori întâlnită.

”Nu aș vrea să mizez, neapărat, pe vreo  eroare de laborator, deși nu cred eu nici în infailibilitatea Agenției Naționale Anti-Doping, pentru că știm de problemele din trecut și faptul că nu a mai fost acreditată 1 an si jumătate, dar vreau să se știe că dacă a existat ceva în organismul meu, substanța a ajuns involuntar acolo. Cum poate ajunge involuntar? E de ajuns un search pe Google pentru a găsi o multitudine de suplimente contaminate cu substanțe interzise, inclusiv suplimente cu Vitamina C, chiar dacă pare strigător la cer”, mai spune halterofila Maria Luana Grigoriu.

Se poate pica un test anti-doping din cauza consumului de carne

Cu toate că pare surprinzător, la o primă vedere, Maria Luana Grigoriu spune că un test anti-doping poate fi ”picat” chiar și din cauza consumului de carne. Aportul de suplimente alimentare este absolut necesar, pentru orice sportiv de performanță, însă carnea consumată – fiind doar 30% ”curată” – poate avea astfel de efecte secundare nedorite.

Ca sportiv ai nevoie să vii cu un aport de suplimente, pentru a susține efortul pe care îl depui la antrenamente. Nu cred că are nimeni posibilitatea de a merge la laborator cu ele pentru a testa dacă sunt în regulă, chiar dacă noi le găsim pe piață și oricine și le poate procura. Să nu mai vorbim că există studii prin care se subliniază faptul că se poate pica un test antidoping din cauza consumului de carne (pentru că, din păcate, carnea pe care o consumăm este doar 30% curată, în rest vorbim doar de animale injectate cu steroizi), iar eu aș vrea să subliniez din nou că tot ceea ce a fost în urina mea au fost niște urme, nici măcar substanța în sine, deci pot lua în calcul aceste variante care, până la urmă, au fost studiate”

Maria Luana Grigoriu

Maria Luana Grigoriu trece, acum, printr-un moment extrem de dificil al carierei sale și, fără a dori doar să-și ”apere pielea”, consideră că apar în tot acest scenariu halucinant foarte multe semne de întrebare. Apariția unui test pozitiv după două controale negative pare cel puțin ciudată, însă sportiva speră ca lucrurile să se lămurească și că adevărul va ieși la lumină.

”Nu m-am trezit eu cu ideile acestea, doar ca să îmi apăr pielea. Înțeleg că fac parte dintr-un sport destul de vizat pe plan mondial în materie de anti-doping , dar în situația mea vedem că nu prea se leagă. Este greu să dovedești ceva ce nu ai făcut, dar măcar pot să vorbesc pe baza lucrurilor concrete, și anume cele două controale negative și să sper că se vor lămuri lucrurile”, a concluzionat valoroasa halterofilă, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO.

Tags:
Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?