Falsul medic italian Matteo Politi a fost CONDAMNAT definitiv. El a fost dat în urmărire și, cel mai probabil, nu mai e în România

Falsul medic italian Matteo Politi a fost CONDAMNAT definitiv. El a fost dat în urmărire și, cel mai probabil, nu mai e în România
Publicat: 15/03/2023, 16:00
Actualizat: 15/03/2023, 16:11

Curtea de Apel București a decis miercuri, 15 martie, condamnarea falsului medic italian Matteo Politi la trei ani și zece luni de închisoare cu executare.

Decizia este definitivă și a fost luată după doar trei termene, deoarece nu au fost aduse noi probe la dosar.

„În temeiul art. 421 pct.1 lit. b) Cod procedură penală respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Politi Matteo împotriva sentinţei penale nr. 943 din data de 29.11.2022, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti – Secţia Penală, în dosarul nr. 1702/299/2020. În temeiul art. 275 alin (2) Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata sumei de 200 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă”, se arată în minuta ședinței, publicată pe Portalul Instanțelor de Judecată.

Politi fusese condamnat în primă instanță, de Judecătoria Sectorului 1, într-un dosar în care este acuzat că a operat 28 de persoane în mai multe clinici private, deşi nu avea dreptul să exercite profesia de doctor pe teritoriul României, iar pedeapsa a fost menținută de Curtea de Apel.

Matteo Politi a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune, dar şi pentru instigare mediată la fals intelectual şi participaţie improprie la fals intelectual.

De asemenea, italianul a fost obligat de instanţă să plătească daune morale şi materiale către mai multe părţi civile, sumele fiind cuprinse între 1.000 de lei şi 11.800 de euro.

Politi ar fi plecat din România în decembrie

Potrivit unor informații obținute de Libertatea, pe surse, falsul medic ar fi plecat din România în decembrie 2022. De altfel, el a fost dat în urmărire, figurând inclusiv pe site-ul Poliției Române.

Matteo Politi este dat în urmărire. Sursa: Poliția Română

În luna decembrie, Matteo Politi și-a expus ultima locație pe rețelele sociale, aceasta fiind Hong Kong, notează sursa citată.

De altfel, italianul a încercat și în 2019 să fugă din țară, imediat după dezvăluirile făcute de presă despre activitatea sa, însă a fost prins de polițiști într-un tren la vama Curtici.

Matteo Politi a lucrat ca medic de chirurgie plastică fără să aibă acest drept

Matteo Politi a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. După declanşarea anchetei, bărbatul a încercat să fugă din România, însă a fost prins în februarie 2019, într-un tren aflat în vama Curtici.

„În perioada martie 2018 – 7.12.2018, inculpatul a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician asupra a nouăsprezece paciente, în cadrul unor clinici de pe raza municipiului Bucureşti. În perioada martie 2018 – 07.12.2018, inculpatul a indus în eroare nouă persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică-estetică şi de medic cu drept de practică pe teritoriul României, folosind un numele fals şi a efectuat asupra acestora acte specifice calităţii de chirurg plastician-estetician, obţinând astfel un folos patrimonial injust constând în sumele de bani achitate de paciente pentru actele medicale exercitate asupra acestora, în valoare de aproximativ 13.880 de lei şi 10.150 de euro”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase