„Fii cool fără să fii penal” – Cursuri de educație juridică, ținute de avocați de top, în școlile din București, începând de azi

„Fii cool fără să fii penal” - Cursuri de educație juridică, ținute de avocați de top, în școlile din București, începând de azi
Publicat: 02/05/2022, 12:49
Actualizat: 02/05/2022, 12:51

Începând de luni, Baroul București debutează în cel mai amplu proiect de responsabilitate socială desfășurat în cadrul profesiei de avocat din România, „Fii Avocat în Școala Ta!”. Programul a fost inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România și are ca scop promovarea culturii legalității și a responsabilității în societate încă de pe băncile școlii. Activitățile desfășurate vor avea caracter interactiv și vor include numeroase cazuri practice pentru o cât mai bună înțelegere a conceptelor juridice.

Violența fizică, agresiunile sexuale, bullyingul, criminalitatea cibernetică sunt doar o parte din temele abordate, pornind de la situații practice, reale, în care minorii se pot regăsi, transmite Baroul București.

Conform sursei citate, Baroul București a încheiat deja acorduri de colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, precum și cu cele peste 130 de unități de învățământ implicate în proiect.

280 de avocați vor merge în școlile din Capitală

Timp de 5 săptămâni, aproximativ 280 de avocați ai Baroului București vor păși pragul unităților școlare, pentru a vorbi elevilor despre Constituția României, drepturile, libertățile, obligațiile lor, ca viitori membri ai comunității, precum și sancțiunile și riscurile pe care le pot asuma ca victime sau autori ai unor infracțiuni.

„În ce constă proiectul? Pentru o oră pe săptămână, avocatul devine profesor, ”materia” constând în dezbateri cu privire la reguli care guvernează societatea, adaptate la stilul și capacitatea copiilor de înțelegere a sistemului judiciar și facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, dar și a răspunderii lor civile și penale”, conform Baroului București.

Cursul „Fii cool fără să fii penal” de educație juridică se adresează elevilor din învățământul gimnazial și liceal, programul ce conține 5 ore de curs, fiind structurat astfel:

  1. Infracțiuni contra vieții și integrității persoanei. Copiii vor afla că glumele sau gesturile de bravadă pot purta denumiri ca vătămarea corporală sau chiar omor, iar participanții nu mai sunt doar colegi sau prieteni, ci autori, complici sau instigatori la infracțiuni grave.
  2. Libertatea și integritatea sexuală. Adolescenții vor afla cât de ușor pot deveni victime ale infracțiunilor care țin de violarea intimității sau cum accesarea telefonului sau mesageriei unui coleg sau al unei colege este infracțiune. Apoi se trece la infracțiunile mai grave ca șantajul, violul sau bullying. Elevii sunt învățați cum se pot apăra, dar și cât de fragilă este granița spre infracțiune.
  3. Infracțiuni contra patrimoniului. Rebel sau adrenalină sunt cuvinte cheie ale perioadei prin care trec elevii aleși pentru proiect, dar ei află de la specialiști în Drept faptul că furtul din magazine, sau desenele graffiti pot fi pedepsite de legea penală și câteva minute de bravadă în fața colegilor pot avea consecințe nefaste pentru viitorul lor. Un capitol aparte va fi dedicat vârstei de la care adolescenții răspund penal pentru faptele lor și cum nu pot ”câștiga primii bani” decât respectând reguli stricte privind angajarea sau munca sezonieră.
  4. Hugs Not Drugs! Problema consumului și traficului de droguri este arzătoare în cele mai multe școli din țară. Cum poți primi ajutor dacă ești consumator, unde și cum denunți traficul care se desfășoară în școala ta, toate întrebările unui tânăr care se simte neajutorat în fața acestui fenomen vor primi răspunsuri.
  5. Hacking might be a crime! Infracțiunile informatice sunt o tentație uriașă pentru copiii noștri, iar ei trebuie să învețe unde se termină îndemânarea de a mânui calculatoarele și de unde începe încălcarea legii.

În timpul cursurilor, la care vor participa nume mari din avocatura bucureșteană, vor fi organizate și simulări de procese, pentru ca elevii să se familiarizeze cu sistemul judiciar românesc.

În modulele care vor fi predate sunt folosite cazuri reale din fiecare tip de infracțiuni și nu se va insista pe textele de lege sau explicații legale concepute într-un limbaj greoi, care să nu fie pe înțelesul copiilor.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția