Finlanda a fost atacată cibernetic în timp ce Zelenski se adresa parlamentului lor și la doar câteva ore după ce politicienii au declarat că țara va solicita aderarea la NATO

Finlanda a fost atacată cibernetic în timp ce Zelenski se adresa parlamentului lor și la doar câteva ore după ce politicienii au declarat că țara va solicita aderarea la NATO
Publicat: 08/04/2022, 20:29
Actualizat: 08/04/2022, 21:00

Site-urile web ale guvernului finlandez au fost piratate în același timp în care Volodimir Zelenski a ținut astăzi un discurs în fața parlamentului lor, la doar câteva ore după ce legislatorii finlandezi au lansat un nou demers pentru ca țara să adere la NATO, potrivit CNN.

Principalul site guvernamental și ministerele Apărării și Afacerilor Externe au fost lovite de atacuri cibernetice, menite să facă site-urile indisponibile pentru utilizatorii obișnuiți.

Anterior, Ministerul finlandez al Apărării a raportat o încălcare a spațiului aerian finlandez de către o aeronavă de stat rusă, un IL-96-300, timp de trei minute în largul coastei sudice a țării.

Pentru a adăuga la tensiunile tot mai mari dintre țările de frontieră, Finlanda a expulzat astăzi doi diplomați ruși și a întrerupt viza unui al treilea, în semn de protest față de invazia din Ucraina.

Breșele de securitate au fost comise în timp ce Zelenski le-a spus parlamentarilor finlandezi să impună sancțiuni de tip „cocktail Molotov” Rusiei, invocând dispozitivele incendiare popularizate de finlandezi în războiul lor împotriva Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

El a adăugat în cadrul discursului prin video: „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este decisiv nu numai pentru viitorul țării noastre și al națiunii noastre, ci și pentru toți cei care au o graniță comună cu Rusia. La fel ca și voi acum 83 de ani, Ucraina are curajul de a se apăra’.

Cu câteva ore mai devreme, fostul premier Alexander Stubb a declarat că Finlanda este la doar câteva săptămâni distanță de depunerea unei cereri de aderare la NATO, în pofida avertismentelor Rusiei că aceasta ar asigura ‘distrugerea țării lor’.

Țara nordică, care are o graniță lungă cu Rusia și a fost invadată de Armata Roșie în Războiul de iarnă din 1939, nu a fost niciodată membră a alianței de apărare din Războiul Rece, preferând să-și organizeze propria protecție.

Dar de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie, sondajele de opinie comandate de mass-media finlandeză au arătat o răsturnare rapidă a opiniei publice, majoritatea fiind acum în favoarea aderării.

Finlanda a optat să rămână neutră încă din al Doilea Război Mondial, alegând să acționeze ca un tampon între Est și Vest atunci când Europa a fost împărțită în timpul Războiului Rece, ceea ce i-a permis o mai mare flexibilitate în politica sa externă și, în același timp, a atenuat temerile rusești privind expansiunea occidentală.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii