Fiscul din Bulgaria a început VERIFICĂRI la companiile austriece Billa și OMV, dar Sofia neagă o legătură cu respingerea intrării totale în Schengen

Fiscul din Bulgaria a început VERIFICĂRI la companiile austriece Billa și OMV, dar Sofia neagă o legătură cu respingerea intrării totale în Schengen
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 10/01/2024, 21:17
Actualizat: 10/01/2024, 23:04

Publicația bulgară OFFNews scrie că Agenția Națională de Venituri a lansat, miercuri, controale masive la hipermarketurile BILLA și la lanțul de benzinării OMV, ambele companii austriece.

În acest context, ministrul bulgar de FInanțe, Assen Vassilev, a respins orice legătură cu recenta respingere de către Austria a aderării Bulgariei la Schengen, scrie Novinite.

El a precizat că inspecțiile care au implicat un mare lanț alimentar austriac și o benzinărie au făcut parte din evaluările periodice ale riscurilor fiscale impuse de regulamentul privind declarația de bunuri. Mai exact, a precizat acesta, „în linia măsurilor de precauție pentru buget”.

Mai întâi, publicația „24 de Ore” a dat vestea că agențiile fiscale și alte agenții guvernamentale au intrat astăzi, la ora 10.00, în magazinele lanțului austriac de magazine Billa din întreaga țară, precum și în benzinăriile OMV, deținute de austrieci.

Opt puncte de vânzare Billa erau verificate în Sofia, unul în Plovdiv și trei magazine în Burgas, dar controale au fost și în Veliko Târnovo, unde inspectorii au mers în două supermarketuri ale lanțului austriac. Din lanțul de benzinării OMV au fost verificate unități din Pleven, Sofia, Varna, Plovdiv și Burgas.

Ministrul de finanțe a ținut să precizeze că inspecțiile la Billa și OMV nu sunt îndreptate împotriva întreprinderilor austriece și a negat ulterior speculațiile potrivit cărora statul ar exercita presiuni.

„Nu există nicio presiune, probabil că în acest moment sunt verificate 500-600-700 de companii din țară. Ați împușcat două austriece și ați decis să citiți mai mult decât există. Știți că mai ales în toate lanțurile alimentare odată cu intrarea măsurilor colaterale, care sunt de încasat de la 1 ianuarie, pe piața bulgară, nu numai pe circulația internațională a mărfurilor, există o prezență crescută în absolut toate magazinele alimentare, precum și în alte unități în care sunt mărfuri cu risc fiscal ridicat, precum și la producătorii de astfel de mărfuri”, a precizat ministrul, potrivit G4Media.ro.

Întrebat cum vede apelul de boicotare a companiilor austriece, lansat în aceste zile de organizațiile patronale, pentru a împinge Bulgaria să lase Austria să intre în Schengen și pentru frontierele terestre, Vassilev a răspuns: „Întreprinderile sunt libere să facă orice apel pe care îl doresc către cetățeni”.

Vassilev a mai spus că, la cererea Vienei, la frontierele externese se fac verificări specifice asupra mărfurilor în cazul transporturilor către și dinspre Austria, iar acolo controalele propriu-zise durează mai mult, ceea ce a provocat unele tensiuni.

Știrile din presa locală au sugerat o potențială corelație între controalele fiscale și apelul reprezentanților mediului de afaceri bulgar la boicotarea bunurilor austriece în urma deciziei Vienei privind aderarea Bulgariei la Schengen.

Cu toate acestea, Vassilev a respins în mod explicit aceste afirmații, subliniind că inspecțiile nu au avut nicio legătură cu chestiunea diplomatică. Mai mult, a subliniat el, ca răspuns la solicitarea Vienei, se efectuează inspecții specializate la frontierele externe asupra mărfurilor care călătoresc spre și dinspre Austria.

Acest proces, deși inițiat în urma unor discuții diplomatice, a provocat întârzieri, ceea ce a dus la tensiuni între cele două state.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?