Florin Cîțu: Nu vor fi introduse taxe noi în acest an. Ce spune premierul despre majorarea salariului minim

Publicat: 04/05/2021, 14:38
Actualizat: 04/05/2021, 18:36

Premierul a declarat, marți, că în acest an nu este prevăzută o scutire a taxelor și impozitelor din salariul minim pe economie. Florin Cîțu a precizat însă că nu vor fi majorate taxele și nici nu vor fi introduse unele noi. Despre creșterea salariului minim, premierul a spus că măsura ar putea fi decisă abia după o discuție tripartită, la care să ia parte și patronatele, și sindicatele.

Întrebat dacă ar putea fi eliminate taxele pe salariul minim, premierul a răspuns:

 „Suntem în al doilea an în care nu s-a întâmplat nimic cu Codul Fiscal și va rămâne așa. Din momentul în care am preluat portofoliul la Finanțe am promis, și am promis și anul acesta, că nu vom modifica Codul Fiscal, nu vom crește taxe și nu vom introduce taxe noi. Așa va rămâne și anul acesta”.

Despre creșterea salariului minim, măsură susținută de ministrul Muncii, Raluca Turcan, premierul a spus că decizia poate fi luată doar după discuțiile cu toți partenerii sociali.

Trebuie să avem o discuție cu patronatele, dar și cu sindicatele, este o discuție tripartidă. În ceea ce privește evoluția din ultimii ani, România a avut dinamică mai mare, în ceea ce privește creșterea salariului minim. Știți că deciziile sunt luate în partid.

Orice angajat care are contract de muncă plătește acum lunar 0,5% din salariu la șomaj, 10,5% la asigurări sociale (pensii și CAS), 5,5% la asigurarea de sănătate și 16% impozitul pe venit. Poți calcula câți bani din salariu se duc la stat cu calculator pentru salarii.

Premierul a făcut declarații despre majorarea salariului minim și scoaterea taxelor pe salariul minim în contextul în care jurnaliștii de la Guvern l-au întrebat cum comentează declarațiile făcute de Raluca Turcan și Claudiu Năsui.

Ministrul Muncii susține creșterea salariului minim

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat sâmbătă, cu ocazia zilei de 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii, că România a făcut progrese mari în privinţa salarizării, mai ales după integrarea în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, spune ministrul, în continuare, sărăcia şi valoarea muncii rămân o mare problemă în ţara noastră.

Potrivit Ralucăi Turcan, în momentul în care România a intrat în Uniunea Europeană, salariul mediu net era în jur de 950 de lei, iar în 2021 acesta a ajuns la 3.400 de lei, ceea ce reprezintă progresele făcute de țara noastră în ceea ce privește salarizarea.

Cu toate acestea, , „sărăcia rămâne o mare problemă în România şi valoarea muncii în România – 8 Euro/ora este de peste 3 ori mai mică decât media la nivelul UE – 28Euro/ora, iar sărăcia în muncă este aproape de două ori mai mare în România- aproape 15% faţă de media UE- 8%”, a adăugat ministrul.

România avea în ianuarie 2020 al treilea cel mic salariu minim pe economie din UE, după Bulgaria şi Letonia, arată un studiu făcut de Eurostat.

Ministrul Economiei propunea zero taxe pe salariul minim

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui, susține că taxele fiscale reprezintă o povara pentru România, salariul fiind în final, împărțit între stat și angajat, într-o proporție extrem de mare. Prin urmare, ministrul Economiei susține că din 2022 va începe aplicarea măsurii privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei, porivit economica.net

„Un salariu minim net din România îţi permitea să cumperi doar 30% din coşul alimentar pe care ţi l-ar fi permis un salariu minim în Olanda şi doar 70% dacă ne raportăm la Polonia“, potrivit  studiului „Salariul minim şi traiul minim decent. De la mituri la oportunităţi”, realizat Syndex România.

Citește și: Prețul pentru un coș de cumpărături variază în funcție de zona geografică. Cluj-Napoca a depășit Bucureștiul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase