FOTO | Veteranul de război Ion Banu a împlinit 103 ani: ”Doamne, ajută-mă să mă întorc aici neatins de schije. M-am întors fără o zgârietură”

FOTO | Veteranul de război Ion Banu a împlinit 103 ani: ”Doamne, ajută-mă să mă întorc aici neatins de schije. M-am întors fără o zgârietură”
Veteranul de război Ion Banu a împlinit 103 ani | Foto: plutonier adjutant principal (r) Adrian Robu
Publicat: 05/08/2021, 16:16
Actualizat: 05/08/2021, 16:21

Dragostea pentru România și pentru Tricolor se manifestă, cu precădere, în momentele cele mai grele ale istoriei. Cel de-al Doilea Război Mondial a însemnat, pentru toți cei care au luptat în tranșee pentru a-și apăra patria, o parte a destinului pe care nu au uitat-o niciodată. Eroii care și-au dat viața în acei ani rămân în memoria tuturor românilor, permanent, însă există și eroi în viață, cei care au ajuns la o vârstă venerabilă, dar păstrează aceeași atitudine cazonă respectabilă și îmbracă haina militară, cu mândrie, chiar dacă acum sunt în retragere.

Unul dintre acești ”eroi în viață” ai României – veteran de război – este maiorul (rtr) Ion Banu, născut pe data de 1 august 1918, într-o comună – Glodeni – din județul Giurgiu.

Ion Banu a făcut parte din Regimentul 89 Infanterie, Compania “Cercetare”, iar atunci când a plecat ”la război”, cum spuneau militarii, s-a rugat lui Dumnezeu să îl ocrotească.

Cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 103 ani, comanda garnizoanei Târgoviște – alături de Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cultul Eroilor, delegația Prefecturii Dâmbovița și a Primăriei Glodeni – l-a sărbătorit pe bravul erou și veteran.

”Maiorul (rtr.) Ion Banu, un român mândru de originile sale, cu un discurs de mare orator, ne-a împărtășit din amintirile domniei sale: a fost înrolat în armată la 15 noiembrie 1939, și-a efectuat stagiul militar, iar la intrarea României în război a făcut parte din Regimentul 89 Infanterie, Compania “Cercetare”. La plecarea pe front, la porțile cazarmei unde își desfășurase stagiul militar s-a închinat și a zis: «Doamne, Dumnezeule, ajută-mă să mă întorc aici neatins de schije, de bombe sau călcat de șenilele vreunui tanc! Și m-am întors fără o zgârietură»”, notează reprezentanții Ministerului Apărării Naționale pe pagina de socializare a MApN.

Maiorul (rtr) Ion Banu | Foto: plutonier adjutant principal (r) Adrian Robu.

La 103 de ani, Ion Banu are același caracter ferm și vioiciunea în gândire

Războiul, indiferent de perioada în care se desfășoară, scoate la lumină caracterele cu adevărat puternice. Astfel apar oameni pentru care viața înseamnă mult și o prețuiesc la justa valoare, însă nu dau înapoi atunci când țara îi cheamă sub arme.

Maiorul în retragere Ion Banu păstrează același caracter ferm care l-a ajutat să ”ducă” un război cumplit și, așa cum spunea chiar el, să revină lângă cei dragi fără vreo zgârietură. Și acum a prins arma cu fermitate, iar emoțiile inerente – chiar și după atâta experiență de viață – au fost stăpânite fără greutate de ”bătrânel”.

”Din evenimentele de viață punctate de domnia sa am descoperit un caracter ferm, care la venerabila vârstă de 103 ani își fixează încă obiective de atins, cu o vioiciune în gândire dar și mișcări care ne-au lăsat fără cuvinte. A ținut strâns în mână arma, pe tot parcursul vizitei și și-a stăpânit perfect emoțiile. Bătrânelul firav la trup, este dârz și hotărât, parcă desprins din poveștile bunicilor despre eroi…și, totuși, avem încă eroi printre noi!

Cinste eroilor neamului românesc! La mulți ani, domnule maior (rtr.) Banu Ion!”, i-au urat reprezentanții MApN veteranului de război Ion Banu.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Horoscop 27 septembrie. Viața acestei zodii se va schimba radical de azi
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
O mare bătaie de joc. Ce trebuie să facă românii care vor ajutoare de încălzire,...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
Horoscop 27 septembrie. Viața acestei zodii se va schimba radical de azi
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Ce pericol poate apărea la raft din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze. Atenție...
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea care cutremură Europa: Lovitură devastatoare pentru Angela Merkel. Ce va urma?
BOMBA dimineții de la PFIZER! Șeful companiei, anunț ÎN MIEZ DE NOAPTE
5 GREȘELI majore pe care le-a făcut Ludovic ORBAN. De ce a pierdut președinția PNL
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...