Franţa a renunţat la restricţiile anti-COVID. În ce condiții ar putea fi totuși reintroduse restricțiile

Franţa a renunţat la restricţiile anti-COVID. În ce condiții ar putea fi totuși reintroduse restricțiile
Sursa FOTO: https://upload.wikimedia.org
Publicat: 01/08/2022, 16:32
Actualizat: 01/08/2022, 16:33

Ministerul Afacerilor Externe anunță eliminarea de la 1 august a măsurilor aplicate tuturor persoanelor care călătoresc în Franța și în teritoriile sale, indiferent de statul de proveniență. În cazul apariţiei unor noi variante de coronavirus periculoase, guvernul francez ar putea ordona din nou ca pasagerii să prezinte un test COVID-19 negativ înainte de a se îmbarca în zboruri către Franţa.

Începând de astăzi, pentru intrarea în Franța, cetățenii români nu vor mai trebui să prezinte certificatul de vaccinare, a testelor negative pentru COVID -19 sau a certificatului de recuperare de COVID-19, prezentarea motivului urgent al călătoriei, prezentarea declarației pe propria răspundere privind lipsa simptomelor de infectare cu SARS-CoV-2 și a contactului cu un caz confirmat, transmite MAE.

Autoritățile locale pot modifica, însă, în regim de urgență, până la data de 31 ianuarie 2023, condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19.

Măsuri pe plan intern

Purtarea măștii nu mai este obligatorie în mijloacele de transport în comun (metrou, autobuz, tren, avion, taxi). Rămâne în vigoare obligativitatea purtării măștii în spitale, farmacii și case pentru persoane vârstnice.

Începând cu luna martie 2022 a fost suspendată obligativitatea pass-ului vaccinal în toate spațiile în care acesta era solicitat. Prezentarea pass-ului sanitar va fi în continuare obligatorie în spitale, centre pentru persoane cu handicap și case pentru persoane vârstnice.

Alte măsuri adoptate de către autoritățile franceze

„Paris Aéroport” pune la dispoziție două centre de testare exclusiv cu programare, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în interiorul aeroporturilor Paris-Charles de Gaulle (terminal 2E, deasupra gării TGV, orar de luni până vineri: 07:00 – 17:30 și sâmbătă-duminică: 07:00-18:30) și Paris-Orly (terminal Orly 4 – Poarta F – Nivelul Plecări – 1, teste PCR cu programare, orar de luni până duminică, între 7:00 și 18:00).

Începând cu data de 15.07.2022, doar centrul Orly 4 rămâne deschis. Pasagerii care pleacă trebuie să obțină o programare online, în prealabil, accesând portalul www.doctolib.fr. Accesul la centrele de testare este posibil până la 72 ore înaintea zborului, cu prezentarea biletului de avion și a programării. Rezultatele vor fi recepționate în maximum 48 de ore pentru testul molecular tip RT-PCR și în 1-2 ore pentru testul antigen.

Gratuitatea testelor efectuate la aeroport este rezervată persoanelor rezidențe în Franța, în următoarele condiții: prezintă schema vaccinală completă; prezintă o rețetă medicală nu mai veche de 48 ore; minori; persoane identificate drept caz contact, contactate prin SMS de Asigurările Medicale; persoane cu contraindicații pentru vaccin; persoane care prezintă certificat de însănătoșire.

Persoanele fără rezidență în Franța pot realiza un test gratuit doar pe bază de rețetă medicală sau dacă sunt identificate drept caz contact (cu prezentarea cărții europene de asigurare de sănătate în cazul cetățenilor statelor membre UE sau ai Spațiului Economic European și Elveției).

Tarifele sunt: 50 EUR, testul PCR și 30 EUR testul antigen. Realizarea unui test PCR rapid (rezultat disponibil în 1-2 ore) necesită un cost suplimentar de 20 EUR pentru toate persoanele, nerambursabil de către asigurările sociale. Plata se poate face doar prin card bancar.

Toate farmaciile din aeroporturile Paris-Charles de Gaulle și Paris-Orly realizează teste antigen fără programare, pe toată durata zilei. Rezultatul se eliberează în limba franceză sau engleză, într-un interval de 30 minute-2 ore. În absența unei asigurări medicale în Franța, taxa pentru testul antigen este de 35€.

Informațiile pot fi consultate și pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/covid-19/deplacements-internationaux

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”