GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu: „De pe 15 martie, oricine dorește se poate înscrie pe lista de așteptare pentru vaccinarea COVID” / Ce spune despre vaccinul Johnson & Johnson

Publicat: 10/03/2021, 12:58
Actualizat: 10/03/2021, 14:03

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre a treia etapă (ultima) de vaccinare, destinată populației largi. „Orice fel de instrument, inclusiv acesta al creșterii accesului la vaccinare, trebuie folosit.”, a mai spus specialistul.

„Este o veste mult așteptată. De pe 15 martie oricine dorește se poate înscrie pe lista de așteptare pentru vaccinarea COVID-19 (etapa a treia este ultima etapă).

Oricine dorește intră pe platforma de vaccinare unde va exista o secțiune de programare, iar centrul de vaccinare îți va arăta câte persoane sunt înscrise pe lista de așteptare.

Când se eliberează un loc, sistemul te va anunța. Acest lucru se poate face după 15 martie, însă și săptămâna viitoare, vor exista persoane în etapa 3 care se vor putea vaccina în centrele unde sunt locuri libere.

Prioritate pentru localitățile cu incidență mare COVID

Oricine va putea să se înscrie pe lista de așteptare, începând de luni. Cu privire la localitățile cu incidență peste 4,5 la mie, în vederea opririi dinamicii epidemiologice, o măsură pe care am propus-o e de a crește suplimentar accesul la vaccinare pentru aceste persoane.

Acum peste acest indice de 4,5 avem 9 localități, vorbim de localități importante. Le vom aloca doze suplimentare și oricine dorește se va putea programa și vaccina, pentru a încetini evoluția epidemiologică.

Orice fel de instrument, inclusiv acesta al creșterii accesului la vaccinare, trebuie folosit.

Practic oricine se va înscrie pe o listă de așteptare, va selecta centrul unde vrea să se vaccineze. Nu știm când se va vaccina pentru că nu știm numărul de doze care ajung în România. Vorbim de estimări, dar se întâmplă și diverse variații, anunțate chiar în ultimul moment.

Andrei Baciu, despre vaccinul Johnson & Johnson

În jurul datei de 11 martie AEM va veni cu recomandări cu privire la vaccinul Johnson & Johnson. Este primul care se administrează într-o singură doză.

Primele doze vor sosi cel mai probabil în luna aprilie. Vorbim de un estimat pentru cele trei vaccinuri de 3,1 milioane doze. Vom anunța la momentul respectiv, când vom avea o certitudine, și numărul dozelor J&J.

Vorbim de elemente certe și altele la care nu avem informații confirmate științific. Mutațiile apar. Sars-Cov-2 are sute de mutații. O parte din ele sunt mai agresive. Unele tulpini s-au extins teritorial. Toate vaccinurile sunt eficiente împotriva acestor tulpini, dar trebuie să vedem care e impactul în comparație cu cel al vaccinurilor asupra tulpinilor clasice. Oricum ne așteptăm ca vaccinurile să fie la fel de eficiente, și pentru aceste tulpini și pentru tulpinile care vor mai apărea.”, a declarat Andrei Baciu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase