GÂNDUL LIVE. Liviu Chesnoiu, despre criminalul de la Onești: „N-ai ce să discuți cu un astfel de om, trebuie să-l elimini cât mai repede”

Redactor:
Silviu Bănilă

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a enumerat, la GÂNDUL LIVE, greșelile din intervenția în cazul tragediei de la Onești, unde un individ a ucis doi bieți muncitori, în apartamentul pe care îl pierduse în urma unei executări silite.

„Eu fiind colonel de poliție în retragere, psiholog, am primit și ordine, în cariera mea și ordine de profiler și negociator, pe vremuri când era un fel de voluntariat.

După mai mulți ani s-a organizat și acest compartiment al profilerilor, negociatorilor, dar după părerea mea… A fost problema de comunicare. Acea conferință trebuia purtată de un purtător de cuvânt, care are informații, știe ce să spună. Nu trebuiau acei polițiști să poarte acel dialog cu presa.

Doi: Ce am constatat eu, am tot vorbit ieri… Procedurile au fost clarificate, în urmă cu ceva timp, poate că ar trebui proceduri mult mai clare, mai ferme, în asemenea situații excepționale.

Dacă acei polițiști ar fi avut mână liberă, ce ar fi ordonat comandantul? Adevărații polițiști. Ar fi intrat în dialog cu individul și și-ar fi dat seama că nu se poate negocia cu el. Avea un monolog, aducea injurii, șamd.

„N-ai ce să discuți cu un astfel de om. Îl elimini cât mai repede”

Cu un astfel de om îți dai seama că nu ai cum să negociezi. Dar să stai cinci ore, să-l auzi cum se repetă… Acel judiciarist, de când s-a dat alarmă, ar fi raportat că nu se poate negocia, acționăm!

M-am uitat la blocul acela și se putea sparge ușa, se putea veni din rapel de sus, de pe bloc, pentru că negociatorul trage de timp, ca forțele noastre să facă dispozitivul acolo.

N-ai ce să discuți cu un astfel de om, trebuie să-l elimini cât mai repede.

Începusem să vă spun ceva anume. Acum câțiva ani, omul a amenințat că va face dreptate cu arma în mână. Trebuia monitorizat.

Ai o nedreptate, dar hai să vedem, să te ascultăm, să vedem cum te ajutăm. El poate o avea dreptate, a clacat psihic, a fiert în suc propriu. E foarte fragilă diferența asta dintre un om sănătos și unul nesănătos. Dar el avea și antecedente penale, nu era un naiv, un om de pus la rană. Era periculos. Și aceste informații trebuia să le avem pe tavă și când suna și spunea că e o bombă cu ceas… S-ar fi constatat că nu e dispus la negociere. Nu îl linișteam.

În astfel de situații, într-un oraș mic, precum Oneștiul, nu aveam noi forțe atât de impresionante, ca să facem acolo, să se rezolve problema. Dar cum e blocul acela, dacă dl. comandant ar fi dat ordin ca cel mai bun trăgător să se ducă la geam, ar fi executat foc asupra individului scăpat de sub control.

„Asta e problema, e ca la Caracal…”

Doi: Așteptăm aprobare, normal că nu au curaj polițiștii să tragă, pentru că apoi dau extemporale, nu are nimeni curaj…Procurorii de caz, de cele mai multe ori, sunt mai reticenți, pentru că nu sunt ca polițiștii. Dacă polițiștii mei erau lăsați să acționeze, acel caz era rezolvat foarte, foarte rapid. Dar asta e problema, ca la Caracal. Așteptăm să sărim gardul. Cred că polițiștii doreau cât mai repede să sară gardul. Și aici tot așa. Dacă ne zicea negociatorul că nu se poate dialoga, trebuia hotărâtă anihilarea de la geamurile de lângă, pentru că a stat foarte mult acolo.”, a declarat profilerul la GÂNDUL LIVE.

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Rusia a blocat spaţiul aerian şi maritim din jurul Ucrainei. Peste 100.000 de soldaţi aşteaptă...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Culiță Sterp a dispărut de la ”Survivor România”. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Faimosul....
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide