GÂNDUL LIVE. Liviu Chesnoiu, despre criminalul de la Onești: „N-ai ce să discuți cu un astfel de om, trebuie să-l elimini cât mai repede”

Publicat: 03/03/2021, 12:09
Actualizat: 03/03/2021, 13:42

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a enumerat, la GÂNDUL LIVE, greșelile din intervenția în cazul tragediei de la Onești, unde un individ a ucis doi bieți muncitori, în apartamentul pe care îl pierduse în urma unei executări silite.

„Eu fiind colonel de poliție în retragere, psiholog, am primit și ordine, în cariera mea și ordine de profiler și negociator, pe vremuri când era un fel de voluntariat.

După mai mulți ani s-a organizat și acest compartiment al profilerilor, negociatorilor, dar după părerea mea… A fost problema de comunicare. Acea conferință trebuia purtată de un purtător de cuvânt, care are informații, știe ce să spună. Nu trebuiau acei polițiști să poarte acel dialog cu presa.

Doi: Ce am constatat eu, am tot vorbit ieri… Procedurile au fost clarificate, în urmă cu ceva timp, poate că ar trebui proceduri mult mai clare, mai ferme, în asemenea situații excepționale.

Dacă acei polițiști ar fi avut mână liberă, ce ar fi ordonat comandantul? Adevărații polițiști. Ar fi intrat în dialog cu individul și și-ar fi dat seama că nu se poate negocia cu el. Avea un monolog, aducea injurii, șamd.

„N-ai ce să discuți cu un astfel de om. Îl elimini cât mai repede”

Cu un astfel de om îți dai seama că nu ai cum să negociezi. Dar să stai cinci ore, să-l auzi cum se repetă… Acel judiciarist, de când s-a dat alarmă, ar fi raportat că nu se poate negocia, acționăm!

M-am uitat la blocul acela și se putea sparge ușa, se putea veni din rapel de sus, de pe bloc, pentru că negociatorul trage de timp, ca forțele noastre să facă dispozitivul acolo.

N-ai ce să discuți cu un astfel de om, trebuie să-l elimini cât mai repede.

Începusem să vă spun ceva anume. Acum câțiva ani, omul a amenințat că va face dreptate cu arma în mână. Trebuia monitorizat.

Ai o nedreptate, dar hai să vedem, să te ascultăm, să vedem cum te ajutăm. El poate o avea dreptate, a clacat psihic, a fiert în suc propriu. E foarte fragilă diferența asta dintre un om sănătos și unul nesănătos. Dar el avea și antecedente penale, nu era un naiv, un om de pus la rană. Era periculos. Și aceste informații trebuia să le avem pe tavă și când suna și spunea că e o bombă cu ceas… S-ar fi constatat că nu e dispus la negociere. Nu îl linișteam.

În astfel de situații, într-un oraș mic, precum Oneștiul, nu aveam noi forțe atât de impresionante, ca să facem acolo, să se rezolve problema. Dar cum e blocul acela, dacă dl. comandant ar fi dat ordin ca cel mai bun trăgător să se ducă la geam, ar fi executat foc asupra individului scăpat de sub control.

„Asta e problema, e ca la Caracal…”

Doi: Așteptăm aprobare, normal că nu au curaj polițiștii să tragă, pentru că apoi dau extemporale, nu are nimeni curaj…Procurorii de caz, de cele mai multe ori, sunt mai reticenți, pentru că nu sunt ca polițiștii. Dacă polițiștii mei erau lăsați să acționeze, acel caz era rezolvat foarte, foarte rapid. Dar asta e problema, ca la Caracal. Așteptăm să sărim gardul. Cred că polițiștii doreau cât mai repede să sară gardul. Și aici tot așa. Dacă ne zicea negociatorul că nu se poate dialoga, trebuia hotărâtă anihilarea de la geamurile de lângă, pentru că a stat foarte mult acolo.”, a declarat profilerul la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore