George Tuţă (PNL) despre inițiativa legislativă care garantează accesul la un cont bancar gratuit, fără comisioane: „Românii trebuie să facă parte din circuitul economic bancarizat ca parte a eforturilor de bunăstare”

Publicat: 26/10/2022, 20:45
Actualizat: 26/10/2022, 21:13

Deputatul PNL, George Tuţă, şi senatorul PSD, Radu Oprea, alături de peste alţi 100 de parlamentari cosemnatari, au depus miercuri propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii incluziunii financiare.

Propunerea legislativă face parte dintr-un pachet de legi, unele fiind deja în vigoare, prin care parlamentarii şi-au propus să vină în sprijinul cetăţenilor, cu scopul creşterii incluziunii financiare.

Incluziunea financiară este mijlocul prin care oamenii îşi pot face banii să lucreze pentru ei, permiţându-le, în acest mod, să îşi maximizeze oportunităţile, să se angajeze mai uşor, să devină autonomi, sporind bunăstarea lor şi a familiilor şi aducând avantaje deopotrivă pentru sine şi societate, arată inițiatorii propunerii de act normativ, potrivit romaniatv.net.

Peste 70% dintre români nu au auzit de varianta de a deţine gratuit un cont bancar

Deputatul PNL George Tuţă precizează că 72% dintre români nu au auzit de posibilitatea de a deţine gratuit un cont bancar, o realitate pe care statul trebuie să o schimbe în scurt timp.

”Mi-am concentrat activitatea parlamentară pe pregătirea şi adoptarea mai multor legi prin care să oferim un cadru predictibil şi, de ce nu, prietenos între cetăţeni şi digitalizare. Drept urmare, am iniţiat proiectul de lege împreună cu Radu Oprea dintr-un motiv foarte simplu. Logica economică ne spune că o dată ce un număr mai mare de români are un cont bancar şi eventual un card ataşat, creşte gradul în care comunitatea face parte activ din circuitul economic. Mai simplu, a deţine un cont şi un card înseamnă că poţi avea acces la servicii mai bune, la produse mai ieftine. De asemenea, prin prezenta lege ne propunem să oferim oportunitatea fiecărui cetăţean să aibă opţiunea stabilirii unei relaţii predictibile şi unitare cu instituţiile statului.

Să renunţăm uşor, uşor la birocraţie, la statul la cozi la ghişee sau casierii, să ne uşurăm viaţa reciproc: a contribuabilului, dar şi a funcţionarilor. Statisticile spun că neîncrederea este mare în rândul acestor categorii: “Cine îţi dă azi ceva pe gratis fără vreun interes ascuns?”

Doresc să transmit însă foarte clar: există un interes al statului, deloc ascuns şi foarte legitim. Românii trebuie să facă parte din circuitul economic bancarizat ca parte a eforturilor de bunăstare. Economia nu poate creşte sănătos decât într-un ecosistem transparent şi digitalizat.

O să vă ofer şi o cifră: 72% dintre români nu au auzit de posibilitatea de a deţine gratuit un cont bancar. Este o realitate pe care statul trebuie să o schimbe în scurt timp. Cel mai probabil vom încuraja atragerea de fonduri europene pentru campanii insistente de comunicare adresate categoriilor sociale vulnerabile, cu acces redus la informaţie şi educaţie financiară. Faptul că aproape trei români din patru nu au acces la această informaţie este îngrijorător şi trebuie corectat. Crizele multiple de azi, suprapuse şi interconectate, pot fi trecute ceva mai uşor în condiţiile unei bancarizări crescute a cetăţenilor din România. Am avut numeroase consultări cu voci autorizate pentru a scrie o lege cât mai bună, pentru a crea un cadru legislativ uşor de înţeles şi de pus în aplicare. De aceea am încredere că va fi susţinută şi adoptată în cel mai scurt timp”, a declarat deputatul George Tuţă.

”Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o împreună cu deputatul George Tuţă era necesară, având în vedere că mai multe studii arată că ţara noastră nu stă bine la gradul de incluziune financiară. Ne dorim să se rezolve o serie de probleme cauzate de lipsa dezvoltării incluziunii financiare, iar cetăţenii să aibă acces la servicii financiare, dar şi la informaţii pentru a accesa aceste servicii cu cele mai mici comisioane”, a declarat și senatorul PSD Radu Oprea.

Exemple de modificări prevăzute:

  • „Art. 44 – Instituţiile de credit nu pot refuza o cerere privind deschiderea unui cont de plăţi cu servicii de bază, decât în cazurile în care consumatorul are deja un cont de bază deschis sau deschiderea unui astfel de cont ar avea drept rezultat o încălcare a dispoziţiilor privind prevenirea spălării banilor şi combaterea finanţării terorismului, conform Legii nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare.”
  • „Art. 54 – (1) În cazul consumatorilor care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 4 lit. e), instituţiile de credit:a) oferă gratuit serviciile prevăzute la art. 48 alin. (1) lit. a), lit. c) şi lit. d), punctul i) şi ii);b) oferă gratuit serviciul de interogare a soldului prin intermediul aplicaţiilor de internet banking.c) percep comisioane minime pentru serviciile prevăzute la art. 48 alin. (1), cu excepţia serviciilor prevăzute la lit. a), lit. c) şi lit. d),punctele i) şi ii);
  • (2) Serviciile prevăzute la alin.(1) se vor asigura pentru şi în limita veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, indemnizaţiilor şi alocaţiilor de asistenţă socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti.”
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată