Gheorghe Mărmureanu, după seismul produs sâmbătă în Gorj: „Vrancea poate fi în pericol mult mai târziu, nu acum”

Gheorghe Mărmureanu, după seismul produs sâmbătă în Gorj: „Vrancea poate fi în pericol mult mai târziu, nu acum”
Gheorghe Mărmureanu / Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 16/07/2022, 20:37
Actualizat: 16/07/2022, 20:43

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), a vorbit sâmbătă – la Antena 3 – despre cutremurul care a fost resimțit astăzi mai multe oraşe din ţară. „Vrancea poate fi în pericol, mult mai târziu. Nu acum, în jur de 10-13 ani”, a  precizat seismologul.

Cutremurul de 4,2 pe scara Richter care s-a produs în această dimineaţă la Gorj, însă a fost resimţit şi în alte oraşe din apropiere. Specialistul spune că astfel de episoade seismice sunt obişnuite în judeţul Gorj, un cutremur fiind în Cărbuneşti, în urmă cu 7 ani.

„Zona de aici e cunoscută din foarte puncte puncte de vedere. Și exemplu, acuma vreo 7-8 ani au fost și distrugeri de case, aproape de Cărbunești. Sunt cutremure de suprafață care, așa cum se știe, ele sunt periculoase când au magnitudine peste 6 încolo, dar acesta a fost un cutremur mic, pentru că a fost de suprafaţă. Ori, dacă sunt din suprafață, efectele sunt pe o rază mai mică, doar pe o anumită zonă. Ăsta e adevărul. Orice cutremur transmite o energie de radiații și prinde pe o anumită suprafață, în aer. Contează magnitudinea aici și bineînţeles, adâncimea. Eu știu că ultimul care a fost la Gorj, acum 7-8 ani a ținut aproape 4-5 zile. Ştiu că a fost lume care li s-au dărâmat casele, case noi chiar făcute, aproape de Cărbunești. La magnitudinea acestui cutremur nu se pune problema, decât dacă cumva, construcţia este făcută prost. Acestea sunt cutremure locale şi aici nu au fost efecte ale cutremurelor din Vrancea, pentru că seismele vrâncene mari sunt la mare adâncime. Vrancea poate fi în pericol, mult mai târziu. Nu acum, în jur de 10-13 ani”, a spus Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate la Antena 3.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult