Grupul DIGI va închide definitiv rețeaua 3G până la jumătatea anului viitor, pe fondul extinderii 5G. Câți români folosesc noul spectru

Grupul DIGI va închide definitiv rețeaua 3G până la jumătatea anului viitor, pe fondul extinderii 5G. Câți români folosesc noul spectru
Publicat: 19/12/2022, 16:54

Conducerea Grupului DIGI | RCS & RDS a anunțat, luni, că va renunța la întreaga rețea 3G până la jumătatea lui 2023, numărul abonaților care foloseau acest spectru fiind foarte mic, de câteva mii, raportat la cele 8,7 de milioane de abonați ai serviciilor de telefonie mobilă, la nivel de grup. Astfel, pentru acești clienți, compania a oferit pachete promoționale astfel încât clienți să își poată actualiza telefoanele în rețele 4G sau 5G, a explicat Valentin Popoviciu, vicepreședinte al Grupului DIGI. Potrivit declarațiilor sale, compania menține rețeaua 2G pentru cei care nu intenționează să folosească rețelele noi.

Spectrul 5G înseamnă, în principiu, o schimbare tehnologică și, probabil, în următorii cinci, șase ani, va deveni predominant, a transmis, luni, conducerea Grupului DIGI, în cadrul unei întâlniri cu presa. Dacă în 2019, când DIGI a lansat serviciile comerciale 5G, erau doar aproximativ 10 tipuri de telefoane care puteau folosi această tehnologie, iar în prezent sunt în jur de 900. „Acum e momentul în care vom vedea o schimbare”, a explicat Valentin Popoviciu. „3G va fi închis probabil în totalitate până la jumătatea anului următor”, a precizat vicepreședinte al Grupului DIGI.

Grupul DIGI a ajuns la peste 20 de milioane de clienți, respectiv unități generatoare de venit, dintre care8,7 milioane de abonați pentru serviciile de telefonie mobilă, potrivit lui Serghei Bulgac, CEO al Grupului DIGI, 5,4 milioane, pentru servicii de televiziune, 4,8, internet fix și 1,2 milioane, telefonie fixă. În perioada ian-septembrie, DIGI a avut venituri de 1.162 de milioane de euro, în creștere cu 20% față de primele nouă luni ale anului următor.

„Noi nu am crescut prețurile în 2022, cu siguranță nu o să le creștem în ultimele două săptămâni și o să încercăm să le menținem cât mai atractive și accesibile cât mai mult timp”, a precizat Serghei Bulgac.

Evoluția 5G în România

Conform unui studiu recent, realizat de Ericsson ConsumerLab. 2% dintre consumatorii de servicii mobile din România utilizează 5G, iar trei din zece utilizatori de smartphone-uri din România (31%) intenţionează să se aboneze la servicii 5G în următorul an

Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), prima versiune comercială a 5G a fost lansată în România în mai 2019, în câteva localități, serviciile fiind disponibile în rețelele a trei operatori. La începutul anului 2021 acoperirea 5G era limitată la mari centre urbane (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Timișoara etc.) și la un număr redus de zone mediu și mic urbane ori rurale. În timp, serviciile 5G vor fi disponibile în tot mai multe localități.

În 2022, rețelele din România utilizau 805 MHz de spectru radio pentru furnizarea serviciilor către utilizatori, din care 70 MHz după procedura de selecție ANCOM din noiembrie 2021. La procedura de selecție din noiembrie 2022 (cunoscută drept „licitația 5G”), ANCOM a alocat drepturi de utilizare (licențe) pentru 420 MHz: 110 MHz suplimentari din 2023, 50 MHz suplimentari din 2026, iar pentru 260 MHz utilizați în prezent urmează a fi emise licențe noi începând cu 2026. Astfel, rețelele din România pot utiliza un total de 915 MHz spectru radio începând cu ianuarie 2023, respectiv 965 MHz începând cu ianuarie 2026.

Pentru cei 70 MHz alocați la procedura din noiembrie 2021, operatorii au plătit 43,4 milioane euro. Pentru cei 420 MHz alocați la „licitația 5G” din 2022, operatorii au de plată 432,6 milioane euro.

Primii bani ajung la bugetul statului în decembrie, respectiv 109 milioane de euro, iar ultima tranșă va fi în 2028, de 80 de milioane de euro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani