Grupul nemțesc Wörwag, un colos din Big Pharma, rețeta succesului în România. Impozite driblate, profit de milioane de euro

Grupul nemțesc Wörwag, un colos din Big Pharma, rețeta succesului în România. Impozite driblate, profit de milioane de euro
Grupul nemțesc Wörwag, un colos din Big Pharma, rețeta succesului în România. Impozite driblate, profit de milioane de euro / Sursa FOTO: licdn.com
Publicat: 12/05/2021, 15:27
Actualizat: 12/05/2021, 15:44

Grupul nemțesc Wörwag este unul dintre coloșii Big Pharma prezenți și pe piața din România. O investigație cetateanul.net scoate la iveală care este rețeta succesului financiar – impozite driblate, dividente neachitate și profit de milioane de euro. Chiar dacă sediul fiscal, resursele și activitatea principală se derulează în spațiul carpato-danubiano-pontic, iar firma dispune de o adevărată „armată” logistică, de marketing și promovare a produselor, Wörwag nu achită niciun fel de taxe și impozite la București.

În tot acest timp, ANAF-ul ridică din umerii neputinței, iar cetățenii de rând se întreabă de ce ei nu beneficiază de același tratament când vine vorba să-și achite obligațiile față de stat.

Wörwag Pharma, rețeta succesului în România. Metoda exportului direct

Compania Wörwag GmbH & Co. KG Germania, este producător și „exportator” în România al medicamentelor Magnerot, Zinkit și Lagosa, ca să enumerăm doar câteva dintre produsele de top ale firmei.

Precizarea „exportator” este foarte importantă. Prezența pe piața din România de mai bine de 20 de ani i-a asigurat Wörwag Pharma un succes financiar pe care puțini îl anticipau. Profitul este de ordinul zecilor de milioane de euro, în timp ce la bugetul de stat nu a ajuns niciun ban din impozitul aferent, mai remarcă jurnaliștii cetateanul.net.

Din câte se pare, șefii Wörwag se folosesc de o reglementare care prevede că nu trebuie să plătească impozit pe profit fiind vorba despre tranzacții intracomunitare. Or, legislația noastră spune altceva. Surse din ANAF au dezvăluit pentru cetateanul.net că, potrivit legii în vigoare, toții coloșii din Big Pharma au obligația să achite impozit pe profitul realizat atât timp cât derulează o activitate complexă, care presupune nu doar vânzarea produselor, ci și promovarea lor (agenți de vânzări angajați, prezentări de produse, publicitate în presa scrisă, online și tv etc).

Sursă ANAF, despre cine trebuie să plătească impozit în România

„O persoană impozabilă care are sediul activității economice în afara României se consideră  este stabilită în România. În consecință, trebuie să plătească aici impozit pe profit dacă are un sediu permanent în România, respectiv dacă dispune în România de suficiente resurse tehnice şi umane care concură la efectuarea regulată de livrări de bunuri impozabile”, susțin specialiștii ANAF. Mai departe, Codul Fiscal prevede și el, la art. 13, alin 1, lit. b, că „persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România sunt obligate la plata impozitului pe profit.

  • În România, Wörwag GmbH îndeplinește toate condițiile unei firme. Are sediu permanent, agenți de promovare a produselor, are un country manager, plus bugete uriașe alocate pentru publicitate.

Doar câutând pe Internet, vedem ce rețea puternică a dezvoltat Wörwag în România. Vorbim despre logistică, reprezentanți medicali, controlori vânzări, specialiști de resurse umane. Pe Linkedin, arată jurnaliștii cetateanul.net, sunt CV-urile multor angajați Wörwag. De la reprezentanți medicali  zonali (pe Iași, Botoșani, București, Cluj etc) și până la directori regionali de vânzări, controlori de vânzări sau manageri de asigurare a calității Wörwag, rețeaua a împânzit țara.

În 2017, Wörwag și-a deschis firmă la Cluj

În 2017, Wörwag GmbH din Germania și-a deschis firmă la Cluj – Wörwag Pharma România SRL. Controlează, conform datelor oficiale, 99% din societate. Însă, cifra de afaceri raportată de Wörwag Pharma România SRL este una minusculă, dacă o comparăm cu încasările firmei-mamă. Potrivit datelor oficiale de pe pagina Ministerului Finanțelor, SRL-ul românesc a avut o cifră de afaceri de 2,7 milioane de euro în 2019. În același timp, arată cetateanul.net, surse din piață cifrează la 40 de milioane de euro cifra de afaceri reală derulată în România de colosul Big Pharma. Wörwag Pharma, rețeta succesului în România.

  • Conform unor surse din piață, România ar fi a treia piață ca volum de vânzări pentru Wörwag GmbH.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers