Hârciogul SRI din Slatina. Colonelul Aurelian Costea din serviciile secrete a stocat și vândut informații pe piața infracțională, conform DIICOT

Hârciogul SRI din Slatina. Colonelul Aurelian Costea din serviciile secrete a stocat și vândut informații pe piața infracțională, conform DIICOT
Publicat: 22/11/2023, 16:25
Actualizat: 22/11/2023, 16:37

Colonelul SRI Aurelian Costea, acum în rezervă, este acuzat de DIICOT că a stocat și valorificat informații în mediul infracțional. Mai precis, în loc să distrugă documentele clasificate – hârtii, fotocopii sau stik-uri de memorie –  colonelul le-a pus “în servietă”, le-a cărat și le-a depozitat la domiciliu.

Conform DIICOT, Costea le-ar fi divulgat, adică vândut, unui om de afaceri. Colonelul vizat de anchetă a recunoscut o parte din vină și, între timp, a fost concediat. Sereistul, acum în rezervă, are 52 de ani și la momentul faptei activa la Slatina. Chiar colegii au început să îl suspecteze că în loc să distruga documente clasificate drept secret de stat, le-ar fi dus acasă. Pe unele în original, pe altele le-a fotografiat.

Costea deconspira camerele și microfoanele

Colonelul pur și simplu avertiza infractorii despre locul și logistica de filaj a SRI. „În documente erau prezentate explicit măsurile legal autorizate și operaționalizate de către SRI, precum și perimetrele în care au fost puse în aplicare, (…) modul de organizare a activității informativ-operative, identitățile persoanelor, modalitățile de obținere a informațiilor, inclusiv prin surse secrete umane”, a transmis SRI. Procurorii DIICOT i-au percheziționat casa, iar într-un laptop și pe un stick de memorie ar fi descoperit 32 de rapoarte de analiză destinate Direcției Naționale Anticorupție, dar și evaluări de risc.

Atâta timp cât există informații de interes, cu siguranță avem și servicii de spionaj interesate de astfel de informații, dar este greu de înțeles cum astfel de informații ajung în mapa personală sau în locuința unui ofițer – Prof. Univ. Nicolae Radu, analist informații, pentru ProTV .

Ofițerul de informații, care refuză să vorbească public despre incidentul de securitate, a fost bănuit și că i-ar fi divulgat unui om de afaceri rapoarte informative, care vizau un dosar de corupție, dar și că este ascultat de SRI, relatează ProTV.

Acuzația pentru divulgare, clasată, deținerea de documente rămâne

Procurorii DIICOT au clasat acuzația de divulgare de secrete de stat, pentru care pedeapsa este de până la 7 ani de închisoare. Dar au păstrat-o pe cea de deținere de documente secrete.

Colonelul SRI, trecut între timp în rezervă, a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT și a acceptat o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și 60 de zile de muncă în folosul comunității. O înțelegere pe care judecătorii de Tribunalul Militar București nu au acceptat-o, considerând că pedeapsa este excesiv de blândă. Așa că le-au cerut anchetatorilor să continue urmărirea penală și pentru o eventuală sustragere de documente secrete.Colonelul SRI, trecut între timp în rezervă, a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT și a acceptat o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și 60 de zile de muncă în folosul comunității. O înțelegere pe care judecătorii de Tribunalul Militar București nu au acceptat-o, considerând că pedeapsa este excesiv de blândă. Așa că le-au cerut anchetatorilor să continue urmărirea penală și pentru o eventuală sustragere de documente secrete.

Citiți și: EXCLUSIV | Avocatul teroriștilor din România, dezvăluiri șocante despre arabii declarați indezirabili de SRI. Cât de periculoși erau membrii Hamas

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
La cât timp poți conduce, după ce ai băut. Cum faci ca să eviți orice...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...