Humza Yousaf va fi următorul PREMIER al Scoției, primul musulman care ocupă această funcție

Humza Yousaf va fi următorul PREMIER al Scoției, primul musulman care ocupă această funcție
Humza Yousaf / FOTO - Profimedia
Publicat: 28/03/2023, 01:51
Actualizat: 28/03/2023, 01:57

Separatiștii scoțieni l-au ales luni, 27 martie, pe Humza Yousaf pentru a-i urma Nicolei Sturgeon și a deveni, astfel, noul prim-ministru. El promite că va conduce Scoția la independență în această generație.

El urmează să fie ales prim-ministru, marți, de către Parlamentul local din Edinburgh, fiind primul musulman care ocupă această funcție. Ministrul Sănătății a devenit primul musulman care a condus un partid politic important în Regatul Unit. 

Yousaf a întruchipat continuitatea pozițiilor progresiste pe probleme sociale și ancorarea în stânga pe economie, dorind, de exemplu, să majoreze taxele celor mai bogați, scrie Le Figaro.

În vârstă de 37 de ani, prieten apropiat al lui Nicola Sturgeon, moștenește delicata misiune de a reînvia o mișcare de independență care pierde, care se confruntă cu refuzul obstinat al Londrei de a autoriza organizarea unui nou referendum.

„Vom fi generația care va obține independența Scoției”, a spus Humza Yousaf în discursul său, subliniind că „poporul ” Scoției „are nevoie de independență acum, mai mult ca niciodată”.

Cum a ajuns Humza Yousaf în această poziție

După un scrutin intern declanșat de demisia surpriză a Nicolei Sturgeon, luna trecută, după opt ani de mandat, Humza Yousaf câștigă împotriva ministrului de Finanțe, Kate Forbes, cu poziții controversate conservatoare, și a lui Ash Regan, fost membru al guvernului local.

Niciun candidat, care nu a obținut mai mult de 50% din voturi în acest scrutin în care alegătorii clasifică candidații în ordinea preferințelor, el a câștigat al doilea tur, obținând 52,1% din voturi.

La vot au participat peste 50.000 de membri ai SNP (Partidul Național Scoțian, cel mai mare din Scoția), pentru un electorat de puțin peste 72.000 de membri.

Guvernul local al Scoției, un teritoriu cu 5,5 milioane de locuitori, este responsabil pentru multe subiecte, inclusiv educație, sănătate și justiție.

Aceste alegeri au potențial consecințe grave pentru viitorul Marii Britanii, unde diviziunile între cele patru națiuni constitutive (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord) au fost agravate de Brexit.

Dar sprijinul pentru independență, în centrul programului SNP, un partid ancorat de stânga, a stagnat. Potrivit unui sondaj de opinie YouGov din 13 martie, 46% dintre respondenți sunt în favoarea independenței (față de 50% luna trecută).

Inclusiv printre cei indecisi, proportia scade la 39%. La referendumul din 2014, 45% dintre scoțieni au votat pentru independență.

Cauza independenței fusese, însă, reînviată de Brexit, căruia i s-au opus 62% din scoțieni, SNP văzând într-o ruptură cu Londra calea revenirii în Uniunea Europeană.

Humza Yousaf spune că s-a petrecut prea mult timp subliniind eșecurile guvernului britanic de la Londra și nu suficient timp creând o viziune pentru o Scoție independentă. El s-a angajat, luni, să lanseze o mișcare de bază pentru autodeterminare.

Potrivit institutului Ipsos, Kate Forbes a fost candidatul favorit al scotienilor, cu 27% de opinii favorabile, fata de 22% pentru Humza Yousaf si 14% pentru Ash Regan. Dar în cadrul SNP, Humza Yousaf a ieșit pe primul loc, cu 38%.

Kate Forbes nu este deloc în urmă cu 37% (22% pentru Regan). Kate Forbes a avut un început dificil al campaniei datorită opiniilor ei conservatoare. Ea este membră a Bisericii Libere din Scoția, care se opune căsătoriei între persoane de același sex și avortului.

Humza Yousaf a întruchipat continuitatea pozițiilor progresiste pe probleme sociale și este ancorat în stânga pe economie, dorind, de exemplu, să majoreze taxele celor mai bogați. A fost criticat pentru palmaresul său în diferitele sale posturi în guvernul scoțian.

Nicola Sturgeon, 52 de ani, și-a anunțat demisia pe 15 februarie, spre surprinderea tuturor, explicând că nu mai are energia necesară după opt ani la putere.

De asemenea, ea a avut probleme după ce Londra a blocat o lege controversată care facea mai ușoară schimbarea de gen. Această lege urma să permită recunoașterea schimbării de gen, fără aviz medical și de la vârsta de 16 ani.

Totodată, anul trecut, Curtea Supremă britanică a decis că guvernul scoțian nu ar putea organiza un nou referendum fără acordul Londrei, dar Nicola Sturgeon a spus că are „încredere deplină” că succesorul ei va reuși să conducă Scoția la independență.

Vă recomandăm și:

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...