Humza Yousaf va fi următorul PREMIER al Scoției, primul musulman care ocupă această funcție

Humza Yousaf va fi următorul PREMIER al Scoției, primul musulman care ocupă această funcție
Humza Yousaf / FOTO - Profimedia
Publicat: 28/03/2023, 01:51
Actualizat: 28/03/2023, 01:57

Separatiștii scoțieni l-au ales luni, 27 martie, pe Humza Yousaf pentru a-i urma Nicolei Sturgeon și a deveni, astfel, noul prim-ministru. El promite că va conduce Scoția la independență în această generație.

El urmează să fie ales prim-ministru, marți, de către Parlamentul local din Edinburgh, fiind primul musulman care ocupă această funcție. Ministrul Sănătății a devenit primul musulman care a condus un partid politic important în Regatul Unit. 

Yousaf a întruchipat continuitatea pozițiilor progresiste pe probleme sociale și ancorarea în stânga pe economie, dorind, de exemplu, să majoreze taxele celor mai bogați, scrie Le Figaro.

În vârstă de 37 de ani, prieten apropiat al lui Nicola Sturgeon, moștenește delicata misiune de a reînvia o mișcare de independență care pierde, care se confruntă cu refuzul obstinat al Londrei de a autoriza organizarea unui nou referendum.

„Vom fi generația care va obține independența Scoției”, a spus Humza Yousaf în discursul său, subliniind că „poporul ” Scoției „are nevoie de independență acum, mai mult ca niciodată”.

Cum a ajuns Humza Yousaf în această poziție

După un scrutin intern declanșat de demisia surpriză a Nicolei Sturgeon, luna trecută, după opt ani de mandat, Humza Yousaf câștigă împotriva ministrului de Finanțe, Kate Forbes, cu poziții controversate conservatoare, și a lui Ash Regan, fost membru al guvernului local.

Niciun candidat, care nu a obținut mai mult de 50% din voturi în acest scrutin în care alegătorii clasifică candidații în ordinea preferințelor, el a câștigat al doilea tur, obținând 52,1% din voturi.

La vot au participat peste 50.000 de membri ai SNP (Partidul Național Scoțian, cel mai mare din Scoția), pentru un electorat de puțin peste 72.000 de membri.

Guvernul local al Scoției, un teritoriu cu 5,5 milioane de locuitori, este responsabil pentru multe subiecte, inclusiv educație, sănătate și justiție.

Aceste alegeri au potențial consecințe grave pentru viitorul Marii Britanii, unde diviziunile între cele patru națiuni constitutive (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord) au fost agravate de Brexit.

Dar sprijinul pentru independență, în centrul programului SNP, un partid ancorat de stânga, a stagnat. Potrivit unui sondaj de opinie YouGov din 13 martie, 46% dintre respondenți sunt în favoarea independenței (față de 50% luna trecută).

Inclusiv printre cei indecisi, proportia scade la 39%. La referendumul din 2014, 45% dintre scoțieni au votat pentru independență.

Cauza independenței fusese, însă, reînviată de Brexit, căruia i s-au opus 62% din scoțieni, SNP văzând într-o ruptură cu Londra calea revenirii în Uniunea Europeană.

Humza Yousaf spune că s-a petrecut prea mult timp subliniind eșecurile guvernului britanic de la Londra și nu suficient timp creând o viziune pentru o Scoție independentă. El s-a angajat, luni, să lanseze o mișcare de bază pentru autodeterminare.

Potrivit institutului Ipsos, Kate Forbes a fost candidatul favorit al scotienilor, cu 27% de opinii favorabile, fata de 22% pentru Humza Yousaf si 14% pentru Ash Regan. Dar în cadrul SNP, Humza Yousaf a ieșit pe primul loc, cu 38%.

Kate Forbes nu este deloc în urmă cu 37% (22% pentru Regan). Kate Forbes a avut un început dificil al campaniei datorită opiniilor ei conservatoare. Ea este membră a Bisericii Libere din Scoția, care se opune căsătoriei între persoane de același sex și avortului.

Humza Yousaf a întruchipat continuitatea pozițiilor progresiste pe probleme sociale și este ancorat în stânga pe economie, dorind, de exemplu, să majoreze taxele celor mai bogați. A fost criticat pentru palmaresul său în diferitele sale posturi în guvernul scoțian.

Nicola Sturgeon, 52 de ani, și-a anunțat demisia pe 15 februarie, spre surprinderea tuturor, explicând că nu mai are energia necesară după opt ani la putere.

De asemenea, ea a avut probleme după ce Londra a blocat o lege controversată care facea mai ușoară schimbarea de gen. Această lege urma să permită recunoașterea schimbării de gen, fără aviz medical și de la vârsta de 16 ani.

Totodată, anul trecut, Curtea Supremă britanică a decis că guvernul scoțian nu ar putea organiza un nou referendum fără acordul Londrei, dar Nicola Sturgeon a spus că are „încredere deplină” că succesorul ei va reuși să conducă Scoția la independență.

Vă recomandăm și:

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Enervantul Stelian Nistor de la Chefi la cuțite, în comă! Concurentul din echipa lui Florin...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
O femeie a comandat o cafea în centrul Vienei fără să se uite în meniu....
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Şi-a comandat haine de peste 600 de lei, dar când a deschis coletul şi a...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
TOP-ul mașinilor pe care ar fi bine să le eviți
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
S-a dat legea aşteptată de aceşti români, de la 1 iunie 2023. Cresc salariile şi...
O tehnologie IEFTINĂ tocmai a stabilit UN RECORD de eficiență
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ȘOC TOTAL în România: Patriarhul DANIEL...
Divorț William - Kate?!? Scandalul cu Harry și Meghan a adus tensiuni și conflicte în...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Program magazine, mall-uri și bănci de 1 iunie 2023. Ce unități sunt deschise de Ziua...