Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au menținut decizia Curții de Apel București (CAB) din data de 13 decembrie 2024 și au anulat, definitiv, mandatul de arestare emis de statul român pe numele omului de afaceri Dragoș Săvulescu.
După decizia CAB, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a făcut contestație, dar magistrații ICCJ au respins-o ca „nefondată”.
„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 242/F din data de 13 decembrie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, în dosarul nr. 7083/2/2023 (3803/2024). Cheltuielile ocazionate cu soluţionarea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 26 februarie 2025”, au decis magistrații ICCJ.
Judecătorii Isabelle Tocan, Iulian Dragomir și Lia Savonea au anulat definitiv miercuri, 26 februarie 2025, mandatul european de arestare emis în 2019 de către Curtea de Apel București împotriva omului de afaceri Dragoș Săvulescu, ca urmare a condamnării pe care acesta a primit-o într-unul dintre dosarele fostului primar de Constanța, Radu Mazăre – condamnare dispusă de către „Completul negru” al fostului magistrat ICCJ Ionut Matei.
Luju.ro notează că ICCJ a constatat că Săvulescu și-a executat de multă vreme pedeapsa în Italia.
Instanța supremă a menținut definitiv sentința din 13 decembrie 2024, prin care judecătoarea Violeta–Elena Georgescu-Ashemimry de la Curtea de Apel București stabilise același lucru – și anume anularea mandatului european de arestare pe numele lui Săvulescu.
ICCJ a constatat că Săvulescu și-a executat de multă vreme pedeapsa în Italia. Instanța supremă a menținut definitiv sentința din 13 decembrie 2024, prin care judecătoarea Violeta–Elena Georgescu-Ashemimry de la Curtea de Apel București stabilise același lucru – și anume anularea mandatului european de arestare pe numele lui Săvulescu.
Astfel, Înalta Curte a pus capăt unei drame care dura de ani întregi. Omul de afaceri era ținut departe de copil și soție din cauză că anumiți judecători au refuzat nejustificat să anuleze mandatul internațional de arestare emis de Curtea de Apel București, chiar daca Italia a stabilit că ea este statul de executare a pedepsei, nu România, notează luju.ro.
Din cauza acestor abuzuri, Dragoș Săvulescu a suferit extrem de mult, prin faptul că a fost ținut departe de soție și de copil – mai ales în perioada în care băiatul cel mic avea cea mai mare nevoie de tatăl lui.
În data de 13.12.2024, judecătorii de la Curtea de Apel București au anulat mandatul de executare a pedepsei cu închisoare, care exista pe numele lui Dragoș Săvulescu, iar mandatul european de arestare a fost retras. Decizia nu a fost definitivă.
„Solutia pe scurt: (…) Admite contestaţia la executare formulată de contestatorul-condamnat SĂVULESCU EMIL DRAGOŞ. În baza art. 598 alin. 1 lit. c teza a II-a C.pr.pen., constată că sentinţa penală nr. 148/10.07.2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, definitivă prin decizia penală nr.32/A/07.02.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, nu mai poate fi pusă în executare faţă de contestatorul-condamnat SĂVULESCU EMIL DRAGOŞ, ca urmare a recunoaşterii şi executării pedepsei în Republica Italiană, potrivit Ordonanţei nr. 6340/30.05.2024 pronunţată de Tribunalul de Supraveghere din Milano.
Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 288/2017 din 07.02.2019, emis de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală şi retrage mandatul european de arestare nr. 2 din 08.02.2019. În baza art.275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
Cu drept de contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia persoanei condamnate şi a procurorului, prin intermediul grefei instanţei, azi, 13.12.2024”, au decis judecătorii CAB.
CITEȘTE ȘI: