UPDATE: VIDEO | Raed Arafat spune că tragedia de la „Ferma Dacilor” putea fi prevenită / IGSU: Prim-adjunctul ISU Prahova a falsificat documente

Publicat: 29/12/2023, 12:30
Actualizat: 29/12/2023, 13:37

Oficialii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (IGSU) prezintă, vineri, concluziile preliminare în urma controlului desfășurat de la ISU Prahova, după ce un incendiu a nimicit „Ferma Dacilor” din Tohani și a curmat viața a opt oameni.

UPDATE 3: Foştii şefi de la ISU Prahova, pensionaţi „nu cu voia lor”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri, în aceeași conferință de presă, că se ştia că la ISU Prahova sunt anumite probleme, motiv pentru care foştii şefi de la această instituţie s-au pensionat în urmă cu doi ani, plecând din serviciu „nu cu voia lor”.

„Vreau să subliniez un lucru. Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu, nu cu voia lor. Deci, la ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme, motiv pentru care au plecat primii doi de la nivel de conducere. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani. Normal, nu ştiam de situaţia specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, ştiind că există anumite probleme acolo”, a spus Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Șeful DSU, Raed Arafat / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

UPDATE 2: Adjunct IGSU: „Se poate vorbi chiar de fals în documente”

Adjunctul IGSU, Benone Duduc, a declarat, în aceeași conferință de presă în care s-a prezentat raportul cu concluziile verificărilor după incendiul de la „Ferma Dacilor”, că fostul prim-adjunct al ISU Prahova a avut un comportament abuziv.

„Prim-adjunctul nu poate desfășura efectiv control de prevenire. S-a constatat impunerea unei stări de temere a inspectorilor care se împotriveau stilului în care el impunea să se facă controale.

De asemenea, s-au constatat modificarea discreționară a planurilor de control și trimiterea inspectorilor în control după propriile interese. Mai mult, aceste planuri au fost modificate. Se poate vorbi chiar de fals în documente.

S-au constatat neasigurarea pregătirii controlului conform regulamentului IGSU și stabilirea unilaterală a deficiențelor constatate în raport și a sancțiunilor. Au fost aplicate doar avertismente. Astfel, controlul la Ferma Dacilor a fost făcut prin încălcarea regulamentului. Prim-adjunctul a decis sancțiunile – doar avertisment pentru «Ferma Dacilor».

S-a mai constatat neclarificarea aspectelor legate de obținerea autorizației de securitate la incendiu. În documentele de control s-a constatat că nu au fost puse la dispoziție documentele necesare, iar ulterior nu s-au făcut demersuri pentru obținerea acestor documente.

S-a mai constatat în sarcina prim adjunctului ISU Prahova informarea eronată a IGSU privind obiectivul, datelor transmise IGSU indicau că obiectivul nu face obiectul autorizației de securitate la incendiu și că nu era echipat cu sisteme de securitate la incendiu, deși trebuia.

Având în vedere gravitatea acestor fapte, am convenit și vom dispune transmiterea raportului, după finalizare, către organele de cercetare penală. Ne delimităm ferm de abordări care încalcă legea”, a declarat Benone Duduc, citat de Digi 24.

General-maior Benone-Gabriel Duduc, adjunct al Inspectorului General pentru Situații de Urgență / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
General-maior Benone-Gabriel Duduc, adjunct al Inspectorului General pentru Situații de Urgență / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

UPDATE 1: Arafat: „Ferma Dacilor” putea fi închisă în urma controlului din anul 2019

Toți cunoaștem situația care a fost și, din păcate, pierderea a opt vieți care a avut loc în urma incendiului de la amplasamentul cunoscut „Ferma Dacilor” din județul Prahova. Dacă acest lucru putea fi prevenit sau minimizat, clar avem indicii că anumite lucruri nu au mers cum a trebuit, pe partea de prevenire, dar și din partea administratorului, pentru că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am subliniat e că nu putem să avem un inspector de prevenire la fiecare ușă, la fiecare minut.(…)

Din informațiile noastre, centrala de alarmare pentru fum, care putea să îi alarmeze pe cei care dormeau la mansardă nu era funcțională, deci clar, dacă această centrală funcționa, poate nu eram aici, să clarificăm această situație. Totuși trebuie să spunem că în 2019, în cadrul controlului, acest amplasament putea să fie închis, având baza legală pentru închidere. (….)

Vreau să subliniez că partea de prevenire la nivelul situației de urgență este una dintre cele mai importante. Din păcate, noi am sesizat o scădere foarte importantă în numărului persoanelor specializate care sunt angajate în cadrul IGSU. (…)Dacă în trecut puteam spune că nu avem legi, acum putem spune că avem legi de îmbunătățit, dar în 2015 s-au adoptat anumite prevederi legale care ne permit să acționăm în situații limită și ne permiteau să acționăm și în această situație”, a declarat, vineri, Raed Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Șeful DSU, Raed Arafat / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

ȘTIRE INIȚIALĂ

Raed Arafat cere modificarea legislației privind situaţiile de urgenţă.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a sugerat joi, după o întâlnire cu şefi din MAI pe tema tragediei de la Ferma Dacilor, că legislația referitoare la prevenirea situaţiilor de urgenţă este deficitară și trebuie modificată. Din nefericire, ar fi a treia tragedie din acest an care poate aduce beneficii măcar victimelor virtuale. Legea Anastasia și modificările survenite codul penal în urma tragediei de la 2Mai sunt precedente de necontestat.

A fost o analiză obiectivă a cadrului legislativ incident activităţii de prevenire a situaţiilor de urgenţă, anunță Arafat pe FB, urmând ca propunerile să fie transpuse într-un proiect de act normativ care să amendeze legislaţia în vigoare.

Toleranță zero pentru periclitarea vieții

Raed Arafat a convocat joi o şedinţă de lucru, în sistem de videoconferinţă, cu participarea la sediul MAI a inspectorului general al IGSU, general Dan-Paul Iamandi, a primului-adjunct al acestuia, colonel Constantin Florea, a şefului Direcţiei Generale pentru Protecţie Civilă, general de brigadă Marius Dogeanu şi a şefului Direcţiei Suport Decizional, colonel Ionuţ Amzu, iar la nivel judeţean, a prefectului/înlocuitorului legal, a inspectorului şef şi a şefilor structurilor de prevenire de la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene/Bucureşti-Ilfov.

Conform comunicatului DSU, şedinţa a avut ca scop prezentarea unor aspecte legate de activitatea de inspecţie la Ferma Dacilor din localitatea Tohani, ocazie cu care Arafat a cerut ca personalul care efectuează activităţi de control să manifeste toleranţă zero şi exigenţă în aplicarea sancţiunilor contravenţionale faţă de abaterile care pun viaţa oamenilor în pericol.

Șeful IGSU, Dan Paul Iamandi, cere controale la sânge

Totodată, şeful IGSU, Dan Paul Iamandi, a solicitat intensificarea controalelor pe linia siguranţei la incendiu la toate categoriile de agenţi economici, dar şi verificări la operatorii care, în următoarea perioadă, vor desfăşura activităţi unde se preconizează un aflux mare de persoane.

Din primele cercetări ale autorităţilor, Ferma Dacilor nu avea autorizaţie de construire şi funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu. Bazele afacerii de la complexul turistic de la Tohani au fost puse în 2013, însă primarul comunei nu a fost niciodată în control la acest complex, care avea o autorizaţie de clasificare de la Ministerul Turismului.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Cum a scăpat cu fața curată Cornel Dinicu, din afacerea „Portbagajul”. Era să fie împușcat cu mitraliera de Sandu Geamănu

Cornel Dinicu le-ar fi oferit angajaților ISU Prahova „o masă de protocol”, în urma unui control în care s-a dispus „doar avertisment”

EXCLUSIV | Informații șocante după tragedia de la Ferma Dacilor: ”Acum o săptămână a luat foc bucătăria! La parter era chef cu interlopi, te speriai”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?