Schimbare importantă în legislația rutieră de la noi: România și-a dat acordul pentru ca străinii imigranți proveniți din state non-UE să conducă mașini de taxi și ridesharing! Astfel, imigranții din Nepal, Filipine ori Vietnam vor putea fi șoferi de Uber, Bolt etc de acum înainte.
Au fost ani mulți de așteptare, scrie publicația profit.ro, care relatează despre modificarea regulilor de obținere a atestatului în domeniu.
Prin modificările aduse se permite susținerea examenului pentru Calificarea Profesională Inițială (CPI) în limba engleză, arată sursa citată.
Sunt cinci ani de când firmele de transport din România cer permisiunea să angajeze șoferi proveniți din rândul imigranților asiatici. Motivul invocat ar fi legat de lipsa acută de șoferi profesioniști. Astfel, pentru evitarea colapsului economic în domeniul transporturilor, firmele au cerut facilitarea importului de șoferi din țări precum Nepal, Sri Lanka, Vietnam și Filipine, unde limba engleză se vorbește la un nivel acceptabil.
Autoritatea Rutieră Română a dat publicității baza de întrebări în limba engleză pentru cei interesați să obțină certificatele de calificare profesională inițială (CPI). Vorbim atât de șoferii pentru transport marfă, cât și de conducătorii auto de taxi sau în regim de închiriere.
Deocamdată, examinarea în limba engleză este disponibilă doar în București, dar lucrurile se vor îmbunătăți în viitorul apropiat.
Certificatul CPI este obligatoriu pentru cei care vor să fie șoferi de taxi sau de ridesharing. Acesta se actualizează periodic prin obținerea unui Certificat de calificare profesională continuă (CPC), cerință valabilă la nivelul întregii Uniuni Europene.
Și Germania a trecut printr-o situație similară, iar autoritățile au decis, în primăvara anului trecut, să permită susținerea examenului pentru atestatul CPI în opt limbi străine, inclusiv română.
La fel ca în cazul nostru, și la nemți s-a dat această lege ca răspuns la solicitările transportatorilor.
Potrivit sursei citate, schimbarea legislativă ar trebui să atragă mai mulți șoferi profesioniști străini în România, ceea ce va ajuta la rezolvarea deficitului de personal din industria transporturilor de mărfuri. De asemenea, va crește diversitatea în rândul șoferilor de taxi și a celor care prestează pentru platformele de ridesharing.
CITEȘTE ȘI:
Șoferi români, arestați în Franța după depistarea unor imigranți într-un camion