În plin Val 4 al pandemiei, autoritățile din România testează mai puțin decât o făceau anul trecut. Biostatistician: „Este o neglijență incalificabilă!”

În plin Val 4 al pandemiei, autoritățile din România testează mai puțin decât o făceau anul trecut. Biostatistician: „Este o neglijență incalificabilă!”
Imagine: Arhivă Gândul
Publicat: 15/10/2021, 10:25

Biostatisticianul Octavian Jurma arată că autoritățile sanitare fac teste RT-PCR, în plin Val 4 al pandemiei, la un nivel și mai scăzut decât cel din aceeași perioadă a anului trecut, în Valul 2. Cercetătorul e de părere că eliminarea testelor din certificatul digital european a determinat o scădere abruptă a cererii pentru efectuarea testelor private. Testarea – efectuată de autorități sau la cerere, în regim privat – are un impact direct asupra calculului incidenței în județe, astfel că imaginea realității epidemiologice din România este distorsionată.

„Acum testăm mai puțin în cadrul programului național decât testam în octombrie 2020. În această săptămână mi-a atras  atenția plafonarea testelor clinice, în contextul în care săptămâna trecută testele private au fost puternic inhibate de decizia de fi eliminate dintre criteriile de validare a certificatului verde. Numărul de teste RT-PCR din programul național a fost mai mic decât numărul de cazuri. Cu alte cuvinte, dacă nu am avea testele private și testele rapide am fi avut ieri (miercuri, 13 octombrie – n.r.) rata de pozitivare de 100% a celor 14.475 de teste clinice făcute și am fi confirmat doar 14.475 cazuri noi, în loc de cele 15.733 cazuri noi confirmate. Astăzi (joi, 14 octombrie – n.r.) situația s-a repetat și am avut curiozitatea să suprapun graficul cazurilor noi peste graficul testelor”, scrie dr. Octavian Jurma.

Cât au testat autoritățile anul trecut și la ce nivel este testarea în prezent

Biostatisticianul arată că începând cu 2 octombrie 2021, pandemia a depășit capacitatea (sau disponibilitatea) guvernului de a monitoriza evoluția valului pandemic.

„Curba cazurilor noi (curba roșie) a depășit în 2 octombrie curbă testelor RT-PCR din programul național și crește în continuare mult mai repede decât numărul de teste clinice. Este o situație de neglijență incalificabilă care pune sub semnul întrebării corespondență dintre curbă oficială și curbă reală a cazurilor noi. Nu doar că nu ținem pasul cu pandemia în privința testelor dar nici măcar nu mai încercăm să ținem pasul cu pandemia. Deși numărul de cazuri continuă să crească accelerat, numărul de teste RT-PCR din programul național s-a plafonat la o medie de 12.000 de teste pe zi. Singurul motiv pentru care mai detectăm peste 12.000 de cazuri pe zi sunt testele rapide și testele private. 106,9% – Acesta ar fi rata de pozitivare azi dacă am fi avut doar testele RT-PCR făcute în cadrul programului național (teste clinice). Am mai publicat acest grafic al testelor clinice că să demonstrez că efortul de testare făcut de actualul guvern este mai mic decât cel făcut de guvernul Orban, care era oricum insuficient pentru funcția preventivă a testelor”, arată biostatisticianul.

Cum s-ar putea obține „din pix” un platou epidemilogic în Valul 4

Dr. Octavian Jurma e de părere că autoritățile ar putea raporta un platou epidemiologic reducând și mai mult nivelul testării – de care depinde și calculul incidenței cazurilor COVID-19 pe județe, principalul indicator în funcție de care se iau sau nu se iau măsuri.

Tot ce are de făcut guvernul pentru a plafona numărul de cazuri raportate oficial și a obține o scădere este să inhibe cumva testele private care le-a încurcat socotelile în ultimele săptămâni. Eliminarea testelor din certificatul verde lovește exact în testele private care se fac pentru a permite persoanelor nevaccinate să funcționeze relativ normal în societate. Efectele se văd deja pentru că acesta este exact segmentul care am demonstrat într-un articol precedent că a scăzut săptămâna trecută după 4 săptămâni de creștere. Obținerea unui platou chiar și la 15.000 de cazuri pe zi va fi prezentat ca o victorie. Chiar dacă un asemenea platou nu va ajută cu nimic situația din spitalele strivite de valul de bolnavi, platoul îi va ajută politic să amâne și mai mult niște măsuri care erau urgențe încă de acum 4 săptămâni. Ca să folosesc o parabolă, nu contează dacă ești cu capul la 1 metru sau la 10 metri sub apă pentru că, la final, nu contează adâncimea, ci timpul petrecut cu capul sub apă”, spune dr. Octavian Jurma.

În plus, alocarea cazurilor pe județe se face cu întârziere, deoarece DSP-urile nu fac anchetele epidemiologice în timp util. Din acest motiv în „coșul” zilnic de cazuri nealocate din rapoartele Grupului de Comunicare Strategică figurează peste 20.000 de români depistați pozitiv, dar care nu au fost atribuiți județelor din care provin.

Mai mult, după ce că testăm puțin, alocarea pe județe este tot mai întârziată. Astăzi s-au acumulat 22.686 de cazuri raportate național, dar care nu sunt încă alocate pe județe. Acest lucru face că incidența pe județe să nu fie doar raportată cu 3 zile mai târziu, dar și mult subestimată. (…)  Dacă 16.383 dintre aceste cazuri s-ar fi alocat astăzi pe județe, ele s-ar fi scăzut din numărul de cazuri noi raportate azi la nivel național și primul ministru ar fi putut anunța triumfător că România a înregistrat 0 (zero) cazuri noi și valul 4 s-a terminat, chiar dacă suma cazurilor raportate pe județe ar fi urcat la 32.188 în acest caz ipotetic, iar creșterea ar reveni a două zi în zona celor 15.000 de cazuri zilnice. Dacă recalculăm rată de pozitivare de astăzi (joi, 14 octombrie) luând în considerare un randament de 50% al testelor rapide rezultă o rată de pozitivare de 34% față de cea de 24% calculată la toate testele fără diferențiere”, mai arată biostatisticianul.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?