Iohannis, după discuția cu președintele Poloniei: „Am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varşovia un summit extraordinar al Formatului B9”

Iohannis, după discuția cu președintele Poloniei: „Am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varşovia un summit extraordinar al Formatului B9”
Președintele României, Klaus Iohannis / Sursa foto: Administrația Prezidențială
Publicat: 22/02/2022, 18:30
Actualizat: 22/02/2022, 18:33

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că a discutat cu omologul său din Polonia și au stabilit să organizeze în 25 februarie un summit extraordinar al Formatului Bucureşti 9 pentru a coordona răspunsul țărilor aliate pentru a transmite Rusiei că Occidentul este unit, scrie Agerpres.

„Am discutat astăzi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situaţia gravă de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a acţiunilor Rusiei, care încalcă flagrant dreptul internaţional. În consecinţă, am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varşovia, un summit extraordinar al Formatului Bucureşti 9 (B9), pentru a coordona răspunsul nostru şi pentru a ne demonstra unitatea. Suntem alături de Ucraina!”, a scris şeful statului, marţi, pe Facebook.

În România și Polonia sunt dislocate scuturile, iar acestea pot ține rachete Tomahawk. În scenariul acesta, amenințările cresc exponențial și există riscul unui atac spontan împotriva noastră, cu rachete îndreptate de către dușmanul NATO”, a declarat Vladimir Putin într-o ședință maraton în care a anunțat că va recunoaște independența  regiunilor Donețk și Luhansk.

Rusia a cerut în mod repetat restrângerea granițelor NATO până la nivelul anului 1994. Reamintim că România a intrat în NATO în 2004.