Israel organizează alegeri generale marți pentru a patra oară în doi ani

Israel organizează alegeri generale marți pentru a patra oară în doi ani
Publicat: 23/03/2021, 09:48

Israelienii au început să voteze marți asupra ”supraviețuirii politice” a prim-ministrului Benjamin Netanyahu la a patra alegere generală din doi ani, liderul veteran sperând că rolul său într-o campanie rapidă de vaccinare COVID-19 îi va câștiga încă un mandat.

Alegătorii israelieni merg la urne marți pentru a patra oară în doi ani

În proces pe baza acuzațiilor de corupție pe care le neagă, Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, este cel mai longeviv șef de guvern al Israelului. Din 2009, el a condus națiunea polarizată politic, unde susținătorii îl numesc „Regele Bibi”, iar oponenții îl numesc „ministru al criminalității”.

Politica israeliană pare a fi paralizată din cauza unei serii de alegeri indecise, în care partidele de guvernământ și de opoziție s-au alăturat.

Anul trecut, s-a format un guvern de coaliție ca răspuns la apelurile primului-ministru Benjamin Netanyahu. Dar parlamentul a fost dizolvat pe fondul unei dispute asupra unui plan bugetar

Sondajele de opinie au indicat o creștere pentru partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu în ultimele zile ale campaniei, oferind unei eventuale coaliții de partide evreiești conservatoare și ultraortodoxe în jur de 60 de locuri în parlamentul de 120 de membri.

O posibilă, dar mai puțin probabilă, alianță între partidele de dreapta, centriste și de stânga opuse unui guvern condus de Netanyahu a rămas, de asemenea, sub o majoritate de guvernământ în legislatură, dar ar putea fi, de asemenea, la îndemâna puterii, au arătat sondajele.

Secțiile de votare s-au deschis la 7 a.m. (0500 GMT) și se vor închide la 22:00 (2000 GMT), atunci când sondajele de ieșire ar putea indica tendințele votului, dacă nu chiar un câștigător clar. Yair Lapid, fost ministru de finanțe care conduce partidul centrist Yesh Atid, a apărut ca principalul provocator al lui Netanyahu.

Niciun partid nu a adunat vreodată suficiente voturi pentru o majoritate parlamentară pe cont propriu la alegerile israeliene. Rezultatele din noaptea alegerilor pot fi doar un punct de plecare, iar câștigătorul final va fi stabilit în discuțiile de coaliție din camera din spate.

Criticii l-au acuzat pe Netanyahu că a căutat noi alegeri din interes personal, în speranța de a obține suficient sprijin în parlament pentru o posibilă legislație care să anuleze procedurile legale împotriva sa.

Netanyahu a negat acuzația sau orice implicare personală în viitoarele mișcări de imunitate penală. Dar el nu a exclus posibilitatea ca aliații să-i urmărească.

Netanyahu susține stabilirea legăturilor diplomatice cu națiunile arabe

Netanyahu susține stabilirea legăturilor diplomatice cu națiunile arabe, precum și lansarea rapidă a Israelului a vaccinurilor împotriva coronavirusului, ca unele dintre realizările sale majore.

Pe traseul campaniei, Netanyahu și-a subliniat rolul în asigurarea a milioane de doze de vaccin de la Pfizer Inc și transformarea Israelului în ceea ce el a numit „națiunea de vaccinare”.

Aproximativ jumătate dintre israelieni au fost inoculați într-un ritm care a atras laude internaționale pentru Netanyahu, precum și solicită Israelului să facă mai mult pentru a se asigura că palestinienii din Cisiordania și Gaza ocupate primesc vaccinuri.

Lansarea rapidă a vaccinurilor din Israel i-a permis să redeschidă o mare parte din economia sa înainte de alegeri. Postând un videoclip pe Twitter al vizitei sale la un spital din Ierusalim luni, Netanyahu a scris: „Astăzi suntem primii din lume care ne întoarcem la viață și zâmbim din nou”.

Actualul guvern al Netanyahu, o alianță de partajare a puterii cu ministrul centrist al apărării Benny Gantz, s-a prăbușit în decembrie, la șapte luni după înființare.

Partidul albastru și alb al lui Gantz se anticipează că va câștiga abia suficiente voturi pentru a intra în parlament, după ce i-a enervat pe mulți dintre susținătorii săi, renunțând la promisiunea de a nu servi sub prim-ministru acuzat.

Rămâne de văzut dacă Netanyahu, care a fost prim-ministru din 2009, va putea rămâne la putere în ciuda acuzațiilor de corupție împotriva sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun