Israel organizează alegeri generale marți pentru a patra oară în doi ani

Redactor:
Florentina Dinu
Israel organizează alegeri generale marți pentru a patra oară în doi ani

Israelienii au început să voteze marți asupra ”supraviețuirii politice” a prim-ministrului Benjamin Netanyahu la a patra alegere generală din doi ani, liderul veteran sperând că rolul său într-o campanie rapidă de vaccinare COVID-19 îi va câștiga încă un mandat.

Alegătorii israelieni merg la urne marți pentru a patra oară în doi ani

În proces pe baza acuzațiilor de corupție pe care le neagă, Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, este cel mai longeviv șef de guvern al Israelului. Din 2009, el a condus națiunea polarizată politic, unde susținătorii îl numesc „Regele Bibi”, iar oponenții îl numesc „ministru al criminalității”.

Politica israeliană pare a fi paralizată din cauza unei serii de alegeri indecise, în care partidele de guvernământ și de opoziție s-au alăturat.

Anul trecut, s-a format un guvern de coaliție ca răspuns la apelurile primului-ministru Benjamin Netanyahu. Dar parlamentul a fost dizolvat pe fondul unei dispute asupra unui plan bugetar

Sondajele de opinie au indicat o creștere pentru partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu în ultimele zile ale campaniei, oferind unei eventuale coaliții de partide evreiești conservatoare și ultraortodoxe în jur de 60 de locuri în parlamentul de 120 de membri.

O posibilă, dar mai puțin probabilă, alianță între partidele de dreapta, centriste și de stânga opuse unui guvern condus de Netanyahu a rămas, de asemenea, sub o majoritate de guvernământ în legislatură, dar ar putea fi, de asemenea, la îndemâna puterii, au arătat sondajele.

Secțiile de votare s-au deschis la 7 a.m. (0500 GMT) și se vor închide la 22:00 (2000 GMT), atunci când sondajele de ieșire ar putea indica tendințele votului, dacă nu chiar un câștigător clar. Yair Lapid, fost ministru de finanțe care conduce partidul centrist Yesh Atid, a apărut ca principalul provocator al lui Netanyahu.

Niciun partid nu a adunat vreodată suficiente voturi pentru o majoritate parlamentară pe cont propriu la alegerile israeliene. Rezultatele din noaptea alegerilor pot fi doar un punct de plecare, iar câștigătorul final va fi stabilit în discuțiile de coaliție din camera din spate.

Criticii l-au acuzat pe Netanyahu că a căutat noi alegeri din interes personal, în speranța de a obține suficient sprijin în parlament pentru o posibilă legislație care să anuleze procedurile legale împotriva sa.

Netanyahu a negat acuzația sau orice implicare personală în viitoarele mișcări de imunitate penală. Dar el nu a exclus posibilitatea ca aliații să-i urmărească.

Netanyahu susține stabilirea legăturilor diplomatice cu națiunile arabe

Netanyahu susține stabilirea legăturilor diplomatice cu națiunile arabe, precum și lansarea rapidă a Israelului a vaccinurilor împotriva coronavirusului, ca unele dintre realizările sale majore.

Pe traseul campaniei, Netanyahu și-a subliniat rolul în asigurarea a milioane de doze de vaccin de la Pfizer Inc și transformarea Israelului în ceea ce el a numit „națiunea de vaccinare”.

Aproximativ jumătate dintre israelieni au fost inoculați într-un ritm care a atras laude internaționale pentru Netanyahu, precum și solicită Israelului să facă mai mult pentru a se asigura că palestinienii din Cisiordania și Gaza ocupate primesc vaccinuri.

Lansarea rapidă a vaccinurilor din Israel i-a permis să redeschidă o mare parte din economia sa înainte de alegeri. Postând un videoclip pe Twitter al vizitei sale la un spital din Ierusalim luni, Netanyahu a scris: „Astăzi suntem primii din lume care ne întoarcem la viață și zâmbim din nou”.

Actualul guvern al Netanyahu, o alianță de partajare a puterii cu ministrul centrist al apărării Benny Gantz, s-a prăbușit în decembrie, la șapte luni după înființare.

Partidul albastru și alb al lui Gantz se anticipează că va câștiga abia suficiente voturi pentru a intra în parlament, după ce i-a enervat pe mulți dintre susținătorii săi, renunțând la promisiunea de a nu servi sub prim-ministru acuzat.

Rămâne de văzut dacă Netanyahu, care a fost prim-ministru din 2009, va putea rămâne la putere în ciuda acuzațiilor de corupție împotriva sa.

Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
SOCANT! Au trecut patru ani de când Denisa Răducu a murit, insa părinții ei FAC...
Povestea fabuloasă a cerșetoarei românce Monica Csengeri care a ajuns acum triplă campioană a Europei...
Gabriela Firea, atac furibund, după scandalul de la Spitalul Foişor! Ce vrea acum fostul edil
Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia...
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
VIDEO. „Pregătiți de luptă”. Noi imagini cu trupe și convoaie militare la granița Ucrainei
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
Descoperire MONUMENTALĂ între zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai sacru loc al creștinătății
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
BOMBĂ! A fost descoperit orașul de aur al Egiptului antic. E o comoară istorică
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
ULTIMA ORĂ: Lovitură dură pentru şoferi. Lipsa acestui document îi va lăsa fără zeci de...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. Ce s-a întâmplat cu corpul ei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Marca de telefoane care dispare de pe piaţă. A fost foarte populară în România
Inchide