OMS: Inegalitatea „grotească” a accesului la vaccinuri se adâncește

OMS: Inegalitatea „grotească” a accesului la vaccinuri se adâncește
Publicat: 22/03/2021, 23:21
Actualizat: 06/04/2021, 14:32

Inegalitatea accesului la vaccinurile anti-Covid între țările bogate și cele sărace „se lărgește” și devine „grotesc”, a afirmat luni șeful OMS, avertizând că în acest fel virusul poate lua ostaticii lumii încă câțiva ani.

„În ianuarie, am declarat că lumea se află în pragul eșecului moral catastrofal dacă nu se iau măsuri urgente pentru a asigura distribuția echitabilă a vaccinurilor Covid. Avem mijloacele necesare pentru a evita acest eșec, dar este șocant cât de puțin s-a făcut pentru a preveni acest lucru ”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferință de presă.

„Unele țări se luptă pentru a-și vaccina întreaga populație, în timp ce alte țări nu au nimic”

„Decalajul dintre numărul de vaccinuri administrate în țările bogate și numărul de vaccinuri administrate prin Covax se extinde și devine mai grotesc în fiecare zi”, a adăugat el.

„Sistemul internațional Covax, creat în special de OMS, își propune să ofere doze în acest an la 20% din populația din aproape 200 de țări și teritorii și include un mecanism de finanțare pentru a ajuta 92 de țări defavorizate. „Țările care vaccinează în prezent persoane mai tinere și sănătoase, cu risc scăzut de a contracta Covid-19, fac acest lucru în detrimentul vieții lucrătorilor din domeniul sănătății, al persoanelor în vârstă și al altor grupuri cu risc în alte țări”, a spus șeful OMS.

„Țările mai sărace se întreabă dacă țările bogate înseamnă cu adevărat ceea ce spun atunci când vorbesc despre solidaritate. Distribuția inechitabilă a vaccinurilor nu este doar ultraj moral. De asemenea, este autodistructiv din punct de vedere economic și epidemiologic” , el a insistat.

„Unele țări se luptă pentru a-și vaccina întreaga populație, în timp ce alte țări nu au nimic. Acest lucru poate oferi securitate pe termen scurt, dar este un fals sentiment de securitate ”, a declarat directorul general al‘ OMS. Cu cât Covid circulă, cu atât mai multe variante circulă și apar, cu atât este mai probabil ca vaccinurile existente să nu fie eficiente, a explicat el.

„Distribuția vaccinurilor este în interesul tuturor țărilor”

Peste 430 de milioane de doze au fost administrate în întreaga lume, inclusiv peste un sfert în Statele Unite, potrivit unui raport al AFP. Israelul este de departe cea mai avansată țară, aproape 60% din populația sa primind cel puțin o doză de  vaccin. La nivel global, doar 0,1% din dozele administrate la nivel mondial se aflau în țări cu venituri mici, în timp ce țările cu venituri mari (16% din populația lumii) concentrează mai mult de jumătate din doze. injectat.

„Dacă nu punem capăt acestei pandemii cât mai repede posibil, ne poate ține ostatici pentru mulți ani de acum încolo. De aceea spunem că partajarea vaccinurilor este în interesul tuturor țărilor. ” , a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus. Anul trecut, și-a amintit el, multe țări s-au angajat să facă vaccinul un bun public. „Au existat o mulțime de promisiuni, de sprijin pentru echitatea vaccinului”, a adăugat el, chemând liderii să „participe la discuții”.

Șeful OMS a cerut, de asemenea, creșterea producției de vaccinuri cât mai repede posibil. „Până în prezent, AstraZeneca este singura companie care s-a angajat să nu beneficieze de vaccinul său împotriva Covid-19 în timpul pandemiei”, a remarcat Tedros Adhanom Ghebreyesus. El este, de asemenea, a spus el, „singurul dezvoltator de vaccinuri care a contribuit în mod semnificativ la echitatea vaccinului prin acordarea de licențe (…) altor companii”, inclusiv SK Bio din Coreea. Sud și Institutul Serului din India, care produc mai mult de 90% din vaccinurile distribuite până acum de Covax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...