Israelul a început bombardamentele în Fâșia Gaza. Un comandant al Jihadului Islamic a fost ucis

Israelul a început bombardamentele în Fâșia Gaza. Un comandant al Jihadului Islamic a fost ucis
sursa foto: twitter/ELINTNews
Publicat: 05/08/2022, 18:44

Forțele israeliene au bombardat vineri ținte despre care au spus că ar avea legătură cu mișcarea palestiniană Jihadul Islamic din Gaza, ucigând un comandant și provocând jurăminte de represalii din partea grupului militant, care a declarat că ar putea lovi Tel Aviv-ul ca răspuns.

Oficiali locali din domeniul sănătății au declarat că cel puțin opt persoane, inclusiv un copil de cinci ani, au fost ucise și 44 rănite în loviturile care au avut loc după zile de escaladare a tensiunilor în urma arestării unui lider militant palestinian în cursul săptămânii.

„Israelul lovește în prezent în Fâșia Gaza. O situație specială a fost declarată pe frontul intern israelian”, a precizat armata într-un comunicat.

Radioul Armatei israeliene a relatat că Israelul a chemat rezerviști militari pentru gardul din Gaza.

Un oficial palestinian al Jihadului Islamic a declarat că Tayseer al-Jaabari, un comandant de rang înalt al mișcării, a fost ucis în loviturile care au atins mai multe ținte în jurul benzii dens populate.

Fumul se ridica din clădirea în care a fost ucis al-Jabaari, iar sticlă și moloz erau împrăștiate pe stradă, în timp ce ambulanțele se grăbeau spre alte locuri.

Loviturile au avut loc după ce Israelul l-a arestat pe Bassam al-Saadi, un lider de rang înalt al grupării palestiniene Jihadul Islamic, în timpul unui raid în orașul Jenin din Cisiordania ocupată, la începutul acestei săptămâni.

Ulterior, Israelul a închis toate punctele de trecere din Gaza și unele drumuri din apropiere de teama unor atacuri de represalii din partea grupului, care are un bastion în Gaza, restricționând și mai mult circulația palestinienilor.

„Scopul acestei operațiuni este eliminarea unei amenințări concrete la adresa cetățenilor Israelului și a civililor care locuiesc în zonele adiacente Fâșiei Gaza”, a declarat premierul Yair Lapid într-o declarație.

Într-un interviu la televiziunea Al Mayadeen, un canal libanez pro-iranian, liderul Jihadului Islamic, Ziad Al-Nakhala, a promis represalii pentru lovituri.

„Nu există linii roșii în această bătălie și Tel Aviv va cădea sub rachetele rezistenței, precum și toate orașele israeliene”, a declarat el.

Gaza, o fâșie îngustă de pământ în care trăiesc aproximativ 2,3 milioane de oameni pe o suprafață de 365 de kilometri pătrați, a fost un punct constant de conflict de când Hamas a preluat controlul zonei în 2007.

Israelul a purtat cinci conflicte cu Gaza din 2009 până în prezent, cel mai recent fiind un război de 11 zile în mai 2021, când Hamas a lansat mii de rachete în Israel, ucigând 13 persoane, iar Israelul a bombardat fâșia cu atacuri aeriene care au ucis cel puțin 250 de palestinieni.

Sursa: Reuters