Istoricul Bogdan Bucur, distins de președintele Klaus Iohannis cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” pentru volumul „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, bestseller în România și Republica Moldova

Istoricul Bogdan Bucur, distins de președintele Klaus Iohannis cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” pentru volumul „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, bestseller în România și Republica Moldova
Istoricul Bogdan Bucur, lector universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA București
Publicat: 26/11/2021, 17:30
Actualizat: 26/11/2021, 17:31

Istoricul Bogdan Bucur, lector universitar la Facultatea de Științe Politice – SNSPA București, a primit joi, 25 noiembrie, prin decret prezidențial, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” pentru „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” și filmul documentar omonim realizat după aceasta. Volumul, descris de autor ca fiind „un modest omagiu adus memoriei celor care au făcut posibilă nașterea României Mari”, a devenit bestseller la scurt timp după lansarea sa în România (2017) și în Republica Moldova (2018).

Medalia, conferită de către președintele României, Klaus Werner Iohannis, este o înaltă distincție acordată în semn de recunoaștere a eforturilor pentru promovarea și păstrarea memoriei evenimentelor și a participanților care au contribuit la constituirea statului modern român. Decretul prezidențial prin care istoricul Bogdan Bucur primește această distincție a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1129 din 26 noiembrie 2021.

„Făcând parte dintre demersurile menite să marcheze, sub aspect simbolic şi la cel mai înalt nivel, împlinirea unui veac de la încheierea participării României la Primul Război Mondial, participare încununată prin înfăptuirea Marii Uniri, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” omagiază efortul şi dăruirea depuse de către o întreagă generaţie în vederea înfăptuirii unităţii naţionale, efort care a dus la unirea provinciilor istorice ale Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Patria şi, pe această cale, la constituirea României moderne”, se arată pe pagina Administrației Prezidențiale.

„Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, lucrarea pentru care istoricul Bogdan Bucur a primit această înaltă distincție din partea președintelui României, a devenit bestsellerul anului 2018 în România și în Republica Moldova. Lansată pe 25 noiembrie 2017, standul Editurii RAO, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, organizat în Bucureşti, Romexpo, prima ediție s-a epuizat rapid, iar în 2018 a avut loc o nouă lansare, de această dată la Chișinău. Volumul a fost distins, de către Societatea de Științe Istorice din România, cu premiul Nicolae Iorga. „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” este și prima carte postdecembristă de istorie care a devenit film documentar.

„Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” este un volum aniversar, ilustrat enciclopedic, care conține o selecție științifică de documente oficiale, unele în varianta olografă, texte de arhive personale, articole ale ziarelor vremii și imagini de epocă, din perioada înfăptuirii idealului istoric suprem al poporului român.

„Această ediție aniversară reprezintă a doua carte de aur dedicată Marii Uniri. Prima carte de aur – datată 1929 – aparține patrimoniului cultural național mobil și este un manuscris pe pergament, realizat manual pentru serbarea primilor 10 ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Ineditul exemplar – publicat pentru prima dată integral în ultimul capitol al acestui volum – a fost ornamentat, asemenea incunabulelor medievale, prin pictare tradițională, în stilul Art Nouveau, de către pictorița Cecilia Cuţescu-Storck, la comanda principesei Alexandrina Gr. Cantacuzino. Volumul de față înglobează, continuă și dezvoltă prima carte de aur și a fost realizat pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. Pentru comemorarea primilor 100 de ani de la momentul 1918, am ilustrat parcursul istoric anevoios, marcat de atâtea jertfe și sacrificii, care avea să conducă, în cele din urmă, la unirea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului și Maramureșului cu Vechiul Regat și formarea României Mari”, spune Bogdan Bucur despre lucrarea distinsă cu Medalia „Centenarul Marii Uniri”.

„Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” este prima carte postdecembristă de istorie care a devenit film documentar.

În vreme ce prima carte de aur este mai degrabă o carte de onoare destinată semnăturilor personalităților care au participat la festivitățile de la Alba Iulia din 1929, această a doua carte de aur este un volum aniversar care conține o selecție științifică din documentele olografe și imaginile de epocă ale Marii Uniri. Volumul oferă posibilitatea de a parcurge prin intermediul documentelor și ilustrațiilor, întregul proces al construcției României Mari, începând cu participarea la Marele Război (1916-1919), continuând cu procedurile de unificare a Basarabiei (27 martie 1918), Bucovinei (28 noiembrie 1918), Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului, Maramureșului (1 decembrie 1918) și a Insulei Ada-Kaleh (1918-1919) cu România, culminând cu încoronarea regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Alba Iulia (15 octombrie 1922). Un capitol distinct este dedicat momentelor festive de celebrare a Marii Uniri, din perioada interbelică (1918-1940).

„Pentru ambele cazuri, parafrazând subtitlul, oarecum emfatic, al ediției din 1929, putem admite, și de această dată, că, într-adevăr, cartea de aur este cinstirea acelora care, în marile clipe istorice, au înfăptuit visul milenar al tuturor românilor: întregirea României. Și chiar dacă visul unirii tuturor românilor într-un singur stat național unitar nu a fost unul milenar (ideea a prins contur de abia către jumătatea secolului al XIX-lea) și nici nu a ținut prea mult (România Mare se prăbușește teritorial în 1940, după numai 22 de ani de la Marea Unire), imaginea anului 1918 rămâne, indiscutabil, momentul astral din întreaga istorie a românilor. Această a doua carte de aur reprezintă, așadar, un modest omagiu adus memoriei celor care au făcut posibilă nașterea României Mari”, adaugă Bogdan Bucur.

Instituită prin Legea nr. 91/2018 privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și Centenarul Marii Uniri şi reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 888/2018, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” este, alături de Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”, un însemn având statut de distincţie naţională.

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale, autorităților administrației publice locale sau unităților administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă și prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor și personalităților care au contribuit la făurirea unității naționale și a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.

Bogdan Bucur este lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultății de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. A absolvit masteratul de Istoria Ideilor şi Mentalităţilor (Facultatea de Istorie, Universitatea din București) şi doctoratul în Sociologie (Universitatea din București). Este autorul mai multor lucrări științifice, apărute în țară și în străinătate, în domenii precum Școala Sociologică de la București, istoria socială românească, analiza rețelelor sociale istorice.

Lista actualizată cu lucrările științifice publicate de Bogdan Bucur poate fi consultată prin accesarea conturilor disponibile pe platformele Academia.edu și ResearchGate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Culturistul „cel mai monstruos din lume” a murit la numai 36 de ani. Avea o...
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Tensiuni în Canalul Mânecii. Navele de război ale Marinei Regale au urmărit nave militare și...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
Ce este ciclonul Boris și cum afectează România. „Sunt zone aflate deja în alertă meteorologică”
Fostă finalistă la Miss, ucisă ca în filmele de groază de soțul ei. Până și...
Avertizare meteo ANM de ploi torențiale de până la 80 l/mp. Harta zonelor afectate de...
Ciclonul Boris aduce val de frig şi ninsori în România. Va ploua în câteva ore...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse....
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Pe ce bandă circuli când întâlnești indicatorul „Inel principal”? Ce simbolizează acest semn
MApN: Programul de înzestrare a Forţelor Aeriene Române cu avioane F-35 intră în linie dreaptă
ULUITOR! Un posibil SEMNAL de la EXTRATEREȘTRI a ajuns pe Pământ
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
Simona Gherghe, despre viața de mamă, cu doi copii. Ce reguli are prezentatoarea TV în...
Iulia Albu, ținuta ieșită din comun la un eveniment monden în Timișoara. Fashion editorul a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
Finlanda va livra un nou pachet de ajutoare Ucrainei