Joe Biden și delegația Statelor Unite se mai gândesc dacă vor participa la summitul G20 după confirmarea participării lui Putin

Joe Biden și delegația Statelor Unite se mai gândesc dacă vor participa la summitul G20 după confirmarea participării lui Putin
sursa foto: Facebook/JoeBiden
Publicat: 29/04/2022, 18:47

Președintele SUA, Joe Biden, și consilierii săi sunt încă în discuții cu privire la modul de abordare a summitului G20 din noiembrie, ale cărui gazde au primit vineri confirmarea că președintele rus Vladimir Putin intenționează să participe.

Biden a declarat că Rusia ar trebui să fie expulzată din G20. Membri de rang înalt ai administrației sale au părăsit evenimentele G20 la care sunt prezenți delegați ruși. Și au existat discuții cu Indonezia, care găzduiește summitul, despre intensificarea condamnării Rusiei și despre cum să abordeze situația delicată, potrivit CNN.

Dar nu a fost luată nicio decizie privind boicotarea summitului liderilor, care va avea loc peste șase luni. Iar oficialii cântăresc dezavantajele pe care le-ar avea renunțarea la eveniment și cedarea mesei în favoarea Rusiei și Chinei.

„Președintele a fost clar cu privire la punctul său de vedere: Aceasta nu ar trebui să fie o afacere ca de obicei și că Rusia nu ar trebui să facă parte din asta”, a declarat joi secretarul de presă Jen Psaki. „Dar, din nou, mai sunt șase luni până atunci”.
Consilierii Casei Albe sunt realiști că G20 nu va elimina colectiv Rusia din rândurile sale, deoarece decizia necesită un consens, iar China a fost clar că nu susține o astfel de mișcare. Acest lucru face ca acest scenariu să fie diferit de cel în care Rusia a fost expulzată din G8 după anexarea Crimeei.

Acest lucru pregătește un summit potențial complicat pe insula indoneziană Bali, care este programat să înceapă la începutul lunii noiembrie. Oficialii Casei Albe au analizat o serie de scenarii diferite, inclusiv posibilitatea de a trimite o delegație de nivel inferior sau de a participa de la distanță. Dar prezența lui Biden în persoană este considerată în continuare cel mai probabil rezultat, chiar dacă Putin este și el prezent.