Klaus Iohannis: Amploarea efectelor valului 4 depinde de gradul de vaccinare. Dacă incidența depășește 6 la mie, școlile trec în online

Klaus Iohannis: Amploarea efectelor valului 4 depinde de gradul de vaccinare. Dacă incidența depășește 6 la mie, școlile trec în online
Klaus Iohannis a semnat decretele pentru demisiile USR și intrarea interimarilor (UPDATE)
Publicat: 26/08/2021, 18:46

​​Președintele Klaus Iohannis a susținut joi seară o declarație de presă, la finalul ședinței de la Cotroceni cu miniștrii Sănătății și Educației pe tema începerii noului an școlar. Învățământul online poate cel mult funcționa ca soluție provizorie când situația epidemiologică este gravă, spune președintele, care a precizat că școlile trec în online în localitățile în care incidența va depăși 6 la mie.

Ședinta de lucru cu miniștrii Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu a început la ora 17.00, iar concluziile au fost prezentate în declarația de presă de la Cotroceni de joi seara.

„Ne aflăm în valul 4 al pandemiei și am ținut să disut despre gradul de pregătire a sistemului medical. Amploarea efectelor a acestui val pandemic depinde de gradul de vaccinare. Doar vaccinarea reduce semnificativ riscul îmbolnăvirilor grave și al deceselor (…) Virusul cu care ne confruntăm este departe de a fi ținut sub control, cu atât mai mult cu cât răspândirea lui este la nivel global și foarte multe țări sunt în imposibilitatea de a-și putea vaccina cetățenii. Aceste condiții explică și apariția noilor tulpini și doar vaccinarea reduce semnificativ riscul îmbolnăvirilor grave și al deceselor. Este evidentă nevoia de eficientizare a DSP-uri. Aștept mai multă implicare pentru creșterea capacității de testare”, a declarat Klaus Iohannis.

Școala va începe sub spectrul pandemiei, iar experiența anului trecut a arătat că e important ca procesul educațional să se desfășoare cu prezență fizică, a mai spus președintele. România este într-o situație bună în ceea ce privește capacitatea de a asigura vaccinarea pentru toți cei care își doresc să se vaccineze, iar experiența vaccinării este la fel în țara noastră ca în orice țară civilizată, și acest fapt reprezintă un exemplu de normalitate, a adăugat Iohannis.

„Învățământul online poate cel mult funcționa ca soluție provizorie când situația epidemiologică este gravă. Școlile se vor deschide pe 13 septembrie și vor funcționa cu prezența fizică, bineînțeles cu respectarea strictă a normelor de protecție – mască, distanțare, aerisirea sălilor de curs. Câtă vreme incidența rămâne sub 6 la mie vom avea toți copiii în sălile de clasă. dacă se depășește scolile trec în online în respectiva localitate. Solicit tuturor actorilor implicați să colaboreze ca toate măsurile posibile să fie puse în practică rapid și prioritar. Începerea în condiții bune a anului școlar ține în bună măsură de autoritățile locale”, a mai spus Klaus Iohannis.

Medicii sunt deja bine pregătiți și cu multă experiență, spune președintele, dar este evidentă nevoia de eficientizare a Direcțiilor de Sănătate Publică și se cere mai multă implicare din partea tuturor pentru creșterea capacității de testare, precum și pentru pregătirea sistemului medical de a prelua și pacienți non-COVID.

Președintele a făcut un apel către părinți, către personalul din învățământ, pentru vaccinare. El a solicitat  tuturor actorilor implicați, în special Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, dar şi autorităților publice locale, să colaboreze pentru ca toate măsurile posibile care să garanteze siguranța copiilor și a cadrelor didactice să fie puse în practică în mod rapid și prioritar.
Începerea în condiții bune a anului școlar depinde, în mare măsură, de mobilizarea autorităților locale, de modul în care acestea colaborează între ele și cu autoritățile centrale pentru a rezolva problemele specifice fiecărei unități de învățământ, a mai spus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României