Klaus Iohannis: „Austria a susținut că Spațiul Schengen nu poate fi extins, dar pentru Croația a știut să voteze DA”

Klaus Iohannis: „Austria a susținut că Spațiul Schengen nu poate fi extins, dar pentru Croația a știut să voteze DA”
Președintele României, Klaus Iohannis (FOTO: Alexandra Pandrea/Gândul)
Publicat: 12/12/2022, 22:03
Actualizat: 12/12/2022, 22:07

Preşedintele Klaus Iohannis a avut un mesaj foarte tranșant la adresa Austriei, după votul negativ de la Consiliul JAI din 8 decembrie, cu privire la aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Austria a susţinut timp de două săptămâni – că atât a durat întreaga etapă de NU – că spaţiul Schengen nu poate fi extins, fiindcă sunt prea mulţi migranţi. Dar pentru Croaţia a ştiut să voteze DA, pentru România şi Bulgaria a ştiut să voteze NU”, a spus Klaus Iohannis, la conferința de presă comună susținută luni, la Palatul Cotroceni, cu președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis.

Cu această ocazie, președintele a fost întrebat de jurnaliști ce va face la Consiliului European din 15 decembrie, dacă este închis subiectul aderării României la Schengen, dacă va încerca să pună subiectul pe agendă şi cine decontează eşecul privind Schengen, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), diplomația românească sau el însuşi.

„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toţi în România şi trebuie să spun că am fost dezamăgit şi supărat după ce am primit rezultatul acestui vot. Această dezamăgire şi supărare vine din faptul că noi de 11 ani ne străduim, negociem şi sperăm să intrăm cu drepturi depline în spaţiul Schengen – noi, românii, după ce în decursul acestui an care se apropie de final, am avut câteva reuşite notabile. Să nu uităm că una dintre principalele piedici când venea vorba despre integrarea în spaţiul Schengen a fost existenţa acelui MCV, Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Şi am reuşit, împreună cu Guvernul, împreună cu Coaliţia, să ajungem în punctul în care Comisia Europeană a considerat că acest mecanism s-a finalizat şi a fost ridicat.

Am reuşit, printr-o colaborare intensă şi foarte bună cu Olanda, să-i convingem pe partenerii olandezi să îşi schimbe opinia în chestiunea Schengen faţă de România şi să propună Parlamentului olandez Guvernul un vot pozitiv pentru România, chestiune aprobată de Parlamentul olandez. Tot în acest an s-a schimbat ecuaţia politică din Suedia şi, iniţial, Parlamentul suedez nu a fost deloc încântat de o posibilă aderare a României la spaţiul Schengen. Am colaborat, am negociat, am discutat şi am înlăturat şi rezervele Suediei”, a declarat Klaus Iohannis.

„Miniştrii de Interne au semnat, în 16 noiembrie, o declaraţie pentru extinderea spaţiului Schengen”, a amintit șeful statului.

„În data de 16 noiembrie, aici, la Bucureşti, în Palatul Parlamentului, a avut loc o întrunire a miniştrilor de interne din Uniunea Europeană, în aşa-numitul Format Salzburg, Salzburg fiind un oraş în Austria, şi la finalul acestei reuniuni, miniştrii de interne au emis o declaraţie, care a fost foarte clară: România şi Bulgaria sunt binevenite în spaţiul Schengen – chestiune semnată şi susţinută inclusiv de ministrul de interne din Austria, în 16 noiembrie. Doar două zile mai târziu, acelaşi ministru de interne din Austria declara în faţa presei austriece că Austria nu poate să admită o lărgire a spaţiului Schengen, dintr-o chestiune care a fost greu de înţeles.

S-au vehiculat diferite date, care nu au coincis în niciun fel cu datele noastre, nici cu datele Frontex, şi când s-a votat, s-a petrecut un lucru interesant: Austria a susţinut timp de două săptămâni – că atât a durat întreaga etapă de NU – că spaţiul Schengen nu poate fi extins, fiindcă sunt prea mulţi migranţi. Dar pentru Croaţia a ştiut să voteze DA, pentru România şi Bulgaria a ştiut să voteze NU. Acest mod de a face politică în Uniunea Europeană nu poate să fie considerat pozitiv, este foarte clar că migraţia reprezintă o problemă pentru Uniunea Europeană, dar este la fel de clar că România nu permite o migraţia nelegală şi nu este cauza unei migraţii nelegale.

Deci, practic, România a primit NU nemeritat pentru o chestiune pe care n-am cauzat-o, ba dimpotrivă, România este foarte activă în combaterea migraţiei ilegale. De aceea, nici românii nu au înţeles de unde până unde acest refuz, şi oamenii sunt supăraţi, mulţi sunt de-a dreptul revoltaţi şi pot să-i înţeleg. Dar în politică nu contează dacă eşti supărat sau frustrat, sau bucuros. În politică, noi suntem aleşi pentru a rezolva problemele comunităţii, problemele naţiunii şi asta voi face eu în continuare”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că, deși votul l-a supărat şi l-a dezamăgit, nu va da înapoi.

„Personal voi rămâne foarte conectat la fenomen și sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a spațiului Schengen. Asta nu va fi simplu. Acum, miercuri și joi, probabil și vineri, vom avea o întrunire a Consiliului European și cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliul European. Va fi o dezbatere, vor fi probabil diferite opinii, dar un nou vot va fi doar atunci când se întrunește iarăși Consiliul JAI și, din datele pe care le avem în acest moment, este greu de crezut că în așa de puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să continuăm să discutăm.

Problemele Uniunii, problemele diplomatice, problemele economice, problemele de colaborare se rezolvă discutând și căutând împreună soluții. Eu voi duce lucrurile mai departe și sunt convins că vom găsi soluții și pentru această problemă. Așa cum în acest an am găsit soluții și pentru MCV, pentru a schimba NU olandez în DA olandez, pentru a schimba NU suedez în DA suedez, vom continua discuțiile cu partea austriacă, cu Comisia Europeană și sunt foarte hotărât, repet, – aceeași hotărâre este și la nivelul Guvernului – să rezolvăm această problemă. Pe mine o supărare sau o frustrare de acest tip nu m-a oprit niciodată în a urmări ceea ce este bine pentru comunitatea care m-a ales, și de data aceasta este națiunea română, și mă voi implica total”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Referitor la cei vinovaţi de acest eşec privind aderarea României la Spațiul Schengen, şeful statului a avut câteva precizări de făcut.

„Dacă este momentul să căutăm vinovaţi, cu siguranţă sunt lucruri care puteau fi făcute altfel, mai bine, chit că îmi este greu să înţeleg cum să faci mai bine dacă cu doar două săptămâni înainte de vot o parte îşi schimbă nepregătit şi neexplicat atitudinea faţă de vot, dar, în această seară, împreună cu prietenul României, domnul Preşedinte Cassis, nu cred că este momentul să aprofundăm tema. Voi reveni, probabil de multe ori, la această chestiune. Următoarea discuţie pe care sunt foarte dispus şi deschis să o port cu jurnaliştii va fi la Bruxelles, înaintea Summitului între Uniunea Europeană şi ASEAN, respectiv înaintea Consiliului, şi cred că va dura puţin până găsim o soluţie, dar integrarea României în Spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv pentru mine personal”, a spus el.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?