Kremlinul afirmă că Ucraina a prezentat un proiect de acord de pace „inacceptabil”

Kremlinul afirmă că Ucraina a prezentat un proiect de acord de pace „inacceptabil”
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei | Foto – Profimedia Images
Publicat: 07/04/2022, 18:29

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Ucraina a prezentat Moscovei un proiect de acord de pace care conține elemente „inacceptabile”, în contradicție cu un acord anterior, comentarii pe care Kievul le-a respins ca fiind „pură propagandă”, potrivit Reuters.

Kremlinul a susține că discuțiile cu Ucraina nu avansează atât de rapid pe cât și-ar dori și a acuzat Occidentul că încearcă să deraieze negocierile prin ridicarea unor acuzații de crime de război împotriva trupelor rusești din Ucraina, pe care Moscova le neagă.

Lavrov a declarat joi că Ucraina a prezentat miercuri un proiect de acord care deviază de la propunerile asupra cărora negociatorii celor două părți au convenit.

Noul proiect al Ucrainei, potrivit lui Lavrov, spunea că statutul Crimeei, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014, ar trebui să fie abordat la o întâlnire între președinții celor două țări.

De asemenea, acesta spunea că Ucraina ar putea organiza exerciții militare cu țări străine fără a primi permisiunea Rusiei, lucru cu care Moscova nu este de acord.

„O astfel de incapacitate de a ajunge la un acord evidențiază încă o dată adevăratele intenții ale Kievului, poziția sa de a trage de timp și chiar de a submina discuțiile prin îndepărtarea de înțelegerile la care s-a ajuns”, a declarat Lavrov, adăugând că propunerile sunt „inacceptabile”.

Kievul afirmă că este angajat în discuții, dar nu este dispus să renunțe la suveranitatea și integritatea sa teritorială.

Consilierul prezidențial Mykhaylo Podolyak, unul dintre negociatorii ucraineni, a declarat că comentariile lui Lavrov ar trebui privite ca o tactică de subminare a Ucrainei sau de distragere a atenției de la acuzațiile de crime de război împotriva trupelor rusești.

„A face orice modificare a poziției noastre pentru a o slăbi ar fi inutilă.Domnul Lavrov nu are legătură directă cu procesul de negociere, așa că declarațiile sale sunt pură propagandă”, a declarat el

Lavrov a declarat că Rusia este acum dornică să continue discuțiile și să își asigure propriile cerințe.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase