La ce sumă EXORBITANTĂ a ajuns costul creșterii unui copil în România. Calculul, făcut pe baza cifrelor Institutului Național de Statistică

La ce sumă EXORBITANTĂ a ajuns costul creșterii unui copil în România. Calculul, făcut pe baza cifrelor Institutului Național de Statistică
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31/01/2024, 18:50

Costul creșterii unui copil în România a atins suma de 384 991 lei, potrivit unui calcul făcut de platforma Clubul copiilor, în condițiile în care valoarea coșului minim de cumpărături a atins 9.978 de lei pe lună în septembrie 2023 pentru o familie cu doi copii. Datele sunt extrase dintr-un studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România, pe baza cifrelor Institutului Național de Statistică (INS).

În primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73 000 de copii în România, cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 145 de ani, arată platforma Clubul Copiilor. Acest record negativ nu este o anomalie, ci o continuare a declinului demografic accentuat, pe care unii experți îl cataloghează ca fiind una dintre cele mai grave crize pe care le traversează țara noastră.

Potrivit datelor, cheltuielile ajung la 384.991 de lei pentru primul copil și 257.625 de lei pentru cel de-al doilea – cifre raportate la 2018. Ajustate la inflația din 2024, calculele ajung la 594.070 de lei pentru primul copil și 417.989 de lei pentru cel de-al doilea, adică peste un milion de lei pentru doi copii de 19 ani. Atât costă și o casă cu patru camere în marile orașe din țară.

Ce costă cel mai mult în creșterea unui copil

Calculul realizat de Clubul Copiilor s-a bazat pe o analiză făcută în 2018 de Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții, care au calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României. Alimentația este unul dintre cele mai costisitoare capitole, crescând odată cu înaintarea în vârstă a copiilor. Astfel, dacă în primul an de viață, copilul are nevoie de doar 300 kcal/zi, echivalentul a mai puțin de 500 de lei anual, de la 15 până la 19 ani, are nevoie de 2.600 kcal/zi, adică aproape 8.000 de lei pentru un an. Costurile privind locuința și îmbrăcămintea rămân oarecum constante în toate etapele vieții copilului, fiind mai reduse pentru al doilea copil, căci se pot refolosi lucruri cumpărate pentru primul.

În cadrul cercetării, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au determinat cantitățile necesare și prețurile minime pentru alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă personală și uz casnic valabile în anul 2018. Clubulcopiilor.ro a utilizat aceste prețuri în analiza sa, ajustându-le cu ajutorul indicilor anuali ai prețurilor de consum furnizați de Institutul Național de Statistică.

Cauzele declinului demografic

România nu este un caz singular în Europa. Majoritatea țărilor europene se confruntă cu aceeași problemă a îmbătrânirii populației și scăderea ratei natalității. În anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul mediu de copii născuți per mamă era de 1,53, România situându-se peste media europeană cu 1,81 copii născuți per mamă. În Italia și Spania, două țări cu o mare comunitate de români, acest număr era de doar 1,25 respectiv 1,16.

Experții care au studiat acest fenomen în țările dezvoltate au pus acest declin pe seama mai multor factori: creșterea nivelului de educație al femeilor și numărul crescut al femeilor care-și dezvoltă o carieră, accesul facil la contracepție și planficare familială, scăderea mortalității infantile, precum și schimbării stilului de viață datorat prosperității economice.

Creșterea standardului de viață vine la pachet cu o majorare a cheltuielilor asociate extinderii familiei, precum și a așteptărilor pe care le avem legate de calitatea vieții pentru noi și copiii noștri. Astfel, mulți părinți care își doresc o familie mai numeroasă pot considera că aceasta devine o provocare financiară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?