La fel de frumos ca Transalpina sau Transfăgărășan. „Drumul Comorilor”, traseul superb știut de puțini români!

La fel de frumos ca Transalpina sau Transfăgărășan. „Drumul Comorilor”, traseul superb știut de puțini români!
Publicat: 15/09/2022, 14:01
Actualizat: 15/09/2022, 14:33

Transrarău, cel de-al treilea cel mai spectaculos traseu montan din Romania, este șoseaua din munţii Moldovei, care face legătura între Valea Bistriţei, de la Chiril şi Valea Moldovei, la Pojorâta. 

Transrarăul sau DJ 175B este o șosea montană care face legătura dintre Valea Bistriței și Valea Moldovei. Ajuge până la altitudinea de 1.400 de metri și o lungime de 26 de kilometri. Denumirea vine de la Masivul Rarău- Giumalău, pe care îl traversează, parte a Munților Bucovinei.

Drumul pornește din Pojorâta, urcă Munții Rarău până în apropiere de Pietrele Doamnei – Rarău și apoi coboară spre Valea Bistriței, până în localitatea Chiril.

Datorită peisajelor sale unice și spectaculoase a devenit una dintre atracțiile Bucovinei, fiind parcurs anual de zeci de mii de turiști.

Traseul devine și mai palpitant devenind foarte îngust pe măsură ce urci,mai ales acolo unde este înclinat și se lipește practic de stânci. Peisajul îți taie răsuflarea, iar aerul este foarte curat și ozonat.

Drumul devine mai spectaculos spre vârful muntelui întrucât are foarte multe serpentine și curbe în formă de ac de păr.

Mare atenție însă celor care se aventurează pe acest traseu deoarece din cauza drumului foarte îngust se pot întâmpla accidente, vizibilitate fiind foarte redusă. De aceea, șoseaua a fost inclusă în topul celor mai periculoase drumuri din lume.

„Drumul Comorilor”

Traseul este denumit de localnici și oficialitaţi şi Drumul Comorilor, întrucât unul dintre punctele sale de atracţie sunt Pietrele Doamnei.

Legenda spune că în 1541, domnitorul Petru Rareş şi-ar fi găsit un loc în munţii Rarău pentru a-şi adăposti familia şi o parte de avere de hoardele de tătari. Urmăriţi de cotropitori, doamna Elena, soţia lui Petru Rareş şi fiul acestora s-ar fi refugiat într-o peşteră să se roage, iar stânci uriaşe s-ar fi desprins şi ar fi căzut peste locul în care se afla averea, îngropându-i şi pe hoţi, scrie radioiasi.ro.

Restricţii de 30 de km/h

Cei 10 kilometri de șosea sunt marcați cu semne de circulaţie pentru un regim de viteză limitat la 30 de km/h, cu prioritate pentru mașinile care urcă, accesul vehiculelor de gabarit ridicat și al autocarelor fiind interzis.

Acest drum este încadrat în categoria a patra de viabilitate, ceea ce înseamnă că pe perioada iernii nu va fi deszăpezit cu prioritate, însă el va putea fi deschis pe perioada sezonului rece în funcție de solicitările existente.

Pentru turiști, noua șosea ușurează accesul către cabana Rarău, Pietrele Doamnei și Mănăstirea Rarău.

Sursa: consilierturism.ro

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase