Lidera opoziției din Belarus, la un an după protestele anti-Lukașenko: ”A devenit mai dur în ultimul an, dar nu va putea forța oamenii să-l iubească”

Lidera opoziției din Belarus, la un an după protestele anti-Lukașenko: ”A devenit mai dur în ultimul an, dar nu va putea forța oamenii să-l iubească”
Lidera opoziției din Belarus, la un an după protestele anti-Lukașenko | Foto - Profimedia Images
Publicat: 09/08/2021, 17:53
Actualizat: 09/08/2021, 18:01

9 august 2020. Peste 100.000 de bieloruși ies în stradă, la Minsk, după ce președintele Alexandr Lukașenko obține un nou mandat de președinte. Acuzat că alegerile au fost fraudate, șeful statului – care deține această această funcție din 1994) apasă ”pedala represiunii”, mii de protestatari fiind arestați, mulți dintre ei fiind torturați și, în urma anchetelor, condamnați la închisoare.

Alte mii de oameni au fugit din Belarus, după mișcarea de stradă, spune lidera opoziției, Sviatlana Tsikhanouskaya. A trecut un an de la protestele anti-Lukașenko, dar situația este departe de a intra în normalitate. Mai mult, Sviatlana Tsikhanouskaya afirmă că președintele Belarusului dă dovadă de o duritate și mai mare față de cei care îl critică, iar disidenții se află, permanent, în pericol.

Cu un an în urmă, oamenii erau ”euforici”, spune lidera opoziției din Belarus, aflată în exil, și – observând cât de mulți ieșiseră în stradă pentru a protesta – cu toții au crezut că Alexandr Lukașenko va fi înlăturat de la putere. Numai că nu s-a întâmplat asta.

”Oamenii se aflau într-o stare de euforie. Și ne-am spus atunci uite cât de mulți suntem, nu există nicio șansă ca regimul să rămână la putere. Probabil că nu eram pregătiți pentru acest nivel de cruzime”, a declarat Sviatlana Tsikhanouskaya pentru The Guardian, într-un interviu realizat după un an de la protestele din Belarus.

”Lukașenko și-a pierdut imaginea de lider puternic”

Anul 2021 este unul complicat în Belarus. Opozanții lui Aldxandr Lukașenko, mai spune Sviatlana Tsikhanouskaya, sunt ”asediați” permanent, peste 600 de persoane se află în arest la domiciliu, iar toate eforturile președintelui par ”acțiuni disperate”.

”În ultimul an (n.red. – Alxandr Lukașenko), a devenit mai crud și mai dur pentru că înțelege că și-a pierdut imaginea de lider puternic. Da, el este la putere. Dar totul se datorează violenței. Nu respectului și nici iubirii. El nu va putea forța oamenii să-l iubească”, declară Sviatlana Tsikhanouskaya.

Forțată să plece din țară, în 2020, Tsikhanouskaya locuiește, acum, la Vilnius, în Lituania, concentrându-se pe obținerea sprijinului internațional pentru opoziția din Belarus și pentru sancțiuni mai dure exercitate de comunitatea internațională asupra Lukașenko.

În ultima lună, Tsikhanouskaya a călătorit la Washington pentru a-l întâlni pe Joe Biden, dar și la Londra, acolo unde s-a întâlnit cu Boris Johnson.

”Regimul (n.red. – lui Lukașenko) încearcă să sperie oamenii care sunt activi în afara Belarusului”, a spus mai spune lidera opoziției în timpul aceluiași interviu. ”Este o încercare de a speria pe toată lumea. Pentru a ne speria, a ne bate și, ca să fiu sinceră, astfel de acțiuni au un efect asupra multor oameni. De ce să negăm asta? Dar bielorușii înțeleg că nu poți speria oamenii pentru totdeauna”, își manifestă Tsikhanouskaya speranța că democrația va avea câștig de cauză.

”Oamenii uită că acum un an eram doar o mamă, deloc implicată în politică. A trebuit să studiez mult și încerc să fac ce pot, acolo unde sunt… Și nu este vorba doar despre mine, ci despre responsabilitatea pentru toți bielorușii”

Sviatlana Tsikhanouskaya

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York