Liderul senatorilor PSD, după decizia definitivă de la CEDO care obligă România să recunoască familiile LGBT: „Aceste lucruri trebuie făcute cu grijă”

Liderul senatorilor PSD, după decizia definitivă de la CEDO care obligă România să recunoască familiile LGBT: „Aceste lucruri trebuie făcute cu grijă”
Publicat: 27/09/2023, 18:23
Actualizat: 27/09/2023, 18:32

Lucian Romaşcanu, liderul senatorilor Partidului Social Democrat (PSD), a declarat, miercuri, după ce decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind obligativitatea României de a recunoaște și proteja familiile formate din persoane de același sex a devenit definitivă, că aceasta va trebui analizată de Guvern și explicată societății, susținând că trebuie să se înțeleagă la nivel europeană că există diferențe culturale importante între statele membre.

Liderul senatorilor PSD a afirmat că decizia de la CEDO va fi analizată la nivelul Guvernului și a amintit de statul român recunoaște dreptul de ședere al partenerilor de același sex, în urma căsătoriilor din afara țării, drept legiferat recent, pe 20 septembrie, printr-un act normativ de modificare a dreptului de circulație a străinilor.

„România şi-a asumat să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex din Uniunea Europeană, astfel încât să poată exista drept de şedere în România a celor care au încheiat asemenea căsătorii în alte state, membre UE”, a spus Lucian Romașcanu.

„Legat de această decizie, va trebui să se discute la nivelul Guvernului şi să vedem care sunt paşii următori. Există evident această direcţie, pe care noi o acceptăm, suntem membri ai UE. În acelaşi timp, aceste lucruri trebuie făcute cu grijă, în timp, şi cu explicarea suficient de clară către societate a ceea ce înseamnă acest lucru pentru că trebuie să înţelegem şi trebuie să se înţeleagă la nivel european că există diferenţe culturale importante între statele membre”, a spus Romaşcanu, miercuri, la Senat, citat de Agerpres.

Potrivit senatorului social – democrat, România îşi asumă toate obligaţiile care îi revin din calitatea de membru UE, „dar avem şi noi lucruri pe care trebuie să le spunem”.

„Deşi direcţia este acolo, ne asumăm toate obligaţiile care ne revin din calitatea de membru UE, avem şi noi lucruri pe care trebuie să le spunem. O să vedem cum se va interpreta la nivelul Ministerului de Externe, a Ministerului Justiţiei, la nivelul Guvernului această decizie CEDO (…) La orice lucru decis la nivelul Uniunii Europene este firesc ca şi România să adere. Uniunea Europeană şi calitatea de membru în Uniunea Europeană ne-au adus extrem de multe beneficii, sigur, sunt şi lucruri care nu ne convin întotdeauna, dar trebuie să le luăm în calcul. Întotdeauna deciziile sau directivele Uniunii Europene trebuie updatate legislativ în fiecare ţară membră UE”, a adăugat Lucian Romaşcanu.

Senatorul PSD consideră că în acest domeniu este necesar un demers legislativ pentru armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană.

„Deci, va trebui, cel puţin din părerea mea de acum, să existe un demers legislativ pentru armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană. Ministerul de Justiţie, Ministerul de Externe trebuie să se pronunţe, să vadă care este modul de aplicare şi termenele şi calendarul pentru asemenea decizii. (…) Având în vedere diferenţele culturale de care am vorbit, cu certitudine va exista un proces de negociere la Uniunea Europeană pe termene. Nu discutăm obligativitatea, pentru că, aşa cum am spus, calitatea de membru UE presupune şi obligaţii, dar calendarul, modul de adoptare vor trebui discutate la nivelul Guvernului şi apoi la nivelul Parlamentului”, a spus Lucian Romaşcanu, citat de Agrepres.

Traseul deciziei de la Strasbourg

Judecătorii de la Marea Camera a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis, luni, să declare inadmisibilă cererea de retrimitere a Guvernului   de la București cu privire la hotărârea istorică din 23 mai din primă instanță, care obligă România să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex care vor să devină oficial o familie.

Conform jurisprudenței, dacă judecătorii constată luni că cererea României este inadmisibilă, decizia CEDO din luna mai devine definitivă, astfel că statul român este obligat să adopte o legislație prin care să recunoască și să le protejeze drepturile cuplurilor de același sex.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, pe 23 mai, să admită plângerea Asociației ACCEPT împotriva statului român, în numele a 21 de cupluri LGBT, prin care autoritățile române sunt acuzate de încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie în dosarul „Buhuceanu și alții vs. România”.

Astfel, CEDO a constatat că România încalcă articolul 8 din Convenția privind drepturile omului, care prevede dreptul la respectarea vieții private și de familie. Curtea a declarat, cu cinci voturi pentru și două împotrivă, că cererile cetățenilor români sunt admisibile.

Sursa foto: Facebook

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?