LIVE UPDATE | Cutremur în Turcia și Siria. Peste 33.000 de morți / ONU avertizează că bilanțul s-ar putea dubla

Publicat: 12/02/2023, 21:15
Actualizat: 12/02/2023, 21:55

Numărul morților din cutremurele din Turcia și nord-vestul Siriei a depășit 33.000, pe măsură ce eforturile de salvare continuă. 

UPDATE ora 21:45 – VIDEO EXCLUSIV | Imagini tulburătoare transmise de salvatorii români din Turcia

Salvatorii români din Dolj, care se află în Turcia pentru a ajuta la găsirea victimelor printre dărâmături, au transmis imagini tulburătoare de la fața locului, ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU GÂNDUL. Au plecat inclusiv câini de căutare, din partea Centrului de Educare Canină din Craiova.

De altfel, imaginile au fost trimise de Liviu Ionescu, președintele Centrului Național de Educare Canină și președinte al Comisiei Mondiale a Federației Chinologice Internaționale.

Altfel, se poate observa dezastrul produs acolo și tragedia prin care trec supraviețuitorii. Ajutoarele au început să sosească în zonele afectate, dar lucrurile sunt departe de a reveni cât de cât la normal.

UPDATE ora 21:15 – Numărul morților după cutremurele din Turcia și Siria crește. Sunt peste 33.000 de victime 

Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la 33.179 de morţi, a anunţat duminică Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care estimează că de fapt peste 50.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor, cel mai puternic având magnitudinea de 7,8 grade, relatează Agerpres.

Ultimul bilanţ oficial provizoriu al victimelor în Turcia este de 29.605 decese, iar în Siria de 3.575 de decese. Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături.

Update 15:30: Căştile Albe siriene anunţă sfârșitul operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor, în zonele controlate de opoziţie

Grupul de salvatori al Căştilor Albe a anunţat sâmbătă încheierea operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor în zonele din nord-vestul Siriei, aflate sub controlul opoziţiei şi care au fost grav afectate de cutremurele de luni. Decizia a fost luată după ce, începând de joi, salvatorii nu au mai reuşit să găsească persoane în viaţă printre dărâmături.

Organizaţia a informat că „operaţiunile de căutare şi salvare sunt considerate a fi încheiate” şi a amintit că echipele sale „au lucrat fără oprire timp de 108 ore în peste 40 de oraşe, localităţi şi sate” unde 479 de clădiri s-au prăbuşit complet şi 1.481 au suferit daune semnificative, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Update 12.45: 113 mandate de arestare emise în legătură cu construcția de clădiri care s-au prăbușit

Oficialii din Turcia spun că au fost emise 113 mandate de arestare în legătură cu construcția de clădiri care s-au prăbușit în urma cutremurului de luni. Poliția turcă a reținut deja cel puțin 12 persoane, inclusiv antreprenori de construcții, potrivit BBC.

Update 11.30: Românii salvează vieți printre ruinele din Turcia

În ultimele 12 ore, cel de al doilea modul mobilizat în Republica Turcia, format din echipa de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD și echipaj cu personal canin specializat în căutare-salvare au acționat pentru extragerea și salvarea unui bărbat, surprins pe casa scării, într-o clădire de șase etaje, prăbușită complet.

Pentru această misiune dificilă s-au utilizat echipamentele de salvare aflate în dotarea pompierilor salvatori RO-USAR, activitatea fiind sub coordonare medicală.

Victima, prinsă sub grinda de beton de la nivelul etajelor superioare era conștientă și cooperantă. Echipa medicală SMURD a acordat îngrijirile de specialitate care se impuneau victimei, aceasta fiind mai apoi predată ambulanței, aflată la fața locului.

Știrea inițială

Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost salvat de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite din Hatay, Turcia, la 149 de ore de la cutremure.

Bărbatul a fost identificat drept Mustafa Sarıgul. În timp ce operațiunile de salvare au continuat în sudul Turciei, speranțele de a găsi mai mulți supraviețuitori s-au stins, potrivit AlJazeera.

Povești dramatice printre ruine. Un tată așteaptă salvarea a trei copii în Antakya

La aproape o săptămână de la cutremurele din Turcia și Siria, Hassan Guntekin continuă să se agațe de speranța că soția, cei trei copii și soacra lui ar putea fi încă în viață sub dărâmături în orașul turc Antakya.

”Am nevoie ca cei trei copii ai mei să fie salvați. Chiar dacă doar unul dintre copiii mei supraviețuiește, va fi o speranță pentru mine să continui să trăiesc. În caz contrar, nu are rost să continui să trăiești. nu stiu ce voi face”, a spus bărbatul.

Locuitorul din Antakya a spus că guvernul turc a „eșuat” în răspunsul său la cutremure. ”Sunt atât de dezorganizați și nu pot funcționa deloc. Este a șasea zi și în fiecare zi două echipe diferite iau parte la salvare”, a spus el. ”Nu am văzut niciun oficial aici, nici de la guvern, nici de la primărie. oricum nu vreau sa-i vad. Ei nu vin aici pentru că știu că nu vrem să-i vedem.”

Un pakistanez a donat 30 de milioane de dolari

Un pakistanez a donat 30 de milioane de dolari pentru victimele cutremurelor din Turcia şi Siria, a anunțat premierul pakistanez Shehbaz Sharif, într-un mesaj pe Twitter. Donatorul a dorit să rămână anonim. Acesta a mers la ambasada Turciei din SUA şi a donat 30 de milioane de dolari pentru a ajuta oamenii din Turcia şi Siria.

Turcii se tem de cutremure

Pe măsură ce Turcia își numără și plânge morții după cel mai cumplit cutremur din ultimele decenii, unii locuitori din Istanbul se tem de un al seism puternic. ”Trăim în primejdie”, a spus Aysegul Rahvanci, un locuitor din Istanbul.

Turcia este predispusă la cutremure, deoarece se află într-o zonă în care mai multe plăci tectonice se întâlnesc. Cutremurele apar de obicei de-a lungul granițelor dintre plăci. Falia Anatoliei de Nord, care împarte plăcile eurasiatice și anatoliene, se întinde aproape de Istanbul.

În 1999, un cutremur cu magnitudinea 7,6 a lovit partea de vest a regiunii Marmara din Turcia, unde se află și Istanbulul. Acesta a ucis 17.500 de oameni.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari