LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 551. 2 morți și 5 răniți după un atac rusesc cu rachete asupra unei fabrici de ulei din Poltava

LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 551. 2 morți și 5 răniți după un atac rusesc cu rachete asupra unei fabrici de ulei din Poltava
Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 28/08/2023, 09:00
Actualizat: 28/08/2023, 11:10

Războiul din Ucraina intră luni în ziua cu numărul 551, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: 2 morți și 5 răniți după un atac rusesc cu rachete asupra unei fabrici de ulei din Poltava

Două persoane au fost ucise, două au fost rănite și alte două sunt considerate dispărute în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei instalații industriale din regiunea Poltava, transmite Șeful Administrației militare regionale Poltava, Dmitro Lunin.

Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat că atacul a provocat o explozie la o fabrică de ulei din satul Hoholeve.

Oficialii locali au declarat că operațiunile de căutare și de îndepărtare a molozului sunt în curs de desfășurare.

Rusia a lansat lovituri în întreaga Ucraină în cursul nopții, ucigând cel puțin o altă persoană în regiunea Kherson din sudul țării și avariind locuințe și infrastructură în Krivoy Rog și în apropiere de Nikopol, potrivit Pravda.ua.

UPDATE 3: Contraofensiva ucraineană avansează la Bahmut și Robotyne. Se dau lupte crâncene la Harkov 

Ucraina a declarat luni că trupele sale au eliberat așezarea sud-estică Robotyne și că încearcă să avanseze și mai mult spre sud în contraofensiva lor împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

„Robotyne a fost eliberată. Forțele noastre avansează și la sud de Mala Tokmachka.”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, citat de armata ucraineană.

Malyar a declarat că trupele avansează la sud de Bahmut și că au recucerit 1 km pătrat în ultima săptămână de lupte.

Ucraina a raportat că trupele sale au intrat în satul de importanță strategică la 22 august, semnalând un potențial avans semnificativ în contraofensiva sa împotriva Rusiei.

La momentul respectiv, Maliar a declarat că soldații ucraineni organizau evacuarea civililor, dar că încă se aflau sub focul forțelor rusești.

Ea a recunoscut, de asemenea, un efort al Rusiei de a recuceri teritoriile din nord-estul Ucrainei, descriind luptele din regiunea Harkov ca fiind „foarte intense” în ultima săptămână, potrivit The Guardian.

UPDATE  2: Atac cu drone la Moscova și Briansk, luni diminață. Aeroporturile internaționale, închise temporar

Rusia a reușit să contracareze atacuri nocturne cu drone din partea Ucrainei în regiunile Moscova și Briansk din vest, au declarat autoritățile ruse luni dimineață, conform AFP.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că luni „forțele de apărare aeriană din districtul Liuberțî (sud-estul capitalei) au doborât o dronă care se îndrepta spre Moscova.” El a adăugat că, conform primelor informații, nu au existat victime sau pagube, precizând că echipele competente sunt pe teren.

Ministerul Apărării a indicat că atacul a fost lansat de către Kiev și a fost dejucat în jurul orei locale 04:30 (01:30 GMT).

În plus, aeroporturile internaționale Domodedovo și Vnukovo din Moscova au fost închise temporar pentru plecări și sosiri, conform agenției de presă ruse TASS, care a citat surse din domeniul aviației.

În timpul nopții de duminică spre luni, alte două drone au fost „distruse de sistemele de apărare antiaeriană deasupra regiunii Briansk”, la granița cu Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apărării, care a făcut acest anunț pe platforma Telegram, dar nu a furnizat informații despre eventuale victime sau pagube.

Atacurile cu drone asupra teritoriului rus și asupra peninsulei Crimeea anexate în 2014 s-au înmulțit în ultimele săptămâni, fiind îndreptate în special către capitala rusă, în contextul unei contraofensive lansate de Kiev la începutul lunii iunie.

UPDATE 1: Moartea șefului Wagner a fost confirmat de autoritățile ruse în urma unor teste genetice

Anchetatorii ruși au confirmat că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, se numără printre cele 10 persoane decedate în urma prăbușirii avionului lor miercuri, după ce au efectuat teste genetice.

Prigojin, care a condus o revoltă eșuată împotriva Kremlinului, fusese menționat anterior ca fiind unul dintre cei aflați la bordul avionului privat, care s-a prăbușit pe un câmp la nord-vest de Moscova, în timp ce se îndrepta spre Sankt Petersburg, dar până acum autoritățile nu au confirmat moartea sa.

„În cadrul anchetei privind accidentul aviatic din regiunea Tver, au fost finalizate examinările genetice moleculare”, se arată într-o declarație publicată pe canalul Telegram al Comitetului de Investigații al Rusiei.

„Conform rezultatelor acestora, au fost stabilite identitățile tuturor celor 10 morți, acestea corespund listei declarate în foaia de zbor”, se arată în comunicat.

De asemenea, au fost uciși Dmitri Utkin, un locotenent de încredere al lui Prigojin încă de la începutul Grupului Wagner, și Valeriy Chekalov, un consilier senior al lui Prigozhin. Trei membri ai echipajului au murit.

Stilul de viață obscur al lui Prigojin și utilizarea măsurilor de securitate au dus la apariția zvonurilor că acesta nu se afla la bord.

Prăbușirea a avut loc la două luni, la o zi după tentativa de revoltă a lui Prigozhin împotriva conducerii militare a Rusiei, potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?