Lucian Bode: „România a devenit FURNIZOR de protecţie civilă la nivel european”

Lucian Bode: „România a devenit FURNIZOR de protecţie civilă la nivel european”
Sursă Foto - Facebook/Lucian Bode
Publicat: 09/02/2023, 12:07
Actualizat: 09/02/2023, 12:12

Astăzi, 9 februarie, la Iași, s-a inaugurat un poligon pentru pregătirea în situații de urgență pentru pompierii și angajații SMURD. Investiția care a fost realizată din fonduri europene s-a ridicat la aproximativ patru milioane de euro.

Un poligon pentru pregătirea în situaţii de urgenţă pentru pompieri şi angajaţi SMURD a fost inaugurat, joi, la Iaşi, investiţia realizată din fonduri europene ridicându-se la aproximativ patru milioane de euro.

”Iată că după 7-8 ani de pregătire, de investiţii din fonduri europene de peste un miliard de euro, bani care au intrat în dotări, echipamente, autospeciale, elicoptere, avioane şi în pregătirea salvatorilor români, iată că România a devenit furnizor de protecţie civilă la nivel european“, a afirmat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Poligonul de la Iaşi este primul de acest gen din România şi asigură pregătirea de specialitate a personalului de intervenţie din țară şi Republica Moldova.

Totodată, poligonul dispune de o casă de căutare pentru simularea activităţilor de salvare, un container de foc, un labirint pentru creşterea capacităţii la efort, dar şi o zonă amenajată pentru salvări din medii ostile.

„Cu siguranță vom continua acest gen de proiecte”

La eveniment au participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, secretarul de stat în cadrul MAI şi şef al DSU, Raed Arafat, precum şi şefi din administraţia ieşeană.

„Este vorba despre Poligonul pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenție în situații de urgență din România și Republica Moldova, de la Iași, o investiție din fonduri europene derulată în cadrul proiectului SMURD 2, prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, în valoare de peste 4 milioane de euro”, se arată în postarea de pe Facebook a lui Lucian Bode.

„Aceste acțiuni sunt menite a continua dezvoltarea sistemului național integrat de urgență, accentul fiind pus pe pregătirea personalului de intervenție în situații de urgență, adevărați profesioniști care zilnic luptă pentru a salva vieți”, a mai detaliat acesta.

De asemenea, Bode a anunţat că acest tip de proiecte va fi dezvoltat şi în alte localităţi.

Potrivit acestuia, câteva sute de salvatori vor fi instruiţi anual în centrul de la Iaşi.

“Cu siguranţă vom continua acest gen de proiecte, le vom dezvolta şi în alte localităţi, şi în alte zone ale ţării, sunt necesare. Fonduri există, determinare există“, a afirmat Bode.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase