Lucian Bode vrea majorarea pedepselor pentru anumite INFRACȚIUNI. Are sprijinul premierului Ciucă!

Lucian Bode vrea majorarea pedepselor pentru anumite INFRACȚIUNI. Are sprijinul premierului Ciucă!
Lucian Bode vrea majorarea pedepselor pentru anumite INFRACȚIUNI / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 07/02/2023, 18:27

Ministrul de Interne și primul-ministru au depus un proiect de lege care urmărește modificarea Codului Penal. Mai exact, Lucian Bode și Nicolae Ciucă vor majorarea pedepselor pentru anumite infracțiuni.

„Noile modificări incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social și sporesc gradul de protecție și siguranță pentru cetățean”, a transmis, într-un mesaj postat pe Facebook, Lucian Bode.

Bode propune pedepse majorate cu o treime

Prin această inițiativă intervenim asupra a 11 articole din Codul Penal și propunem, în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime. Infracțiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt:

  • lovirea;
  • vătămarea corporală;
  • loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte;
  • hărțuirea.

Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica pentru hărțuirea unui minor. Aportul de forțe dintre agresor și un minor este suficient de mare pentru ca infracțiunea să primească circumstanțe agravante și un spor de o treime din pedeapsă”, este de părere Lucian Bode.

„Cred că trebuie să fim mai duri cu cei care aleg să profite de un copil și să descurajăm astfel de fapte abuzive” – Lucian Bode

Ministrul de Interne transmite că a făcut modificări și a schimbat abordarea în ceea ce privește fapta de tulburare a ordinii și liniștii publice, „pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani și am introdus elemente agravante, care justifică creșterea limitelor pedeapsei cu închisoarea între 2 și 7 ani”.

S-a propus extinderea prezumției legitimei apărări

În același context, Bode mai arată că a propus și instituirea unui regim de sancțiuni mai aspru pentru fapta de încăierare și a propus pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, repoziționând-o în ierarhia faptelor cu violență, comise de cele mai multe ori în public.

De asemenea, o parte a intervențiilor vizează extinderea prezumției legitimei apărări de la spațiul privat la cel public. Oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumția de legitimă apărare nu va mai include doar locuința privată, ci și strada”, anunță ministrul de Interne.

Am eliminat posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea. Trebuie să fim mai fermi și în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor care își exercită atribuțiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menținerea unui climat normal de conviețuire”, conchide Lucian Bode.

Toate modificările propuse de parlamentarii liberali vor intra în dezbaterea parlamentară

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase