Lupii MUTANȚI de la Cernobîl, rezistenți la cancer? Care sunt concluziile unui studiu întocmit la Universitatea Princeton din SUA

Lupii MUTANȚI de la Cernobîl, rezistenți la cancer? Care sunt concluziile unui studiu întocmit la Universitatea Princeton din SUA
Lupii MUTANȚI de la Cernobîl, rezistenți la cancer? / Foto ilustrativ
Publicat: 10/02/2024, 15:01
Actualizat: 10/02/2024, 15:04

În anul 1986, unul dintre reactoarele nucleare ale centralei de la Cernobîl a explodat, peste 100.000 de oameni fiind evacuați din oraș. Explozia de proporții a eliberat, potrivit specialiștilor, radiații cancerigene și, de atunci, întreaga zonă a rămas abandonată.

Zona de excludere Cernobîl (CEZ) are o suprafață de circa 2.500 de kilometri pătraţi, iar radiaţiile prezintă și acum un risc crescut de cancer.

Au trecut 35 de ani de la acel dezastru nuclear care a înspăimântat o întreagă planetă, iar Cernobîlul oferă, astăzi, imaginea unui film apocaliptic, unde animalele sălbatice – lupi și cai – cutreieră întreaga zonă.

Lupii mutanți de la Cernobîl au intrat în atenția cercetătorilor de mai mult timp, iar Cara Love – biolog evoluţionist şi ecotoxicolog la Universitatea Princeton din SUA – a studiat modul în care lupii de la Cernobîl supravieţuiesc în ciuda generaţiilor de expunere la particule radioactive.

Potrivit news.ro, Cara Love şi o echipă de cercetători au vizitat Zona de excludere Cernobîl în anul 2014. La momentul respectiv, echipa de cercetători a pus coliere radio la gâtul lupilor, tocmai pentru ca mișcările acestora să fie atent monitorizare.

Lupii mutanți de la Cernobîl sunt expuşi la o radiaţie de peste 11,28 millirem în fiecare zi

Cercetătoarea Cara Love a declarat că aceste coliere transmit echipei „măsurători în timp real ale locului în care se află lupii şi a cantităţii de radiaţii la care sunt expuşi”.

În același timp, ercetătorii au prelevat și probe de sânge, din dorința de a înţelege cum reacţionează organismul lupilor la radiaţiile cancerigene.

În urma măsurătorilor efectuate, cercetătorii au descoperit că lupii mutanți de la Cernobîl sunt expuşi la o radiaţie de peste 11,28 millirem în fiecare zi, pe parcursul întregii lor vieţi, ceea ce reprezintă de peste şase ori limita admise de siguranţă pentru un om.

Cara Love a descoperit, cu surprindere, că lupii de la Cernobîl au un sistem imunitar modificat, similar cu cel al pacienţilor cu cancer care urmează un tratament cu radiaţii.

  • Cercetătoarea a identificat părţi specifice din genomul acestor animalele care par să le ajute să reziste la un risc crescut de cancer.
  • O serie de cercetări efectuate în cazul oamenilor au descoperit mutaţii care cresc riscul de cancer – de exemplu, prezenţa variantei genei BRCA face ca o femeie să aibă o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer de sân sau ovarian, mai notează sursa citată.

Întâlnirea anuală a Societăţii de Biologie Integrativă şi Comparată din Seattle

Cara Love şi-a prezentat descoperirile la întâlnirea anuală a Societăţii de Biologie Integrativă şi Comparată din Seattle, Washington, luna trecută.

Animalele care umblă în zona de excludere nucleară şi ADN-ul acestora au fost de interes pentru mulţi oameni de ştiinţă din întreaga lume.

În anul 2023, dr. Elaine Ostrander – genetician de la Institutul Naţional de Cercetare a Genomului Uman – a remarcat modul în care o astfel de activitate ar putea aduce noi perspective în ceea ce priveşte modul de prevenire a cancerului la oameni şi de protejare a astronauţilor în spaţiu.

„Nu ştim încă ce diferenţe genetice, dacă există, ar putea permite câinilor să supravieţuiască într-un mediu faţă de un alt mediu. Căutarea unor schimbări în ADN care au ajutat o populaţie faţă de cealaltă să supravieţuiască este obiectivul pe termen lung al studiului la care lucrăm acum. Studiul ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să conceapă o protecţie ideală pentru cei care petrec mult timp în spaţiu”, a declarat Elaine Ostrander.

De ce a explodat centrala nucleară de la Cernobîl

Imaginile realizate la câteva ore după explozie arată dimensiunile dezastrului planetar provocat din cauza presiunilor puse de regimul comunist asupra inginerilor care lucrau la centrală.

Sâmbătă, 26 aprilie 1986, la 01:23:44, reactorul nr. 4 al centralei nucleare a suferit o explozie catastrofală a cazanelor sub presiune de abur din componența acestuia, care a declanșat un incendiu, o serie de explozii adiționale și scurgeri radioactive.

Accidentul de la Cernobîl a injectat în atmosfera terestră de 400 de ori mai mult material radioactiv decât cel de la Fukushima (Japonia), de câteva ori cantitatea de material radioactiv corespunzătoare bombelor de la Hiroshima și Nagasaki, și de o miime până la o sutime (în funcție de izotopul evaluat) față de emisiile atmosferice ale testelor nucleare de suprafață a armamentului nuclear testat la nivel mondial până la interzicerea efectuării acestora în atmosferă. (alte detalii AICI)

Foto – Profimedia Images


Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...