VIDEO | Măcelarul din Siria, trimis de Putin în Ucraina (DOCUMENTAR)

Publicat: 13/04/2022, 21:30
Actualizat: 13/04/2022, 21:44

Vladimir Putin l-a desemnat pe Aleksandr Dvornikov să conducă războiul în Ucraina. Numirea vine după eșecul de a cuceri Kievul. În acest context, armata rusă a fost nevoită să își schimbe planurile. Dvornikov a punctat și o premieră. Până acum, nu existase un singur lider militar pentru toate forțele ruse.

Fostul ambasador al Marii Britanii în Rusia, Sir Roderic Lyne, a declarat că Moscova a numit un general cu un palmares „destul de sălbatic” în Siria, pentru „a încerca să câștige măcar un teritoriu în Donbas pe care Putin să-l poată prezenta ca pe o victorie”.

Noul comandant, cu o experiență vastă pe câmpul de luptă, este așteptat să asigure coordonarea necesară pentru asaltul care se pregătește acum în regiunea Donbas. În același timp, sunt de așteptat și mai multe atrocități. Potrivit unor surse, generalul rus și-ar fi stabilit obiectivul de a-i arăta lui Putin un succes pe câmpul de luptă până la Ziua Victoriei, pe 9 mai.

La sfârșitul anilor 1990, Aleksandr Dvornikov a comandat regimente în Divizia a 10-a de tancuri de gardă și a 2-a divizie de pușcă cu motor de gardă. Dvornikov a devenit șef de stat major și apoi comandantul unei divizii de puști cu motor din districtul militar Caucazul de Nord.

După absolvirea Academiei Militare a Statului Major, a devenit locţiitor al comandantului şi şef de stat major al Armatei a 36-a.

În 2008, Dvornikov a preluat comanda Armatei a 5-a Banner Roșu. La 13 decembrie 2012, Dvornikov a devenit general locotenent, iar la 13 decembrie 2014, a fost promovat general-colonel .

Aleksandr Vladimirovici Dvornikov a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria în 2015. Un an mai târziu, Vladimir Putin i-a acordat titlul de Erou al Federației Ruse, „pentru curajul și eroismul arătate în îndeplinirea sarcinilor militare”.

I-a mai dăruit generalului-colonel Dvornikov și o stea de aur. La 15 martie 2019, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a opt persoane, printre care s-a numărat și Aleksandr Dvornikov, pentru incidentul din strâmtoarea Kerci.

Din galeria de premii a generalului Dvornikov:

  • Erou al Federației Ruse (2016);
  • Ordinul Meritul pentru Patrie, clasa a III-a cu săbii;
  • Ordinul Pentru Meritul Patriei gradul IV cu săbii;
  • Ordinul Curajului;
  • Ordinul Pentru Meritul Militar;
  • Ordinul Pentru Serviciul Patriei în Forțele Armate ale URSS, gradul III;
  • alte numeroase medalii ale URSS și ale Federației Ruse.

În timpul operațiunilor militare din Siria, Rusia a acordat sprijin aerian trupelor regimului Assad. Atunci, avioanele rusești au bombardat cartiere în care locuiau foarte mulți cetățeni.

Astfel, atacul a provocat numeroase victime civile. La acel moment, orașul a căzut în mâinile forțelor guvernamentale siriene. Se spune că generalul este adeptul tacticii „pământului pârjolit”.

Aceasta este o tactică militară care implică distrugerea a tot ce poate fi folositor inamicului care înaintează sau se retrage dintr-un teritoriu pe care l-a atacat. Se pare că termenul are o mare vechime, fiind întâlnit pentru prima oară la chinezi.

Tactica se referea la arderea recoltelor și otrăvirea apelor din fântâni, pentru a nu permite aprovizionarea cu hrană și cu apă a inamicului, deși nu se limita doar la stocurile de alimente, ci includea și adăposturi, mijloace de transport și comunicații sau resurse industriale, care au din punct de vedere militar în războaiele moderne o valoare egală sau chiar mai mare decât hrana.

Politica pământului pârjolit poate fi pusă în practică atât de armatele naționale, în propriul teritoriu, cât și de armatele străine în alt teritoriu decât cel național.

În Siria, forțele rusești au fost acuzate că au bombardat cartiere civile. În plus, în luptă, au fost vizate spitale, școli și se pare că ar fi folosit tactici controversate pentru a nimici mișcarea rebelă care a vrut să îl înlăture pe Bashar al-Assad.

El este cunoscut drept „Măcelarul din Siria” pentru că viza civili în timp ce comanda trupe în regiune. Rami Abdulrahman, șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizație a opoziției siriene cu sediul în Marea Britanie, spunea că Bashar al-Assad nu este singurul care ar trebui să fie tras la răspundere pentru uciderea civililor, ci și generalul rus.

Ca și în Siria, forțele ruse au folosit o abordare la fel de dură și acum, în războiul din Ucraina. În mare parte, tactica a fost aceeași. Au bombardat clădiri rezidențiale, școli și spitale. Potrivit unor surse, Dvorknikov ar fi creierul din spatele atacului cu rachete care a ucis 52 de persoane la o gară din Kramatorsk.

Rusia, însă, a negat acest bombardament. Strategia Rusiei de a nega orice răspundere în privința victimelor civile este una veche, fiind folosită frecvent în războiul din Siria. Exemplele cele mai clare sunt bombardarea Alepului și a provinciei Idlib, soldate cu numeroase victime civile.

În aceeași linie, Rusia a negat orice implicare în masacrele din Bucea și din alte localități din regiunea Kievului, descoperite după retragerea militarilor ruși, afirmând că este vorba de înscenări puse la cale de ucraineni.

Analiștii militari sunt de părere că lipsa coordonării și comunicarea defectuoasă au contribuit la eșecul rușilor în Ucraina de până acum, iar numirea unui nou comandant arată că Rusia recunoaște că lucrurile nu merg așa cum ar trebui.

Tot ei susțin că obiectivul principal este să i se prezinte lui Vladimir Putin progrese semnificative până la 9 Mai, Ziua Victoriei, când Rusia celebrează înfrângerea Germaniei naziste şi marchează în mod tradiţional această ocazie cu o paradă fastuoasă în Piața Roșie din Moscova.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică