Magistrații ar putea să primească noi beneficii. În loc de chirie, statul le-ar putea da bani de rate la bancă pentru o casă

Magistrații ar putea să primească noi beneficii. În loc de chirie, statul le-ar putea da bani de rate la bancă pentru o casă
Sursa FOTO: playtech.ro
Publicat: 21/09/2022, 12:11

Parlamentarii au în lucru un act normativ ce vizează acordarea de noi beneficii pentru procurori și judecători. Proiectul, inițiat de liberali, prevede ca magistrații detașați în afara localității de domiciliu să poată primi bani pentru a plăti ratele la bancă pentru  a-și cumpăra o casă, în loc să primească bani de chirie, cum se întâmplă în prezent.

Proiectul a fost depus aleși liberali, în aprilie, fiind în dezbaterea primei camere sesizate, Senatul. Luni a primit aviz al Comisie juridice, iar termenul de adoptare tacită, dacă nu ajunge pe ordinea de zi a plenului camerei superioare a Parlamentului, se împlinește luni, 26 septembrie.

Potrivit proiectului de lege, de măsură ar urma să beneficieze – dacă proiectul trece de votul celor două camere ale Parlamentului și este promulgat de președinte – atât pentru magistrații și grefierii care deja plătesc rate la bancă, dar și pentru cei care acum îți propun să nu mai stea în chirie și să își ia o casă.

Forma propusă de inițiatori

LEGE pentru completarea art.23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

„Articol unic – La articolul 23 din O.U.G. nr.27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei, publicată în Monitorul oficial al României, Partea I, nr. 314 din 07 aprilie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (L)-(l^), cu următorul cuprins:

(1¹) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie, potrivit alin.(l) şi (2), care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. In această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin.(2), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar.

(1²) în situaţia prevăzută la alin.(l *), compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. Compensaţia lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situaţia prevăzută la alin.(l) şi pentru situaţia prevăzută la alin.(l’), caz în care judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţiiasistenţi optează pentru una dintre aceste situaţii.

(1³) Pentru persoanele prevăzute la alin. (L), sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe”, se arată în forma inițiatorilor.

Care sunt argumentele pro și contra

Potrivit inițiatorilor, măsura este necesară, pentru că „acordarea unor facilităţi pentru magistraţi şi familiile acestora constituie una dintre formele de garantare a exercitării profesiei în mod independent şi la un nivel corespunzător aşteptărilor societăţii”. „Ministerul Justiţiei alocă sume considerabile de bani, având în vedere că numărul locuinţelor de serviciu este limitat comparativ cu persoanele care se încadrează în prevederile legii. Mai mult decât atât, în ultimii ani, Ministerul Justiţiei nu a mai investit fonduri pentru cumpărarea de locuinţe noi care să poată fi utlizate drept locuinţe de serviciu. Se observă că lunar se acordă sume magistraţilor pentru decontarea chiriilor, cu toate că acest drept ar putea fi valorificat maxim într-un mod mult mai util pentru aceştia”, potrivit notei de fundamentare.

Astfel, sumele date pentru chirii s-ar duce spre rate, pe timp limitat.

„Nu are impact bugetar și doar se pot folosi acei bani care oricum le sunt cuveniți pentru detașări și în alt scop, pentru a achita ratele”, a declarat Mihaela Moagher, senatoare PSD, citată de Digi24. Proiectul Potrivit Digi24, au existat și contestatari, dat fiind că magistrații au salarii și pensii peste media majorității românilor. Salariul unui judecător de rang înalt poate ajunge până la 26.000 de lei brut, iar un grefier primește până la 10.000 de lei brut. În ceea ce privește pensiile, sunt, în august, 4.763 de procurori și judecători care au primit pensii de serviciu, majoritatea fără contributivitate, de, în medie, 21.102 lei, potrivit statisticilor Casei Naționale de Pensii Publice.

„Este important ca magistratul să se gândească la activitățile pe care le are ca magistrat când judecă cazurile, și să nu aibă probleme cu chiria sau cu rata. Reprezintă un proces bun și pentru piața economică imobiliară a României”, a afirmat Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator PNL, care este de profesie avocat, conform sursei citate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York