Marcel BOLOȘ, despre eventualele soluții pentru problemele legate de buget: „La muncă egală, salariu egal! Altfel, nu avem cum!”

Marcel BOLOȘ, despre eventualele soluții pentru problemele legate de buget: „La muncă egală, salariu egal! Altfel, nu avem cum!”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 07/04/2023, 17:53

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a atras atenția vineri că este nevoie de o tăiere a cheltuielilor bugetare, în caz contrar, România riscând să rateze obiectivele de care depind fondurile din PNRR.

Potrivit Antena3, ministrul spune că sunt luate în considerare înghețări sau chiar tăieri de salarii, dat fiind faptul că statul are nevoie să acopere o gaură de 20 de miliarde de lei la buget.

Pentru a umple golul de 20 de miliarde de lei, și pentru a îndeplini condițiile din jalon, Guvernul poate lua în calcul tăierea salariilor mai mari ca al președintelui Klaus Iohannis, interzicerea cumulului de pensie specială cu salariul, interzicerea majorărilor salariilor până când intră în vigoare noua lege a salarizării unitare, înghețarea angajărilor la stat de la 1 mai, cu anumite excepții, sau limite lunare pentru cheltuielile ordonatorilor principali, cum ar fi ministere sau alte instituții.

De asemenea, Guvernul ar putea elimina sporul de antenă, sporul de praf dar și bonusul de lungă durată, notează sursa citată.

„Sistemul acesta de sporuri, chiar dacă în momentul acesta are anumite forme, el trebuie să fie reglementat astfel încât să rămână sporurile în limita a 20 de procente din salariul de bază. Cel puțin așa rezultă din jalonul pe care îl avem în Planul Național de Redresare și Reziliență. Termenul este trimestrul al doilea al anului în curs ca să avem legea salarizării unitare a bugetarilor. Indiferent ce forme de spor avem sau inechități de natură salarială, acestea trebuie să fie eliminate, pentru că unul din principiile care vor guverna viitoarea lege a salarizării va fi aceea a echității în ceea ce privește salarizarea. La muncă egală, salariu egal.

Cele două posibilități pe care le-ați menționat fac parte și din criteriul de sustenabilitate pe care îl avem de îndeplinit în jalonul din trimestrul al doilea și pentru a așeza pe criterii de sustenabilitate această categorie de cheltuială care nu este una puțină în sistemul de cheltuieli publice, sunt variantele pe care le-ați menționat. Ori în spate avem o mai bună colectare a veniturilor, ori valorificăm potențialul de venituri fiscale pe care România îl are”, spune oficialul.

Marcel Boloș: Altfel nu avem cum să respectăm cerința din PNRR

Boloș spune, practic, că România trebuie să ia decizii clare pentru a putea să se încadreze în cerințele Comisiei Europene privind PNRR.

„Acestea sunt scenarii mai mult decât pragmatice, realiste, pentru ca altfel nu avem cum să respectăm cerința din Planul Național de Redresare și Reziliență și să putem să facem ca această categorie de cheltuială să fie sustenabilă pe termen lung. Așa sunt și celelalte categorii de cheltuieli.

Așteptările Comisiei Europene în termeni de sustenabilitate pentru cheltuielile cu pensiile speciale sunt unele mai mult decât evidente. Se solicită un impact financiar semnificativ. Deci noi, dacă prin măsurile care au fost apreciate de Comisie și coaliția a ajuns la acest punct de vedere comun cu privire la aceste măsuri propuse privind legea pensiilor speciale, dacă impactul lor financiar rămâne unul nesemnificativ, noi trebuie să continuăm cu aceste propuneri de măsuri și cu aprobarea lor astfel încât în final să avem o lege a pensiilor speciale care generează un impact financiar semnificativ”, spune el.

Nicolae Ciucă, despre deficitul înregistrat la buget: Am cerut reducerea cheltuielilor

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, la finalul reuniunii BPN al PNL, că a solicitat reducerea cheltuielilor publice în contextul în care statul a încasat mai puțini bani decât se aștepta.

El a spus că le-a solicitat autorităților cu atribuții în domeniu să regândească reducerea acestor cheltuieli.

Potrivit premierului, cheltuielile ar trebui să fie mai chibzuite și a informat că Ministerul de Finanțe va analiza situația actuală. Citește mai mult…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto