Marcel BOLOȘ, despre eventualele soluții pentru problemele legate de buget: „La muncă egală, salariu egal! Altfel, nu avem cum!”

Marcel BOLOȘ, despre eventualele soluții pentru problemele legate de buget: „La muncă egală, salariu egal! Altfel, nu avem cum!”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 07/04/2023, 17:53

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a atras atenția vineri că este nevoie de o tăiere a cheltuielilor bugetare, în caz contrar, România riscând să rateze obiectivele de care depind fondurile din PNRR.

Potrivit Antena3, ministrul spune că sunt luate în considerare înghețări sau chiar tăieri de salarii, dat fiind faptul că statul are nevoie să acopere o gaură de 20 de miliarde de lei la buget.

Pentru a umple golul de 20 de miliarde de lei, și pentru a îndeplini condițiile din jalon, Guvernul poate lua în calcul tăierea salariilor mai mari ca al președintelui Klaus Iohannis, interzicerea cumulului de pensie specială cu salariul, interzicerea majorărilor salariilor până când intră în vigoare noua lege a salarizării unitare, înghețarea angajărilor la stat de la 1 mai, cu anumite excepții, sau limite lunare pentru cheltuielile ordonatorilor principali, cum ar fi ministere sau alte instituții.

De asemenea, Guvernul ar putea elimina sporul de antenă, sporul de praf dar și bonusul de lungă durată, notează sursa citată.

„Sistemul acesta de sporuri, chiar dacă în momentul acesta are anumite forme, el trebuie să fie reglementat astfel încât să rămână sporurile în limita a 20 de procente din salariul de bază. Cel puțin așa rezultă din jalonul pe care îl avem în Planul Național de Redresare și Reziliență. Termenul este trimestrul al doilea al anului în curs ca să avem legea salarizării unitare a bugetarilor. Indiferent ce forme de spor avem sau inechități de natură salarială, acestea trebuie să fie eliminate, pentru că unul din principiile care vor guverna viitoarea lege a salarizării va fi aceea a echității în ceea ce privește salarizarea. La muncă egală, salariu egal.

Cele două posibilități pe care le-ați menționat fac parte și din criteriul de sustenabilitate pe care îl avem de îndeplinit în jalonul din trimestrul al doilea și pentru a așeza pe criterii de sustenabilitate această categorie de cheltuială care nu este una puțină în sistemul de cheltuieli publice, sunt variantele pe care le-ați menționat. Ori în spate avem o mai bună colectare a veniturilor, ori valorificăm potențialul de venituri fiscale pe care România îl are”, spune oficialul.

Marcel Boloș: Altfel nu avem cum să respectăm cerința din PNRR

Boloș spune, practic, că România trebuie să ia decizii clare pentru a putea să se încadreze în cerințele Comisiei Europene privind PNRR.

„Acestea sunt scenarii mai mult decât pragmatice, realiste, pentru ca altfel nu avem cum să respectăm cerința din Planul Național de Redresare și Reziliență și să putem să facem ca această categorie de cheltuială să fie sustenabilă pe termen lung. Așa sunt și celelalte categorii de cheltuieli.

Așteptările Comisiei Europene în termeni de sustenabilitate pentru cheltuielile cu pensiile speciale sunt unele mai mult decât evidente. Se solicită un impact financiar semnificativ. Deci noi, dacă prin măsurile care au fost apreciate de Comisie și coaliția a ajuns la acest punct de vedere comun cu privire la aceste măsuri propuse privind legea pensiilor speciale, dacă impactul lor financiar rămâne unul nesemnificativ, noi trebuie să continuăm cu aceste propuneri de măsuri și cu aprobarea lor astfel încât în final să avem o lege a pensiilor speciale care generează un impact financiar semnificativ”, spune el.

Nicolae Ciucă, despre deficitul înregistrat la buget: Am cerut reducerea cheltuielilor

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, la finalul reuniunii BPN al PNL, că a solicitat reducerea cheltuielilor publice în contextul în care statul a încasat mai puțini bani decât se aștepta.

El a spus că le-a solicitat autorităților cu atribuții în domeniu să regândească reducerea acestor cheltuieli.

Potrivit premierului, cheltuielile ar trebui să fie mai chibzuite și a informat că Ministerul de Finanțe va analiza situația actuală. Citește mai mult…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Regula obligatorie în orice BLOC din România. Asociația nu are dreptul să refuze asta unui...
Călin Donca, milionarul excentric ce și-a pierdut mașinile de lux. Cât valorau „bijuteriile”
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare...