Marcel Ciolacu în dialog cu investitorii străini: Tot ceea ce produce în România, angajează oameni în ţară şi plăteşte taxe aici e companie românească

Marcel Ciolacu în dialog cu investitorii străini: Tot ceea ce produce în România, angajează oameni în ţară şi plăteşte taxe aici e companie românească
Premierul României, Marcel Ciolacu
Publicat: 16/01/2024, 19:30

Stabilitatea economică și fiscală, transformarea digitală a statului român în paralel cu restructurarea, valorificarea fondurilor europene pentru susținerea sectoarelor care aduc plus-valoare economică au reprezentat principalele teme de discuție abordate de către premierul Marcel Ciolacu în dialogul cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini.

Premierul Marcel Ciolacu a participat la forumul anual al președinților Consiliului Investitorilor Străini (Foreign Investors Council – FIC), organizat astăzi, la Palatul Victoria, arată comunicatul de presă al Executivului.

„Tot ceea ce produce în Romania, angajează oameni în România, plăteşte taxe în Romania este companie românească. Interesul nostru comun este ca firmele din România să prospere, iar această prosperitate să ajungă la cât mai mulţi români. Calea corectă pentru a construi împreună este o bază solidă de dialog”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În dialogul cu președinții celor 60 de președinți ai companiilor membre FIC, premierul a subliniat că în cursul acestui an nu sunt avute în vedere modificări ale legislației fiscale.

Marcel Ciolacu: „Nu avem în vedere introducerea de noi taxe și impozite”

„Nu avem în vedere introducerea de noi taxe sau impozite şi nici eliminarea unor alte excepţii. Urmărim însă cu mare atenţie continuarea reducerii deficitului bugetar, menţinerea unui rating de ţară stabil şi creşterea încasărilor la buget, prin digitalizarea ANAF şi punerea în aplicare a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale”, a menţionat şeful Executivului.

Totodată, premierul a arătat că valorificarea fondurilor europene și a finanțărilor din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt principalele resurse pentru susținerea proiectelor de investiții în infrastructură, digitalizare, energie, cu accent asupra încurajării producerii de energie din surse regenerabile, dar şi a celorlalte sectoare de activitate. Domeniul agricol şi sectorul construcţiile sunt considerate de Guvern drept prioritare, fiind susţinute prin programe guvernamentale ţintite să încurajeze producţia şi prelucrarea.
„Am încheiat exerciţiul financiar 2014-2020 cu o rată de absorbţie de peste 93%. A fost un efort al echipei guvernamentale tradus în finanţarea multor proiecte aşteptate de oameni. Avem în continuare determinarea şi vom păstra acest ritm. Am setat deja un etalon de investiţii publice de minim 7% din PIB, care trebuie să reprezinte o medie şi în pentru următorii ani”, a mai spus Ciolacu, potrivit sursei citate.

Daniel Anghel: „Încrederea investitorilor se bazează pe dialog”

O altă temă discutată la întâlnirea cu investitorii străini a fost asigurarea forței de muncă. În acest context, premierul Ciolacu a arătat că Executivul susține extinederea învăţământului dual, atât printr-o finanţare adecvată, cât şi prin adaptarea legislaţiei. Concret, România are o finanţare totală de un miliard de euro din PNRR, fonduri europene şi buget, bani disponibili pentru următorii 4-5 ani. De asemenea, Guvernul a extins lista specializărilor eligibile şi a modificat Legea învăţământului preuniversitar astfel încât un elev de liceu dual să aibă şansa să-şi continue pregătirea în învăţământul superior în sistem dual, pe rută completă: liceu, facultate, masterat, doctorat.

Reprezentanţii FIC au apreciat dialogul consistent cu prim-ministrul şi cu membrii Guvernului, element important pentru construirea unei relaţii bazate pe încredere.

„Încrederea investitorilor se bazează pe dialog, stabilitate şi predictibilitate cu privire la tot ce înseamnă adaptarea legislaţiei. Prin consultări directe şi deschise putem contribui la proiecte majore de dezvoltare a ţării”, a afirmat Daniel Anghel, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

Totodată, Ramona Jurubiţă, vicepreşedintele FIC a menţionat că ”nivelul investiţiile publice este un semn încurajator pentru companiile prezente în România”.

La forumul anual al președinților Consiliului Investitorilor Străini alături de premierul Marcel Ciolacu au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale